Lepasan Pelajar Harvard, 10 Fakta Menarik Diva Bollywood Kareena Kapoor

Hiburan

Ya. Terkejut? Tahukah anda Kareena Kapoor merupakan pelajar lepasan universiti terkemuka dunia Harvard.

Ibu kepada Taimur Ali Khan, isteri aktor Saif Ali Khan ini tidak perlu diperkenalkan lagi. Beliau merupakan diva Bollywood dibesarkan dalam keluarga bangsawan Kapoor yang bijak pandai dan rupa paras cantik. Walaupun datuknya merupakan pelakon legenda Raj Kapoor tetapi perjalanan seni Kareena tidak semudah yang disangka.

Di sini Wanista bawakan serba sedikit fakta baru tentang aktres 37 tahun yang tidak anda ketahui. Bagaimana dia mula-mula bertemu dengan Saif Ali Khan serta banyak lagi.

1. Nama Kareena berasal dari buku Anna Karenina, yang dibaca oleh ibunya ketika sedang hamilkannya.

Foto – missmalini.com

2. Kareena melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah dalam bidang kewangan di Kolej Mithibai Mumbai. Dia menamatkan kursus dan beralih kepada undang-undang. Memasuki Universiti Harvard untuk kursus musim panas selama tiga bulan dalam bidang mikrokomputer.

Foto -BBlunt

3. Ayahnya yang juga aktor Randhir Kapoor tidak berminat Kareena menjerumuskan diri dalam bidang filem. Tetapi ibunya Babita, seorang aktres berfikir sebaliknya. Ibu bapanya berpisah dan ibunya yang menjaga Kareena dan Karisma sendirian.

Foto – clickittefaq.com

4. Sepatutnya Kareena debut dalam filem blockbuster Kaho Na Pyaar Hai (2000) bersama Hrithik Roshan. Tetapi dia menolak tawaran tersebut dan memilih filem Refugee bersama aktor Abhishek Bachan. Debut Kareena tidak menguntungkan malah filem Refugee gagal mendapat pungutan box-office.

Foto – Twitter

5. Menjalin hubungan cinta dengan aktor Shahid Kapoor dari tahun 2004 hingga 2007. Mereka berpisah pada tahun 2007 ketika sedang menjalani pengembaran filem Jab We Met.

Foto – iDiva

6. Jangan tak tahu Kareena yang mulakan langkah perkenalan dengan suaminya Saif Ali Khan.

“Dia tidak akan membuat langkah pertama, sayalah yang mulakan segalanya. Malah suaminya sendiri tidak percaya Kareena Kapoor seberani itu”.

Foto – Times of India

7. Kareena dan Saif dating secara rasmi pada tahun 2007 sejurus selepas Kareena putus dengan Shahid Kapoor. Mereka dipanggil Saifeena, ibarat seperti Bollywood Brangelina ketika itu.

Foto – Super Star Wallpaper

8. Pada hari perkahwinan power couple ini, Kareena selesa memakai persalinan tradisional India milik aktres Sharmila Tagore, ibu kepada Saif Ali Khan.

Foto – Cosmopolitan India

9. Tahukah kamu Kareena merupakan seorang vegetarian, hasil pengaruh daripada Shahid Kapoor. Dan sekarang Saif mula mengikuti cara pemakanan Kareena.

Foto – BollyBytes

10. Pasangan ini dikurniakan zuriat paling comel Taimur Ali Khan. Kareena dikatakan obses dengan kekacakan dan kecomelan si anak kecil itu.

Foto – Twitter

Penulis suka tengok gelagat Taimur Ali Khan.

sumber: wanista