Ibu ugvt Pegawai AADK guna p4rang h4lang t4han dua beradik penag1h teg4r

LARUT – Seorang wanita berusia 60-an mengvgut dengan menggunakan seb1lah p4rang bagi mengh4lang pengvat kvasa Agensi Anti Ddh Kebangsaan (AADK) Perak men4han dua anak lelakinya dalam serbvan Ops Perdana di Batu Kurau pada Ahad.

Dalam serbvan itu, pegawai AADK mengambil masa lebih 30 minit memvjuk ibu terbabit supaya memberi kerjasama dan pada masa sama, beberapa pegawai lain telah mengepvng rumah tersebut.

Dua beradik berusia 18 dan 20 tahun itu akhirnya berjaya dit4han ketika cuba mel0loskan diri melalui bvmbung rumah.

Penolong Pengarah Pengvatkv.asaan AADK negeri, A Rueben berkata, hasil sias4tan mendapati kedua-dua svspek merupakan pen.ag1h teg4.r yang dikehendaki selepas berjaya mel0loskan diri dalam beberapa serbvan sebelum ini.

“Kerjasama daripada ahli keluarga penting dalam membantu pr0ses pemul1han bagi seseorang pen4.gih ddh.

“Jika s1kap ahli keluarga mempert4.hankan svspek akan menyukarkan seseorang pen4.gih itu untuk pul1h daripada gejala ddh,” katanya.

Ops Perdana AADK Perak dijalankan di kawasan LMS dalam membanteras penagihan dan pengedaran dadah. - Foto: ihsan AADK Perak
Ops Perdana AADK Perak dijalankan di kawasan LMS dalam memb4.nteras penag1.han dan penged4.ran ddh. – Foto: ihsan AADK Perak

Menurutnya, 0perasi selama dua hari bermula Sabtu di Daerah Larut, Matang dan Selama (LMS) itu berjaya men4han 36 lelaki termasuk seorang t0.kan ddh.

“T0kan berusia 45 tahun itu dit4han bersama 55.29 gram ddh disy4ki m0r.f1n yang dianggarkan bernilai hampir RM1,000 mengikut harga pasaran gel4p.

“Svspek diser4hkan kepada polis untuk sias4tan lanjvt mengikut S3ksyen 39B Akta Ddh Berb.haya 1952,” katanya.

Pegawai pengvat kvasa AADK memeriksa beg milik svspek yang dit4han dalam Ops Perdana pada Ahad. -Foto: ihsan AADK Perak.

Rueben berkata, 35 suspek lain berusia 16 hingga 56 tahun didapati p0s1tif ddh jenis g4.nja, m0r.f1n, sy4.bu menerusi uj1an sar1ngan awal air kenc1ng.

“Kesemua tangk4.pan akan disi4.sat mengikut S3ksyen 3(1) Akta Pen4.g1h Ddh 1983 pindaan 1998.

“Usaha memb4nteras penag1.han dan penged4.ran ddh di kawasan LMS akan diperhebatkan dari masa ke masa demi kesejahteraan penduduk kawasan itu,” katanya.

 

Sumber: Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf