Lukisan dar4h h4id? Rakyat Malaysia bingvng per4ngai TikT0kers luar negara – “Aku buka lepas tu tvtup balik, rasa nak munt4h”

Luar Negara

BAGI kaum hawa, sudah menjadi kebiasaan apabila mereka didatangi ‘bendera merah’ atau lebih mudah difahami sebagai dar4h h4id pada setiap bulan.

Terbaharu, video TikT0k yang dihasilkan seorang individu dari luar negara yang menggunakan dar4h h4id sebagai cat dalam lukisannya menjadi tular.Tanpa semena-mena, ia menjadi topik perbualan hangat rakyat Malaysia apabila video berkenaan dikongsi semula menerusi Twitter @InjangNation pada Selasa.

Dengan durian geli, dengan dar4h peri0d buat seni

“Dengan durian geli sampai termunt4h-munt4h, dengan dar4h peri0d dia bantai buat seni,” tulis Injang yang cukup dikenali ramai dalam kalangan pelayar Twitter negara ini.Malah, posting itu turut menerima lebih 8,200 ulang kicau (Retweet).

Dalam video berkenaan, TikT0kers wanita itu menggunakan sebatang berus cat dan dar4h h4id untuk menghasilkan lukisan kontroversi berkenaan.

Ujarnya lagi, kaedah itu mampu meningkatkan kesedaran ramai mengenai isu berkaitan h4id wanita.

Tweet yang dikongsi Injang, disusuli dengan pelbagai komen oleh rakyat negara ini.

Tambahnya, penghasilan lukisan itu juga mampu mengubah stigma dan pandangan tabu kononnya dar4h h4id merupakan sesuatu yang kotor.

Dalam pada itu, netizen Malaysia tampil dengan pelbagai pandangan mereka berhubung lukisan itu.

Malah, mereka turut bersetuju dengan kata-kata Injang berhubung sesetengah individu luar negara yang menganggap buah durian sebagai makanan dengan bau menjijikkan, namun langsung tidak geli menggunakan dar4h h4id sebagai kaya seni.

Malah, ramai yang turut meninggalkan komen kecaman terhadap TikT0kers itu yang disifatkan sebagai pelik dan keterlaluan.

Dengan durian geli sampai termunt4h-munt4h, dengan dar4h peri0d dia bantai buat seni.

INJANG

“Syukur kita dilahirkan sebagai orang Islam yang banyak mengajar tentang kebersihan dan level-level najis.

“Alhamdulilah. Bersyukur sangat dilahirkan Islam dan diajar mana yang kotor mana yang bersih. Semoga aku terus bersyukur dengan rezeki Islam ini. Yang tidak-tidak aje lah depa ni.

“I blocked her on Tikt0k sebab content dia semua pasal peri0d bl0od. Bila orang bagitahu yang dar4h tu kotor dia tak boleh terima. Gila level apa entah dia ni

“Bayangkan dah siap hasil seni ni, dia main spirit of coin pulak. Berduyun-duyun hantu datang.

Dimuat naik di TikT0k, video itu terus menjadi tular selepas dikongsi semula di Twitter.

“Aku buka lepas tu tvtup balik. Auto rasa nak munt4h tengok dar4h tu. Tak kan tak ada perasaan geli langsung? Tak boleh brain la aku.

“Nak munt4h aku rasa, tak tengak habis pun,” tulis beberapa netizen.

Bukan setakat buat seni, buat benda ni juga.

Dar4h h4id dari segi istilah syarak

Menurut Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, dar4h h4id dari segi istilah syarak ialah dar4h tabi’i yang keluar daripada pangkal rahim perempuan ketika badannya sihat dalam tempoh tertentu.

Di dalam mazhab al-Syafie, tempoh minimum bagi h4id adalah sehari semalam manakala tempoh maksimum adalah selama 15 hari.

Jika dar4h yang keluar selepas daripada itu, maka ia dihukum sebagai dar4h istihadah atau dar4h yang keluar disebabkan oleh penyakit.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.