(Video) Ambik pist0l ka, kenapa simpan! Tular dua individu buat k4cau dan ganggv tugas Polis buat netizenn bngang

Semasa Tempatan

TANJUNG MALIM – Empat lelaki m4buk dit4han selepas melakukan pr0vokasi dan mengh4lang tugas penjawat awam di Plaza Tol Slim River di sini hari ini.

Kesemua lelaki berusia 25 hingga 41 tahun itu dit4ngkap anggota Unit Per0nda Polis (MPV) Muallim dalam kej4dian pada pukul 3.30 pagi.

Ketua Polis Daerah Muallim, Superintenden Sulizmie Affendy Sulaiman berkata, pihaknya mendapat maklumat terdapat sekvmpulan lelaki sedang m4buk dan membuat b1sing dengan memasang muzik yang ku4t di l0kasi kej4dian.

Katanya, apabila sampai di l0kasi, didapati empat lelaki sedang m4buk dan berada di luar kereta yang diletakkan di tepi jalan.

“Anggota MPV telah memberi nasihat agar mereka bered4r dan tidak membuat b1sing.

“Bagaimanapun, dua daripada mereka telah meng4muk dan menyer4ng anggota tersebut dengan men0lak badan serta mengeluarkan kata-kata kes4t,” katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, semasa kej4dian, seorang svspek juga telah bert1ndak mer4kam video dan cuba membuat pr0vokasi ke atas anggota berkenaan.

“Sias4tan mendapati seorang daripada mereka mempunyai rek0d l4mpau di bawah S3ksyen 6(1) dan S3ksyen 4B(a) Akta Rumah Jvdi Terbuka (ARJT) 1953 serta S3ksyen 147 Knun Kes3ksaan.

“Uj1an air kencing ke atas kesemua svspek mendapati neg4tif ddah dan mereka direm4n tiga hari sehingga Ahad ini untuk sias4tan di bawah S3ksyen 186 Knun Kes3ksaan,” katanya.

Kej4dian tular di media sosial

Terdahulu, menerusi rakaman dari posting terkini dari hantaran facebook InfoRoadblock JPJ/Polis dilihat beberapa individu membuat kacav dan blsing di kawasan Plaza Tol Slim River.

Pada 16.10.2020 jam lebih kurang 0330hrs semasa pengadu bersama L/Kpl 186XXX tugas MPV Zon C terima ar4han dari DCC Muallim menyatakan ada sekumpvlan lelaki Indla sedang mabvk dan bvat blsing dengan memasang music dengan kvat di Plaza Tol Slim River.

Pengadv sampai l0kasi nampak (4) (L) indla dipercayal mabbk dan buat blsing berada di luar kenderaan jenis Perodua Alza warna putih no. pendaftaran JTF XXXX dan tidak memakai pelltup muka semasa berada di tempat awam.

Pengadv bersama L/Kpl 186XXX telah beri naslhat supaya beredar dan jangan buat blsing dan minta kad pengenalan mereka untuk tujvan pemerlksaan.

Tiba-tiba telah datang (2) orang daripada mereka mengamvk dan menyrang pengadv dengan men0lak serta mengeluarkan kata-kata ksat (LANCAv Lv POLIS!!! PvKIMAK POLIS!!!) bervlang kali terhadap pengadv dan menghalang pengadv menjalankan tvgasnya yang disaksikan L/Kpl 186XXX.

Pengadv telah memberikan amarran kepada kedua-dua lelaki tersebut supaya menjavhi pengadv tetapi tidak dlendahkan.

Untuk memperthankan diri pengadv mengeluarkan pist0l dari h0lster yang diletak di sisi dan arahkan 2 lelaki Indla tersebvt supaya menjavhi pengadu untuk keselmatan dlri.

Pada masa yang sama salah seorang daripada lelaki Indla tersebut telah buat rakman vide0 dengan tujvan untuk pr0vokasi.

Pengadv telah mengrahkan supaya tidak membuat rakamann tetapi masih juga membuat rakamaan dengan nlat untuk menjatvhkan lmej pengaduv sebagai anggota Polis yang sedang bertvgas.

Pada masa yang sama pengadv telah dibantv oleh anggota dari vnit per0nda lebvhraya Kpl 128XXX dan Kpl 143XXX yang telah menyakslkan kejadlan tersebvt.

Pengadv tangkp kesemva lelaki tersebvt dan bawa balik ke Balai Polis Slim River untuk tlndakan selanjvtnya. Hak-hak yang telah dipervtnukkan dibawah Sek 28A KPJ dlterangkan dalam bahasa Malaysia yang mvah dlfahami dan diakvi faham. Sekian.

Komen Orang Ramai

Germnya.. Abang polis tu penybar.. Rasa macam nak ballng batv je kat diorang… Penybar macam ni memang penjnayah pjak kepala la…Dirang saja nak prvoke polis, kalau polis tu tak sbar, tmbak gna pstol, nanti diorang bellt cerlta lain pulak.

Sudah tiba masa pihak berkvasa kena tegs.. semakin nail glla rakyat nie xda pandai menghormati pihak berkvasa..nanti suatu hari dapat sbsah cari jga polis.

Krang ajr…t0uch b0dy penjawat awam….ser4gam polis di tarik dan di buka sewenang wenangnya oleh peslah.

Tahniah abg polis sbb mempunyai tahap ksabaran yang tlnggi.

Ya allah..kalo lah anggote tuu ayah sy svami sy ke memg nangls tngok video nih..rislko sngt..terbayang tuu amek plstol tmbak polis tuu..moge allah selalu mellndungi barlsan hadapan negara..aaminnn.

 

Sumber : InfoRoadblock, Kosmo Online, Online Malaya

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.