(Video) Tular Video Minum Bir Dalam Pusat Kuar4ntin C0vid-19, CUEPACS Gesa Tind4kan Teg4s

SEJAK Sabtu, tular di laman media sosial video berdurasi 12 saat yang memaparkan beberapa individu di Pusat Kuar4ntin dan R4watan C0vid-19 Ber1siko Rendah (PKRC) Kota Kinabalu, Sabah meminum minuman ker4s.

Ramai pihak melahirkan rasa kurang senang dan kesal dengan perbuatan individu berkenaan yang disifatkan sebagai bi4dap.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Adnan Mat berkata, t1ndakan itu jelas tidak menghormati pengorbanan petugas barisan hadapan kerana perbuatan itu dilakukan di kawasan digunakan sebagai kemudahan kesihatan mer4wat pesak1t C0vid-19.

CUEPACS Ingatkan Penjawat Awam Untuk Tidak Bermain 'TikTok' | Sabah News - Bebas Bersuara

Adnan berkata, t1ndakan meminum bir itu juga boleh mengundang ketidakselesaan pesak1t lain yang sedang dir4wat dan mungkin boleh mencetuskan mas4lah lain sekiranya keadaan menjadi tidak terk4wal.

Justeru, kongres tersebut mendes4k sias4tan diadakan dan disusuli t1ndakan ke atas mereka yang terlibat, termasuk pihak bertanggungjawab yang membelikan minuman ker4s.

“Cuepacs mahu t1ndakan juga diambil kepada pihak terbabit yang membawa, membekal atau melepaskan minuman ker4s itu kepada pesak1t… t1ndakan individu itu bi4dab kerana seolah-olah sedang bergembira sedangkan petugas barisan hadapan sibuk menger4h keringat menyel4matkan rakyat.

Tangk4pan skrin daripada video yang tular yang memaparkan sekumpulan individu berbual sambil meminum minuman ker4s.

“T1ndakan yang sewajarnya perlu diambil agar tiada lagi pihak lain berani bertindak seolah-olah petugas barisan hadapan kita sedang berseronok atau berhadapan dengan satu perkara yang remeh,” katanya menerusi kenyataan pada Ahad.

TINDAKAN TEGAS INDIVIDU MINUM BIR DI PUSAT KUARANTIN COVID-19 - Dari Kita Untuk Semua

Adnan berkata, sekiranya ada pembabitan pihak pengawal keselamatan atau petugas kesihatan sendiri dalam kejadian itu, t1ndakan tatatertib wajar dikenakan kerana ia mencem4rkan integriti terutamanya membabitkan penjawat awam.

“Perkara ini tidak boleh dipandang remeh dan pihak berkuasa tidak perlu melindungi mereka yang bers4lah.

Sebagai rakyat yang bertanggungjawab, sewajarnya mereka sentiasa berd1siplin dan mematuhi peraturan apatah lagi ketika sedang mendapatkan r4watan daripada petugas kes1hatan,” katanya.

Terdahulu, Jabatan Kesihatan Sabah sedang menyi4sat video dikatakan r4kaman pesak1t C0vid-19 minum bir di pusat kuarantin dan r4watan ber1siko rendah di ibu negeri itu.

Video 12 saat itu tersebar di media sosial sejak semalam.

Khemah di HQE bukan sebab tiada katil - Dr Christina Rundi

Pengarah Kesihatan Sabah, Dr Christina Rundi dalam pada itu berkata, kes itu masih dalam sias4tan dan menegaskan mem1num arak tidak dibenarkan di semua PKRC.

Dalam video itu, seorang lelaki dipaparkan memegang tin bir sambil berbual dengan orang lain.

Di penghujung rakaman, seorang lelaki dilihat bersama dua bekas berisi bir.

Sementara itu, satu lagi video tular memaparkan penghuni pusat r4watan ber1siko rendah di Keningau menari Poco-poco.

Video itu dirakam oleh pesak1t yang boleh didengar berkata mereka hanya mahu menghiburkan diri semasa dalam peng4singan.

Pusat itu merupakan sebuah bangunan empat tingkat dengan laman yang luas.

Sekumpulan wanita boleh dilihat menari berlatarkan lagu yang dimainkan, sementara beberapa orang lain cuma memerhatikan.

Terdapat 2,868 kes aktif di Sabah sehingga semalam, dengan 786 orang sedang dir4wat di hospital dan 2,082 ditempatkan di pusat r4watan ber1siko rendah.

Tonton video:

 

 

Sumber: mStar, FMT, Facebook

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf