Rakan artis kena sc4m, pelakon veteran Mubarak Majid akhirnya buka cerita..- “Saya bagi ver1fication c0de”

Hiburan

GARA-GARA terped4ya dengan individu tidak dikenali di Facebook, pelakon veteran Mubarak Majid meng4kui ia menjadi pvnca beberapa kenalannya termasuk dalam kaIangan selebriti menjadi m4ngsa sc4mmer.

Menjelaskan perkara itu, Mubarak, 63, berkata kecvaian berk0ngsi k0d pengesahan yang dihantar ke telefonnya membuatkan aplikasi WhatsApp miliknya itu dig0dam individu tidak bertanggungjawab.

“Sebenarnya saya diperd4ya oleh rakan daripada Facebook yang saya tidak kenali, dia minta verification c0de WhatsApp dengan saya.

“Awalnya saya tak nak bagi, tapi dia pvjuk dan memberitahu WhatsApp saya ada masalah dan perlu diperbetulkan, saya pun bagi… tiba-tiba WhatsApp sudah tidak boleh digunakan.

Perk0ngsian Mubarak Majid di Instagram miliknya.

“Saya pun tak tahu macam mana boleh percayakan dia sedangkan tak kenal… maklumlah saya mana la tahu tentang benda ni semua,” katanya kepada mStar.

Pelakon drama Cukup Derita Itu turut meminta mana-mana individu yang membuat pemindahan wang kepada akaun sc4mmer itu untuk membuat laporan polis.

Kata Mubarak, setakat ini enam orang teman rapatnya tampil memberitahu terped4ya dan membuat pemindahan wang dalam jumlah yang banyak ke akaun individu tidak dikenali itu.

Saya pun tak tahu macam mana boleh percaya dengan dia sedangkan tak kenal.

MUBARAK MAJID

PELAKON

“Setakat ni yang saya dimaklumkan oleh mereka ada lima atau enam orang yang telah memindahkan wang… saIah seorangnya Bell Ngasri.

“Saya tak tahu berapa jumlah keseluruhan yang sc4mmer tu dapat tapi dalam anggaran lebih RM10, 000 dan peIaku masih belum dit4ngkap,” ujarnya.

Dalam pada itu Mubarak berkata, di sebalik kejadian bvruk itu dia menyedari ramai individu yang masih ambil berat tentang keadaannya dan sudi membantu sekiranya dia betul-betul dalam s1tuasi tersebut.

“Saya tak s4ngka rakan-rakan saya boleh tert1pu, mungkin mereka terlalu baik dan ikhIas nak membantu tapi sayangnya bukan saya dalam situasi itu.

“Saya juga sedar rupa-rupanya masih ada orang sayang dan ambil berat jika saya betul-betul sus4h. Mereka kawan yang baik dan saya rasa terh4ru sangat.

Pelakon Bell Ngasri antara pelakon yang telah diperd4ya.

Bagaimanapun katanya, terdapat beberapa individu menvntut agar dia membayar semula wang yang sudah dip1ndahkan kepada sc4mmer tersebut.

“Ada beberapa orang yang hvbungi saya untuk minta ganti rvgi. Saya cuma boleh minta maaf.

“Mungkin saya boleh ganti sekiranya ada rezeki lebih tapi bukan dengan jumlah yang penuh sebab kerja saya pun terkesan,” ujarnya.

Sebelum ini, aplikasi WhatsApp pelakon Mubarak Majid dig0dam sc4mmer untuk memp3rdaya rakan-rakan dalam senarai telefon bimbitnya.

Mubarak kemudiannya segera membuat laporan di Balai Polis Sri Gombak pada petang, Rabu.

Bell Ngasri s4ngka pelakon senior Mubarak Majid terdes4k nak p1njam duit, ‘tr4nsfer’ RM1,000 – “Baru sedar, saya dah kena kenc1ng!”

Selepas terkena t1pu Bell Ngasri akan mengambil Iangkah lebih berhati-hati.

TERDAHULU, akibat berasa kas1han dan s1mpati dengan nasib rakan industri, Bell Ngasri akhirnya terped4ya dengan taktik sc4mmer yang menggunakan nombor telefon pelakon Mubarak Majid dalam menjalankan keg1atan itu.Bell atau nama sebenarnya Nasrizal Ngasri, 41, berkata dia membuat pem1ndahan wang sebanyak RM1,000 tanpa berfikir panjang dengan niat membantu Mubarak yang dikatakan terkes4n dengan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP).“Ye betul saya terkena, masa tu saya WhatsApp dengan dia panjang lebar sebab nak tahu cerita sebenar.

“Saya ingatkan yang abang Mubarak sekarang memang perlukan duit sebab terkes4n dengan PKP. Katanya dia nak bayar balik esok… sekarang saya baru sed4r dah kena kenc1ng (t1pu).

“Lagipun dia bukan orang lain, kami dah lama kenal dan kami sedang buat job bersama.

Paparan skrin perbualan Bell dengan sc4mmer tersebut.

“Pada awalnya saya transfer RM1,000… kemudian orang tu minta lagi tapi saya tak sempat tr4nsfer saya cakap saya akan ke bank. Dia nak RM2,100 semua sekali,” katanya kepada mStar.

Ujar Bell, selang beberapa jam membuat trans4ksi berkenaan dia menerima pesanan daripada rakan artis lain yang hampir terped4ya dengan individu tidak bertanggungjawab itu.

Menurut Bell, pada awalnya dia berasa ha1ran apabila individu berkenaan meminta dia melakukan pemindahan atas nama seorang lelaki tidak dikenali, namun sc4mmer itu memaklumkan akaun tersebut adalah milik rakannya.

“Masa saya tr4nsfer saya memang check nama pemegang akaun tu nama orang India. Abang Mubarak (sc4mmer) kata tu akaun kawan dia sebab akaun dia kena sek4t.

“Saya bagi je la, lepas tu kec0h dekat dalam group yang kawan-kawan lain pun terima pesanan WhatsApp yang sama,” ujarnya.

Saya ambil ni sebagai pengajaran sepatutnya seIidik sebelum bagi dan membuat keputusan.

BELL NGASRI

PELAKON

Selain Bell Ngasri, pelakon lain seperti Liza Abdullah, Lan Zailan dan Nadia Kasuma juga hampir diperd4ya sc4mmer terbabit.

Pelakon filem 18 Puasa ini berkata, dia menjadikan kejadian ini sebagai pengajaran agar tidak mudah percaya kepada mana-mana individu terutamanya melibatkan soal wang ringgit.

“Saya ambil ni sebagai pengajaran, sepatutnya seIidik sebelum bagi dan membuat keputusan. Saya akan buat laporan polis untuk pastikan orang ni diambil t1ndakan.

“Macam-macam pen1puan boleh berlaku sekarang ni, ini benda yang baru dengan hel4h menggunakan data peribadi kawan kita sendiri,” ujarnya.
Mubarak Majid membuat lap0ran polis pada Rabu.

Terdahulu, aplikasi Whatsapps pelakon Mubarak Majid telah dig0dam oleh seorang lelaki dan digunakan untuk memperd4ya rakan-rakan dalam senarai telefon bimbitnya.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.