Najib Sind1r Kerajaan Isu Vaks1nasi Negara, Sekali KJ B4las.. Tapi Hari Ini Najib ‘Bagi’ Balik…

PUTRAJAYA menghadapi banyak cabaran untuk mengimun1sasi sekurang-kurangnya 50% hingga 60% penduduk pada akhir tahun seperti yang disasarkan di bawah Program Imun1sasi c0v1d-19 Kebangsaan, kata beberapa pakar kes1hatan.

Cabaran ini melibatkan l0gistik, bekalan, penyeb4ran maklumat dan ker4guan vaks1n, kata mereka.

Mengulas perkara tersebut, Najib Razak sekali lagi dalam hantar beliau di Facebook bertindak mengkr1tik kerajaan.

“Setelah program vaks1nasi negara bermula 3 minggu dahulu, sebanyak 139,720 orang telah diberi dos pertama vaks1n – atau 0.43% daripada penduduk Malaysia.

“Kadar pemberian vaks1n pada ketika ini adalah 16,353 sunt1kan sehari.

“Ini adalah jauh di bawah sasaran kerajaan sebanyak 150,000 sunt1kan sehari.

“Sebagai perbandingan, 596,000 orang di Singapura (10.5% penduduk) telah diberi vaks1n manakala 4,256,457 orang di Indonesia telah diberi vaks1n dengan kadar 223,756 sunt1kan sehari.

“Setakat ini, 28% penduduk negara USA dan 35.2% penduduk UK telah diberi dos pertama.

“Jika Malaysia mampu mencapai sasaran 150,000 sunt1kan sehari pun, negara hanya akan mencapai 27.3 juta atau 80% penduduk Malaysia diberi vaks1n pada bulan Mac tahun depan untuk mencapai imun1ti kelompok.

(150k X 365 hari = 54.7 juta dos bahagi dua = 27.3 juta penduduk)

“Itupun sebelum mengambil kira pekerja asing yang juga perlu diberi vaks1n .

“Kadar vaks1nasi negara perlu dipercepatkan lagi sebab saya rasa ramai rakyat Malaysia tak sanggup tunggu sehingga Mac 2022 untuk negara mencapai imun1ti kelompok dan bebas c0v1d.

“U-turn dibuat kerajaan PN semalam untuk melibatkan klinik dan h0sp1tal swasta untuk membantu dalam proses vaks1nasi adalah langkah yang tepat.

“Namun, ini belum cukup sebab kerajaan masih tidak ingin memberi kelulusan kepada pihak swasta untuk mencari dan membeli vaks1n melalui saluran mereka.

“Saya tetap percaya bahawa bekalan vaks1n dunia akan melebihi permintaan tidak lama lagi atas beberapa faktor yang saya sudah hurai beberapa kali sebelum ini.

“Sebab itu, pihak swasta perlu dibenarkan untuk mencari dan membeli bekalan vaks1n sendiri seperti di beberapa negara lain termasuk Indonesia.

“Kerajaan tak rugi apa-apa pun selagi vaks1n yang dicari pihak swasta diluluskan kerajaan dan WHO.

(Takkan kita nak ragu dengan pihak h0sp1tal dan klinik swasta sebab mereka dah lama memberi sunt1kan  vaks1n -vaks1n lain kepada bayi-bayi?)

“Kerajaan beli bekalan vaks1n sendiri seperti dibuat selama ini manakala pihak swasta juga cuba membeli bekalan sendiri.

“Jika pihak swasta tak berjaya membeli bekalan vaks1n yang diluluskan, kerajaan tak rugi apa-apa.

“Jika mereka berjaya maka proses vaks1nasi negara mampu dipercepatkan dan beban ke atas pusat vaks1nasi kerajaan dapat dikurangkan.

“Selain itu, kerajaan boleh pertimbangkan jika proses memberi vaks1n melalui cara drive-thru seperti dibuat di USA dan Indonesia adalah sesuai bagi negara kita” tulis Najib di laman rasmi facebook milik beliau Najib Razak

KJ Masuk Komen Sampai Dapat 5.1K Like

Namun begitu, hantar Najib kali ini mendapat b4lasan komen dari YB KJ. Setakat artikal ini ditulis, komen tersebut telah mendapat 5.1 ribu tanda suka dan mendapat 806 maklum b4las dari netizan

“Salam Dato’ Sri. Terima kasih kerana sering menyentuh soal vaks1nasi c0v1d-19. Tapi ada beberapa perkara yang ingin saya jawab disebabkan ada kes4lahan fakta dalam post Dato’ Sri ini.

– Kadar sunt1kan

Untuk makluman Dato’ Sri dan semua pembaca, lebih 90% kumpulan penerima vaks1n Fasa 1 adalah terdiri daripada petugas barisan hadapan. Kumpulan ini terikat dengan tugas hakiki mereka seperti kakitangan kes1hatan, p0lis dan tentera. Justeru, pemberian vaks1n kepada golongan ini perlu diberikan secara berperingkat bagi memastikan tugasan hakiki kumpulan ini tidak terg4nggu.

Jangkaan sehingga 160,000 dos vaks1nasi sehari adalah untuk Fasa 2 dan 3 apabila lebih banyak Pusat Pemberian Vaks1n dan jumlah vaks1nator ditambah dalam fasa ini.

Seperti yang saya umumkan sebelum ini, kita akan menerima sekitar satu juta dos vaks1n sahaja pada suku pertama tahun ini. Kadar sunt1kan akan meningkat apabila masuk suku kedua 2021 apabila lebih banyak jenis vaks1n diluluskan NPRA dan penghantaran vaks1n daripada pembekal akan menjadi lebih kerap.

Jumlah 160,000 ini juga mampu dicapai apabila beberapa kumpulan yang telah membentuk kluster sebelum ini turut diberikan vaks1n seperti kluster penjara dan banduan serta kluster tempat kerja.

– Perbandingan negara

Sehingga 1 Mac 2021, jumlah dos vaks1n yang telah diberikan di Singapura adalah sebanyak 525,039. Singapura telah memulakan program vaks1nasi mereka pada 8 Januari. Secara purata, untuk tempoh 53 hari daripada hari pertama sehingga 1 Mac, jumlah dos yang diberikan di Singapura adalah sebanyak 9,906 sehari.

Manakala untuk Malaysia, sehingga semalam, sejumlah 166,363 dos sudah diberikan. Ini menjadikan purata dos diberikan sejak Program Imun1sasi c0v1d-19 Kebangsaan bermula pada 24

Februari lalu (13 hari sehingga semalam – bukanlah 3 minggu seperti yang Dato’ Sri tulis) adalah sebanyak 12,797 dos sehari.

Jadi perbandingan yang dibuat Dato’ Sri adalah tidak adil apabila tidak mengambilkira jumlah hari program vaks1nasi telah berlangsung. Jika mengambil kira jumlah hari, ternyata purata harian vaks1nasi di Malaysia adalah lebih tinggi daripada Singapura.

– U-Turn Penglibatan Klinik/h0sp1tal Swasta

Untuk makluman Dato’ Sri, kerajaan tidak pernah membuat u-turn apabila pengumuman penglibatan pihak swasta dibuat semalam.

Daripada awal lagi, PICK telah merancang untuk melibatkan perkhidmatan kes1hatan swasta. Ini turut dinyatakan dalam buku panduan PICK. Mungkin Dato’ Sri belum membaca sampai habis buku panduan ini.

Saya juga telah menyatakan perkara ini berulangkali sama ada menerusi program penerangan, siaran akhbar mahupun ketika sidang media. Dato’ Sri boleh Google jika Dato’ Sri ada terlepas pandang.

– Pembelian Vaks1n oleh Pihak Swasta

Kerajaan juga tidak pernah menghalang sekiranya ada pihak swasta hendak mendapatkan bekalan vaks1n daripada mana-mana pengeluar. Walau bagaimanapun, buat masa ini, kebanyakan pengeluar vaks1n hanya mengadakan rundingan bersama pihak kerajaan.

Saya juga ingin menyatakan, apa-apa jenis vaks1n yang hendak digunakan di Malaysia perlu mendapat kelulusan NPRA. Saya difahamkan, sehingga kini tiada permohonan telah diterima oleh

NPRA daripada pihak swasta untuk mendaftarkan apa-apa jenis vaks1n.

– Pemberian vaks1n secara pandu lalu

Pasukan Petugas Imun1sasi c0v1d-19 (CITF) ketika ini sedang mempertimbang kertas kerja pelaksanaan vaks1nasi secara pandu lalu. Kertas kerja ini telah dibentangkan oleh Akademi Sains

Malaysia (ASM). Jadi jangan khuatir, perancangan ini sememangnya telah ada. Cumanya ia perlu diberi perincian tertamanya dalam soal logistik dan kesan AEFI memandangkan setiap vaks1n c0v1d-19 mempunyai protokol pengendalian yang berbeza-beza.

Sekali lagi saya ucapkan terima kasih kepada Dato’ Sri. Semoga jawapan yang saya sertakan ini membantu menambah pemahaman Dato’ Sri tentang pelaksanaan PICK. Saya juga akan mengadakan suatu taklimat khas berkenaan PICK kepada Ahli Parlimen tidak lama lagi. Jemputan akan diedarkan dan saya berharap Dato’ Sri dapat hadir pada sesi taklimat itu nanti.

Reaksi dari netizen

Komen penjelasan dari KJ mendapat sehingga 800 lebih maklum b4las dari pengikut Najib Razak

Najib Razak B4las Balik..

Seperti Menteri Sains KJ, harapan saya juga adalah untuk Malaysia mencapai imun1ti kelompok dan bebas C0.vid secepat mungkin dengan kejayaan Pelan Imun1sasi negara.

KJ sangkal posting saya semalam bahawa kadar pemberian vaks1n negara patut dipercepatkan dengan memberi perbandingan di mana kadar pemberian vaks1n Malaysia (12,797 dos sehari) adalah lebih tinggi berbanding Singapura (9,906 sehari).

Namun realitinya ialah jumlah penduduk Malaysia adalah hampir 7 kali ganda saiz Singapura dan mereka telah memulakan pelan vaks1nasi mereka lebih awal berbanding Malaysia.

Sebab itu, 6.6% penduduk Singapura telah menerima dos pertama dan 3.8% penduduk menerima dos kedua manakala hanya 0.5% penduduk Malaysia terima dos pertama dan tiada seorang yang menerima dos kedua.

Keutamaan kerajaan ialah BILA negara mampu mencapai imun1ti kel0mpok dan bebas C0.vid.

Keutamaan kerajaan bukan untuk bangga bahawa jumlah dos sehari diberi adalah 28% lebih tinggi berbanding negara yang 7 kali lebih kecil saiz penduduknya.

Bagi negara-negara lebih besar, negara jiran Indonesia telah memberi 4,534,798 dos bersamaan dengan 1.3% penduduk terima dos pertama dan 0.4% terima dos pertama. Pada ketika ini, kadar pemberian Indonesia (228,433 dos sehari) pula lebih tinggi berbanding Malaysia (12,797 dos).

Setakat semalam, negara UK dan negara Amerika Syarikat telah mencapai 33.8% dan 28.22% penduduk diberi dos pertama. Sebab itu, KJ patut terima baik kebimbangan ini bahawa kadar vaks1nasi perlu dipercepatkan serta terima kr1tikan pakar bahawa mungkin tidak dapat mencapai kadar 150,000 dos sehari tanpa penglibatan swasta awam.

KJ juga juga men4fikan kerajaan melakukan pusingan U dalam pembabitan klinik serta h0sp1tal swasta bagi Program Imun1sasi C0.VID-19 Kebangsaan, sebaliknya berkata, perkara itu sudah dirancang dan dinyatakan dalam buku panduan pelalian manakala kerajaan juga tidak pernah menghalang sekiranya ada pihak swasta mahu mendapatkan bekalan vaks1n daripada mana-mana pengeluar.

Sebenarnya ini tidak ditulis dengan jelas dalam buku panduan tersebut. Sebab itu, ramai persatuan kes1hatan dan pakar perubatan telah mengeluarkan pelbagai kenyataan sejak vaks1nasi bermula untuk menyeru kerajaan melibatkan pihak swasta dalam pelan vaks1nasi negara termasuk kenyataan dari Persatuan h0sp1tal Swasta Malaysia (APHM) semalam yang sekali lagi suruh kerajaan membenarkan pihak swasta untuk mendapat bekalan vaks1n .

“Menyambut baik langkah itu, Kuljit, bagaimanapun menggesa kerajaan mempercepat proses itu dengan membenarkan penyedia perkhidmatan penjagaan kes1hatan swasta mendapatkan vaks1n yang diluluskan NPRA mereka sendiri.”

“9 Mac 2021: Vaks1nasi bukan pertandingan, biar h0sp1tal swasta buat kerja mereka, kata APHM”

https://www.freemalaysiatoday.com/…/vaks1nasi-bukan…/

Jika bukan U-turn, takde lah persatuan itu menyambut baik langkah diumum kerajaan dua hari lalu untuk melibatkan pihak swasta. Dan jika pihak swasta memang dibenarkan untuk membeli vaks1n dari dulu lagi, kenapa pula Timbalan Menteri KJ keluarkan kenyataan 4 hari dahulu bahawa kerajaan perlu mem0nopoli segala pembelian vaks1n sehingga mencapai tahap 80% penduduk divaks1nasi?

“The limited global supply of C0.vid-19 vaccines has made it necessary for the government to monop0lise vaccine purchase to ensure the success of the National C0.vid-19 Immunisation Programme, said Deputy Minister of Science, Technology and Innovation Datuk Ahmad Amzad Hashim.”

https://www.malaymail.com/…/private-sector-may…/1955484

Sebab itu, kerajaan perlu mengumumkan secara jelas bahawa klinik-klinik swasta seluruh negara dibenarkan untuk memberi vaks1n dan pihak swasta dibenarkan untuk membeli vaks1n sendiri selagi jenama vaks1n tersebut diluluskan kerajaan agar kekel1ruan tidak berpanjangan dan persatuan-persatuan serta pakar kes1hatan tidak lagi mengeluarkan kenyataan demi kenyataan untuk seru kerajaan melibatkan pihak swasta lagi.

KJ juga kata kerajaan tetap dengan sasaran untuk mencapai kadar 160,000 dos sehari apabila Fasa kedua pelan vaks1nasi dimulakan. (Sebelum semalam, KJ kata sasaran ini ialah 150,000 dos tetapi mungkin sasaran telah dinaikkan ke 160,000 dos)

Namun bila kita buat matem4tik mudah, negara hanya akan mencapai tahap 80% penduduk diberi vaks1n dalam tempoh masa setahun lagi JIKA kadar 160,000 dos sehari ini tercapai.

Adakah Malaysia patut tunggu sehingga bulan Mac tahun 2022 untuk mencapai imun1ti kelompok supaya sek4tan rentas negeri boleh ditar1k balik seperti diumumkan KP Kes1hatan hari itu?

Komen Netizen

 

Sumber: Facebook Najib Razak, Facebook KJ, Hit Media

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf