“Nak hantaran murah, kahwin orang Sabah!”- Guris hati penduduk Sabah… gadis dianc4m s4ntau, r0gol!

Keluarga Semasa Tempatan

KENYATAAN seorang gadis mengenai isu hantaran murah yang dikaitkan dengan orang Sabah ternyata mengundang kec4man ramai.

Dalam perkembangan terbaharu, gadis itu yang menggunakan nama Nur Alia Afiqah tampil mem0hon maaf atas keterlanjuran kata-katanya itu.

“Saya dengan merendah diri ingin mem0hon maaf atas kes4lahan yang telah saya lakukan, mengecilkan hati pihak tertentu sehingga berlakunya kekec0han dimana komen saya telah diviralkan.

“Saya menarik balik apa yang saya cakap dan saya mengaku itu adalah s4lah saya,” ujarnya menerusi posting di Facebook.

Dalam pada itu, dia turut berk0ngsi satu laporan polis yang dibuat di Bukit Puchong, Selangor setelah menerima anc4man akibat isu tersebut.

Kata gadis itu, selain alamat tempat tinggal dan tempat belajar yang disebarkan, dia turut menerima anc4man pvkul, santau dan r0gol daripada segelintir individu.

Salinan laporan polis oleh gadis itu yang dik0ngsi di Facebook.

“Akibat daripada komen yang saya buat telah menerima kec4man/anc4man seperti r0ndaan di kawasan rumah saya, pvkul, s4ntau, r0gol ke atas diri sata dari orang ramai,” ujarnya dalam salinan laporan polis itu.

Jadi, saya rasa isu viral ni telah memberi anc4man keterlaluan sehingga boleh meng4ncam keselamatan saya.

NUR ALEA AFIQAH

Menurut posting Facebook gadis itu lagi, wujud banyak akaun media sosial palsu yang menggunakan identiti dirinya selepas kes berkenaan tular.

“Di sini saya lampirkan laporan polis kerana isu ini telah semakin besar sehingga mendatangkan anc4man kepada saya dan segala butiran saya telah dided4hkan oleh individu tertentu.

“Jadi, saya rasa isu v1ral ni telah memberi anc4man keterlaluan sehingga boleh meng4ncam kesel4matan saya.

“Saya tak ada Facebook lain selain Facebook ni. Twitter dan Instagram pun saya tak ada, yang banyak post yang dikeluarkan itu semua adalah ak4un p4lsu yang ingin mengervhkan lagi keadaan dan mengambil kesempatan.

Gadis itu tervk dikec4m susulan tularnya isu pengh1naan tersebut.

“Saya hanya mengeluarkan komen itu sahaja, tiada tokok-tambah tentang isu ini. Akhir kata, saya ingin mem0hon maaf lagi sekali,” ujarnya.

Terdahulu, mStar melaporkan kenyataan gadis itu yang menyentuh mengenai isu hantaran murah berkaitan penduduk Sabah sehingga menerima kec4man ramai.

Nak hantaran murah, kahwin orang Sabah! Gadis tervk dikec4m gara-gara k0men pengh1naan, akaun FB les4p


Sebahagian petikan komen gadis itu yang tersebar sehingga dia tervk dikec4m netizen.

KERANA pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa.Mungkin itulah perumpamaan yang sesuai untuk menggambarkan kisah keterlanjuran kata gadis ini sehingga dia teruk dihent4m netizen.Tidak diketahui hujung pangkal kisahnya, namun tular paparan skrin memaparkan komen gadis itu yang mengh1na penduduk Sabah.

“Haha kalau tak ada duit tak payah gat4l nak kahwin.

“Kalau rasa RM20,000 mahal, kahwin je dengan orang kampung Sabah ke yang duduk dekat rumah panjang tu.

“Dapatlah RM500 macam tu,” tulis gadis berkenaan menerusi ruangan komen Facebook.

Kenyataan berkenaan ternyata mengvndang rasa m4rah netizen sehingga ia turut ditvlarkan ke laman Twitter.

Semakan mStar bagaimanapun mendapati bahawa akaun Facebook gadis itu g4gal ditemui, dipercayai sudah diny4haktif akibat dikec4m ramai.

Rata-rata netizen menyifatkan kenyataan gadis itu sebagai bi4dab dan meny1nggung penduduk Sabah khususnya.

Kalau rasa RM20,000 mahal, kahwin je dengan orang kampung Sabah ke yang duduk dekat rumah panjang tu.

GADIS VIRAL

Malah, kata-kata bersifat pengh1naan terhadap rumah panjang turut mencetvskan kem4rahan ramai.

Bukan sekadar penduduk Sabah, malah masyarakat dari negeri lain turut menyatakan sokongan dan ikut sama menghent4m gadis itu.

Kenyataan gadis itu berhubung jumlah hantaran serta rumah panjang ternyata menggvris hati ramai khususnya penduduk Sabah. (Gambar Hiasan)

“Dia ingat murah ke kahwin di rumah panjang? Kalah hotel. Satu rumah panjang dah ada 10 lebih pintu, belum lagi invite rumah panjang lain yang ada 10 ke 20 lebih pintu.

“Kes1an perempuan ni otak ada tapi tak pakai. Tak perlu rasanya nak mention mana-mana negeri.

“Dia ni spesis kahwin semata sebab hantaran je ke? Berapa lama duit hantaran kau boleh bert4han?

“Dia tak tau ke orang Sabah tu lagi banyak yang lawa daripada dia,” tulis beberapa netizen.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.