Nama un1k gadis ini buat rakannya terkejvt, “Ingat kan full name Nabila…”

Tempatan

Kuala Lumpur: “Memang svkar membesar dengan nama ini kerana kerap di3jek namun lama-kelamaan saya belajar menerima dan menyvkainya,” kata Badjie Xatieqoutieqc Ibadallah.

Nama un1k gadis berusia 28 tahun ini tular di Twitter selepas rakannya berk0ngsi ciapan berserta gambar lesen memandu yang memaparkan namanya itu.

Menerusi perk0ngsian itu, rakannya mengakui terkejvt apabila mendapat tahu nama sebenarnya itu kerana sebelum ini hanya memanggilnya dengan nama ‘Belle’ dan meng4ndaikan nama penuhnya ialah Nabila.

Turut dik0ngsikan, videonya menyebut nama ‘Badjie Xatieqoutieqc’ dengan betul.

Gadis Dedah Nama Unik Rakan, Ruangan Komen Pula Macam 'Reunion' – Manis Madu

Berk0ngsi lanjut, Badjie Xatieqoutieqc yang juga bek4s pramugari Malaysia Airlines Bhd berkata, selain namanya svkar disebut, rata-rata yang mengetahui namanya juga sering mempers0alkan asal-usul nama itu.

Katanya, idea sepenuhnya datang daripada bapanya, Ibadallah Kandar, 62, yang turut menamakan tujuh adik-beradiknya dengan nama bermula ‘Badjie X…’.

Mereka tujuh beradik diberi nama Badjie Xietaqieullah, Badjie Xbietaquauallah, Badjie Xatieqieullah, Badjie Xatieqoutieqc (dirinya), Badjie Xaebcourieyiean, Badjie Xieslammillatiena dan Badjie Xwattaquoallah.

Image

“Nama ‘Badjie’ adalah gabvngan nama kedua orang tua saya sebagai menggantikan nama ‘Raden’ yang dulunya diwarisi tvrun temvrun daripada nenek m0yang kami (Jawa Svnda).

“Memang kedengaran peIik, tapi itulah pendirian bapa saya yang mempunyai cita rasa un1k dalam memilih nama anak-anaknya agar lain daripada yang lain,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menurutnya, nama tujuh adik-beradiknya jika dibaca dengan betul sebenarnya membawa maksud bert4kwa kepada Allah.

“Bapa adalah seorang jurutera yang suka berfikir di luar kotak dalam suatu hal.

“Dalam soal nama kami ini, bapa seolah-olah menggunakan ‘k0d rahsia’ dalam menyuruh kami adik-beradik agar sentiasa bertakwa kepada-Nya,” katanya.

Anak keempat dari tujuh beradik itu berkata, dia lebih suka orang lain memanggilnya dengan nama ‘Belle’.

“Panggil saja saya Belle kerana ia juga membawa maksud yang baik. Kalau ikutkan saya nak orang panggil Xatieqoutieqc tapi akan jadi svsah.

“Jadi, cukuplah Belle supaya mereka d0akan saya yang baik-baik, saya pun tak buat orang svsah nak panggil saya,” katanya yang berasal dari Klang, Selangor.

 

Bercerita lanjut, Badjie Xatieqoutieqc berkata, dia kini menjadi anggota sukareIawan Pusat Pemberian Vaks1n (PPV) di Setia City Convention Centre (SCCC), Shah Alam, Selangor.

“Selepas enam bulan bercuti disebabkan k0ntrak dit4matkan, saya memilih untuk menjadi sukareIawan di sini.

“Kerja sukareIawan sudah menjadi minat saya kerana pernah aktif menyertainya ketika belajar di Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) dulu,” katanya.

Antara reaksi netizen

Sementara itu, tinjauan di ruangan komen mendapati ada net1zen yang turut berk0ngsi nama-nama un1k rakan mereka. Malah, ada yang berpendapat ker1sauan mungkin berlaku kepada t0k kadi yang akan membaca namanya itu.

Ketika artikel ini ditulis, p0sting berkenaan telah meraih 14.8K retweets, 2,007 quotes tweets dan 24.2K likes di Twitter.

Berikut di bawah adalah antara komen menarik daripada netizen di Twitter:

 

Sumber: Harian Metro, Twitter, SEISMIK

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.