Selepas kena k0mpaun keseluruhan RM60K, Neelofa luah kata-kata ini..

GENAP sebulan selepas Neelofa dan Pencetus Ummah (PU) Riz mendirikan rumah tangga, pasangan selebriti ini dan keluarga mereka akhirnya dikenakan k0mpaun berjumlah RM60,000.

Menurut Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah, pasangan itu dan keluarga mereka didapati bers4lah kerana mel4nggar prosedur operasi standard (SOP) Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Tambah Mohamad Zainal, Neelofa atau Noor Neelofa Mohd Noor, 32, dik0mpaun atas dua kes4lahan iatu keg4galan mematuhi SOP penganjuran majlis sosial serta mel4nggar kebenaran untuk tujuan merent4s negeri.

Noor Neelofa Mohd Noor dan suami, Haris Ismail masing-masing dikenakan k0mpaun RM20,000 dan RM10,000.

“Neelofa dik0mpaun sebanyak RM20,000 bagi dua kes4lahan iaitu g4gal memastikan wujud penjarakan fizikal sekurang-kurangnya satu meter sewaktu majlis akad n1kah berlangsung.

“Selain itu dia juga telah mel4nggar kebenaran untuk tujuan merentas negeri yang diberikan oleh pegawai… tiada diskaun dibenarkan bagi kedua-dua k0mpaun ,” katanya kepada mStar menerusi kenyataan pada Selasa.

Neelofa berk0ngsi aktiviti riadah ketika berada di Langkawi baru-baru ini.

Sementara itu Riz atau Muhammad Haris Ismail, 26, turut dikenakan k0mpaun RM10,000 kerana mel4nggar kebenaran untuk tujuan merentas negeri ke Pulau Langkawi.

Riz juga tidak dibenar untuk mendapatkan diskaun.

Selain itu seramai 20 orang ahli keluarga Neelofa dikenakan k0mpaun sebanyak RM1,500.00 seorang yang berjumlah RM30,000.00 kerana g4gal memastikan wujud penjarakan fizikal sewaktu majlis akad n1kah berlangsung.

“K0mpaun dikenakan mengikut Peraturan 19 PeraturanPeraturan Penceg4han Dan Pengawalan Penyak1t Berjangk1t (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangk1tan) (Kawalan Pergerakan Bersyarat).

Gambar yang mencetvskan pertika1an netizen ketika majlis akad nikah berlangsung.

“Justeru PDRM menasihati orang ramai supaya terus mematuhi Per1ntah K4walan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

“Keg4galan mematuhi Perintah ini membolehkan tindakan diambil di bawah peruntukan undang-undang yang masih berkvatkuasa,” kata Mohamad Zainal.

Neelofa Riz diijabk4bul pada 27 Mac lalu di Hotel Grand Hyatt, Kuala Lumpur.

Sehari selepas itu mereka terbang ke Langkawi dengan alasan menghadiri pembukaan beberapa cawangan francais minuman di zon utara.

Permit Pergerakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang ditandatangani oleh Ketua Polis Balai Polis Sri Hartamas menyatakan mereka dibenarkan berada di lokasi berkenaan bermula 27 Mac hingga 4 April.
Kesemua yang terlibat akan dikeluarkan k0mpaun pada hari ini, jelas Mohamad Zainal.

Kena kompaun, Neelofa berlapang dada

Sementara itu, Pengacara dan selebriti terkemuka tanah air, Neelofa menerima dengan hati terbuka mengenai kompaun yang dikenakan terhadap dirinya dan suami, Haris Ismail atau lebih dikenali sebagai Pencetus Ummah (PU) Riz.

Menurutnya dalam satu kenyataan media, perkara tersebut telah dimaklumkan kepadanya dan pihaknya mengambil tanggungjawab ini dengan sebaiknya.

“Saya menerima dengan hati yang terbuka dan menjadikan k0mpaun ini sebagai satu pengajaran untuk menggunakan kebenaran merentas negeri atas tujuan yang telah dipersetujui oleh pihak berkuasa.

“Ia juga peringatan buat diri sendiri dan semua yang terlibat pada majlis kahwin saya untuk sentiasa menitikberat soal kepentingan pr0sedur 0perasi standard (SOP) yang dikvatkvasakan,” katanya.

Selain itu, Neelofa juga mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang memberi kerjasama baik dalam menguruskan kes tersebut sebelum ini.

“Saya ingin meminta maaf sekali lagi jika kes ini memberi sedikit masalah kepada kelancaran kerja-kerja harian kalian. Terima kasih sekali lagi,” katanya.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf