(Video) Demi Kumpul Duit Utk Ibadah Kurban, Nenek Ini Kutip Sampah 5 Tahun & Akhirnya Tertunai

Luar Negara Tauladan

Kisah seorang wanita w4rga emas yang mencari rezeki dengan mengut1p sampah dan akhirnya berjaya mengumpul RM2,920 bagi menunaikan ibadah k0rban cukup menyentuh hati orang ramai.

Tular sekitar Ogos tahun lalu, kisah wanita ini yang mengumpul barang terbuang selama beberapa tahun dan akhirnya berjaya membeli seekor lembu bagi ibadah k0rban mendapat liputan meluas pihak media ketika itu.

Mesra dengan panggilan Nenek Sahnun, 60, hidup sebatang kara dan sering menumpang tidur di sebuah gerai di tengah Kota Mataram, Lombok, Indonesia.

Nenek Sahnun, menyara kehidupan dengan menjual hasil kutipan sampah setiap hari dan dikatakan beliau sempat tinggal di perkvburan umat Hindu.

Simpati dengan nasib Sahnun, seorang warga tempatan kemudian membenarkan wanita itu untuk tumpang bertedvh di gerai miliknya.

Menjelang pagi, Sahnun akan segera menggulung tikar alas tidur kerana pemilik gerai perlu memulakan aktiviti perniagaan.

Difahamkan keluarga Sahnun berasal dari Narmada, Lombok Barat. Namun sehingga saat ini, tidak ada satu pun keluarganya yang datang mencari di mana dia berada.

Setiap hari Sahnun akan memikul guni berisi botol plastik dengan tubuh kecilnya. Dengan cepat dia melangkah menyusuri jalan kota Mataram demi mencari barang-barang terbvang.

Sahnun biasanya akan mula keluar mulai dari svbuh hinggalah ke malam dan cuma berehat seketika pada waktu tengahari, dan begitulah rutin setiap hari.

“Pagi-pagi svbuh sudah keluar, kemudian balik untuk rehat sebentar nanti lagi lanjut sampai malam,” ujar Sahnun dengan bahasa Sasak ditemui Kompas.com, pada Selasa (30/7/2019).

Menurut Sahnun, sudah lima tahun dia mengumpul wang untuk diniatkan membeli haiwan bagi ibadah k0rban.

Dan akhirnya pada Aidil Adha tahun 2019, nenek Sahnun akhirnya berjaya membeli seekor lembu untuk dik0rbankan, hasil dari titik peluhnya selama lima tahun.

Ketika ditanya alasan nenek Sahnun ingin menunaikan ibadah k0rban, dia hanya melempar senyuman kecil dengan anggukan.

Hal itu menandakan bahawa niatnya untuk berk0rban dan tidak mahu diketahui oleh orang lain.

Pengurus Masjid Nur Iman bernama Kaling, masjid dimana nenek Sahnun menunaikan ibadah k0rban, sempat berasa terkedu di saat menerima wang RM2,920 dari nenek pemungut sampah itu.

“Saya juga terkejvt kok bisa nilai seekor lembu yang harganya 10 juta (RM2,920), mampu dibeli oleh seorang yang pekerjaannya sehari-hari pemulung (pengut1p sampah),” kata Kaling.

Tambah Kaling, penyerahan wang untuk membeli lembu k0rban itu dilakukan nenek Sahnun ketika majlis taklim di Masjid Nurul Iman yang dilakukan setiap hari Kamis.

“Ketika itu Sahnun sp0ntan memberikan wang 10 juta (RM2,920) untuk berk0rban, juga membuat para ibu-ibu terceng4ng dan k4get.” kata Kaling lagi.

Namun apa yang menyentuh hari ramai, meskipun hidupnya ibadat kais pagi makan pagi, namun tidak pernah sekalipun Sahnun minta beIas ihsan orang lain seperti pengem1s.

Seorang warga tempatan juga berkata dia kagvm melihat perjuangan hidup Sahnun yang setiap hari makan dari sisa terbuang hingga mampu membeli haiwan k0rban.

“Dari dulu nenek ini saya lihat duduk di sekitar luar pasaraya, tapi tidak pernah minta-minta. Kalau dikasihpun dia tidak mau,” kata warga tempatan tersebut.

Tonton video:

 

Sumber: Asiakini, Channel Pelik

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.