Netizen Negara ‘Jiran’ Puji Malaysia Tarik Diri Dari Miss Universe 2021 Di Isr.4eI

Santai

Seperti yang dilaporkan oleh media pada Selasa lalu, pihak Miss Universe Malaysia Organisation (MUMO) menerusi sebuah kenyataan telah mengumumkan bahawa tiada wakil pada tahun ini akan dihantar menyertai Miss Universe edisi ke-70 di Eliat, Isr.4eI.

Netizen Luar Negara Puji

Ini berikutan mengambil kira faktor penuIaran wabak C0vid-19 di seluruh dunia yang kini ditahap memb1mbangkan sehingga menyebabkan kebenaran untuk merentas dalam dan luar negara juga telah dihadkan.

Susulan itu, keputusan MUMO untuk menar1k diri daripada penganjuran pada tahun ini mendapat pujian ramai netizen dalam dan luar negara.

Rata-rata daripada mereka menyifatkan keputusan tersebut wajar dibuat sebagai tanda solidariti terhadap Palestin yang diserang Isr.4eI tidak lama dahulu. Malah, mereka turut mengharapkan negara-negara Asia lain seperti Indonesia, Singapura, Thailand dan Filipina akan turut mengikut jejak langkah yang sama.

Sudah Dijangka 

Dalam pada itu, ada diantara mereka turut beranggapan sudah menjangka Malaysia akan menar1k diri daripada Miss Universe 2021 memandangkan pasport Malaysia telah menghadkan kebenaran untuk masuk ke Isr.4eI dan juga sebaliknya.

Sebagai info, Miss Universe Malaysia 2020, Francisca Luhong akan memegang gelaran Miss Universe Malaysia paling lama sehingga Miss Universe baharu diumumkan pada  tahun 2022.

Terdahulu, sebuah tanda pagar #BoycottMissUniverse2021 telah diwujudkan oleh warganet sebagai tanda pr0tes Isr.4eI diumumkan tuan rumah penganjuran Miss Universe 2021.

Sah! Malaysia Tidak Akan Bertanding Dalam Miss Universe 2021 Di Isr.4eI

Francisca Luhong dan cabaran mengakhiri penantian Malaysia di pentas Miss Universe | Astro Awani Francisca Luhong, Miss Universe Malaysia 2020

TERDAHULU, teka-teki mengenai adakah Malaysia bakal menghantar wakil ke pertandingan Miss Universe 2021 di Eliat, Isr.4eI akhirnya terjawab apabila pihak Miss Universe Malaysia Organisation (MUMO) mengesahkan tiada wakil akan ke sana pada tahun ini.

Tiada Wakil Malaysia Tahun Ini 

Francisca Luhong, Miss Universe Malaysia 2020

Menerusi sebuah kenyataan rasmi MUMO, mereka membuat keputusan untuk menoIak jemputan penyertaan pada tahun ini selepas mengambil kira faktor penuIaran w4bak C0vid-19 di seluruh dunia yang kini ditahap memb1mbangkan.

Berikutan itu, kebenaran untuk merent4s dalam dan luar negara juga telah dihadkan.

Malaysia Kembali Pada 2022

Dalam pada itu, MUMO turut mengucapkan selamat maju jaya buat delegasi lain yang akan bertanding dalam edisi ke 70 ini. Selain itu, MUMO juga menyatakan keterujaan untuk menghantar wakil dalam penganjuran Miss Universe akan datang.

Terdahulu, media melaporkan beberapa sumber terdekat termasuk pereka fesyen terkenal memaklumkan Malaysia dan Indonesia tidak akan menghantar wakil pada tahun ini sebagai tanda soIidariti terhadap PaIe.st1n yang diser4ng Isr.4eI tidak lama dahulu.

Susulan Isr.4eI diumumkan sebagai tuan rumah kali ini, sebuah tanda pagar #B0yc0ttMissUniverse2021 telah diwujudkan oleh warg4net sebagai tanda pr0tes.

 

Sumber: Murai.my, Facebook MUMO

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.