“NGO Buat Laporan ” – Gemar Upload Di Media Sosial Memakan diri Aliff Syukri.

Lap0ran polis dibuat ke atas Datuk Aliff Syukri gara-gara upload vide0 ini..

SEBUAH badan bukan kerajaan (NGO) membuat lap0ran polis ke atas usahawan kosmetik Datuk Aliff Syukri kerana mer0tan anak perempuannya berusia sembilan tahun kerana membuka tudung.

Perbuatan itu disifatkan sebagai pender4an fizikal.

Laporan itu dibuat pada Selasa oleh Protect dan Save The Children (P.S. The Children), ahli Gabungan Hak Kanak-Kanak Malaysia (CRCM) di ibu pejabat polis daerah Petaling Jaya.

CRCM dalam satu kenyataan pada Selasa berkata mereka amat terkesan dengan perbuatan Aliff Syukri.

Dalam satu perkongsian di Instagram miliknya minggu lalu, Aliff Syukri memuatnaik video dia menyapu ubat di belakang anak perempuannya itu selepas mer0tannya.

“Datuk Aliff Syukri mendakwa di media sosialnya bahawa dia mer0tan anak perempuannya kerana dia membuka tudung dihadapan lelaki tidak dikenali.

“Dia secara umum mem4lukan anaknya dengan rakaman video menyapu ubat di belakang badan anaknya untuk ditonton kira-kira 3.1 juta pengikutnya,” kata CRCM.

CRCM juga berkata Aliff mend1siplinkan anaknya dengan cara ek$tren, bahkan memberikan penjelasan berhubung tindakannya itu.

“Perbuatan mer0tan anak perempuannya merupakan pender4an fizikal dan satu kes4lahan dibawah Seksyen 31 Akta Kanak-Kanak dan juga dibawah Akta Keg4nasan Rumah Tangga,” katanya.

CRCM menggesa polis dan Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mengambil tindakan segera dan menyeluruh terhadap insidenn itu.

Video berdurasi satu minit itu mendapat 881,934 tontonan dan 67,408 tanda suka sehingga pukul 8.39 malam Selasa.

Dalam video itu Aliff berkata dia mer0tan anak perempuannya, Qadejah El Zahra, 9, atau Cess membuka tudung di hadapan lelaki tidak dikenali atas sebab tertentu.

Kapsyen video itu berbunyi “Anak perempuan saya kena jaga yang terbaik.

Aliff dilihat menyapu ubat di belakang badan anaknya.

“Maafkan abah Cess. Abah teramat sayang Cess tapi ni semua untuk masa depan Cess.

“Hari ni abah r0tan Cess sebab abah nak ces faham erti maruahh seorang perempuan. Qadejah ni ada satu habit kadang-kadang dia buka tudung je depan lelaki yang tak kenal,” kata usahawan kosmetik itu.

Aliff Syukri berkata anak perempuannya itu mempunyai tabiat membuka tudung di hadapan lelaki tidak dikenali.

“Mungkin dia tak faham sebab dia kecil lagi tapi dari kecil ni saya kena didik la supaya dia tahu batas-batas… Tutup aurat.

“Saya nak anak perempuan saya jadi yang terbaik, pandai agama dan tahu jaga kehormatann diri. Harap-harap dia dapat pengajaran dan belajar dari kesilapan,” katanya.

Video itu mendapat kecamann netizn.

“Anda menceder4kan dia secara fizikal dan menta£, apa yang anda lakukan adalah penderaann kanak-kanak,” kata netizen.

Antara komen netizen

Siannya adik. Dipukul cmtu. Ada adab nak pukul anak kan. Baca kt star online ada NGO lodge report dh.

Sumber: Mstar via mediaohsem

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf