Majlis Islam Narathiwat n4fi luIus nikah online Timb Menteri, akan si4sat

Tempatan Viral

Majlis Islam Narathiwat, di Thailand menafikan bahawa seorang ahli politik Malaysia dengan gelaran ‘Datuk’ telah melangsungkan perkahwinannya dengan isterinya yang ketiga (akad nikah) secara dalam talian.

Bercakap kepada New Straits Times, naib presiden majlis itu, Abdul Aziz Che Mamat mengatakan setakat ini, majlis itu tidak pernah meluluskan solemnisation dalam talian untuk digunakan oleh para imam di wilayah Thailand.

Majlis Agama Islam Narathiwat akan sias4t

“Majlis Islam Narathiwat telah menerima laporan tidak rasmi seorang ahli politik Malaysia yang berasal dari Kelantan yang telah mengikat hvbungan dengan pasangannya juga seorang rakyat Malaysia.

“Kami diberitahu bahawa pasangan itu telah menggunakan khidmat imam dari masjid Sungai Golok dan perbualan antara pengantin perempuan dan imam diadakan melalui video.

“Saya ingin menegaskan di sini bahawa majlis tidak pernah membenarkan solemnis dalam talian walaupun kita sekarang menghadapi perintah kawalan pergerakan dan perjalanan melintasi sempadan dilarang.

“Kami juga tidak pernah mengeluarkan surat n1kah kepada pasangan itu,” jelasnya.

Oleh itu, Abdul Aziz mengatakan majlis akan menyi4sat perkara itu secara menyeluruh.

Dia menambah bahawa imam yang terlibat dalam majlis akad n1kah juga akan dipanggil untuk dis0al si4sat.

Difahamkan, imam, berusia 50-an, telah bertugas di sebuah masjid di wilayah Sungai Golok selama lebih dari dua tahun.
Terdahulu, Perkahwinan antara ahli politik Kelantan yang juga merupakan timbalan menteri dengan pengantin perempuannya didakwa dilakukan pada 1 Jun dan sejak itu menjadi viral di platform media sosial.

Gambar sijil perkahwinan pasangan itu serta perbincangan antara ahli politik dan imam dengan dua lelaki lain, yang dipercayai saksi, juga died4rkan secara meluas mengundang kec4man ramai kerana melangsungkan pern1kahan ketika rakyat bergelvt dengan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP).

Pengantin perempuan yang dikatakan dari Selangor berusia 20-an itu dipercayai isteri ketiga Anggota Parlimen.

Wakil rakyat itu turut menyerahkan mas kahwin sebanyak RM11,111 kepada isteri mudanya yang dikatakan berasal dari Selangor.

“Dia berkahwin menggunakan wali hakim dari Thailand dan pendaftaran kahwin pun di sana,” kata sumber lapor Kosmo! semalam.

Sementara itu, ahli politik itu dalam jawapan ringkas WhatsApp ke NST, hanya berkata, “Doa aje lah ye (doakan saja saya).”

(Foto) TuIar D4kwaan Timbalan Menteri Kahwin Seorang Lagi Di Selatan Thai Buat Rakyat Terfikir..

TERDAHULU, Seorang Timbalan Menteri did4kwa men1kah seorang lagi di selatan Thailand ketika rakyat negara ini berdepan dengan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) penuh.

Menurut salinan surat n1kah yang dikeluarkan oleh Yang Dipertuan Majlis Agama Islam Wilayah Narathiwat itu, pern1kahan mereka berlangsung pada 1 Jun lalu, hari Kerajaan mengenakan PKP termasuk di Kelantan.

Ia dikatakan berlangsung di Masjid Kedai Baru, Jajahan Sungai Golok, Wilayah Narathiwat.

Turut disebarkan adalah lafaz aqad n1kah ahli parlimen sebuah kawasan di Kelantan berkenaan yang dibuat secara online dengan jurun1kahnya.

“Sedak bek4s bos Khairul Azuan plak ehhhh trik nih. Ore akat dero putih….dia akat bini baru,” tulis seorang aktivis politik, Ayie Prope melalui facebook beliau.

Johar Ismail pula menulis, “Di saat rakyat Iapar, dia yang bergaji puIuhan ribu tambah bini…!”

“T0k Lebai Pas yang bertaraf “kayangan” guna sendiket n1kah online dengan imam yang berada di Thailand.

“Pernah kahwin 2…3..nak jawab n1kah pun tanya tok imam. Bui h0k ni dulu..!!!” tulis beliau dalam facebooknya pula.

Leb4i PAS tambah bini pada ketika rakyat sedang mender1ta. Ahli Parlimen Tumpat dari PAS mer4ngkap Timbalan Menteri Pertanian seIamat n1kah lagi sorang? Dia dan pasangan di Malaysia tapi jurun1kah di Thailand. JiIake sungguh tuan2. Takdir!!!

Image

 

Image

 

Komen2 warganet:

Aduhhhh R0lling on the fl0or laughingR0lling on the floor l4ughing.. siap gambo lagi… tp maafkan je la leb4i2 ni.. mmg time2 l0ckd0wn ni, dorng mmg x boleh l0ckd0wn sekali…

Err… ni isteri no 3 atau no 4.. kebanyakan yg rendang rendang ch0mey ch0mey kawin banyok… ✌🏼

Biarkan jelah…musim l0ckd0wn ni lah yg buat kepaIa bvtuh masing2 nak meletvp! Sebelum dia buat giIa gi like kepaIa bvtuh org lain, baik lah gi n1kah lg bagus. Tapi kenapa mesti ke Siam? 

Skrg ni saIah dari hvkum islam ke? Kalau benc1 sekalipun jgn h3ret agama yg saIah pulak.

 

Sumber: Awani, K! ONLINE, NST,  Twitter ZackRockstar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.