(Video) “Bukan m4yat anakku yg duIu”- Bapa Nurin Jazlin Ada Petunjuk Baru, Polis Ded4h Ini Yang Akan Dilakukan

Kuala Lumpur: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menegaskan uj1an as1d de0ksirib0nukleik (DNA) yang dilakukan mengesahkan ia milik kanak-kanak, Nurin Jazlin Jazimin, 8, m4ngsa pemb.n0han kej4m yang mengg3mparkan negara dalam kejadian dilaporkan berlaku 14 tahun lalu.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Azmi Abu Kassim berkata, hasil uj1an DNA dilakukan mengesahkan m4yat kanak-kanak itu adalah Nurin Jazlin.

Polis tak pernah tvtup kertas si4satan

Dalam perkembangan berkaitan, Azmi berkata, susuIan laporan polis terbaharu dibuat bapanya yang mend4kwa terdapat petunjuk baharu maka pegawai penyi4sat kanan sudah memanggilnya semula untuk dir4kam keterangan.

“Pegawai penyi4sat kanan sudah memanggilnya bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai laporannya itu,” katanya kepada Harian Metro.

Azmi berkata, pihaknya juga meminta seorang individu warga Indonesia yang mend4kwa mempunyai maklumat berhvbung kes Nurin Jazlin supaya tampil membantu si4satan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Beh Eng Lai ketika dihubungi sekali lagi menguIangi bahawa k3s membabitkan Nurin Jazlin tidak pernah ditvtup sebaliknya menegaskan sias4tan teliti akan dilakukan jika ada petvnjuk baharu.

“Malah, bapa m4ngsa sudah dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul jam 2 petang tadi bagi merakam percakapannya untuk membantu si4satan,” katanya.

Eng Lai berkata, hasil r4kaman percakapan lebih sejam itu, bapa m4ngsa ada memberi maklumat baharu berhvbung kes anaknya itu dan hasil maklumat diberikannya itu akan disemak dengan teliti dahulu.

Mengulas perkara sama, Jazimin berkata, dia sudah memberikan maklumat terbaharu yang diperolehi itu kepada pegawai penyi4sat termasuk menyerahkan gambar diberikan warga Indonesia yang mend4kwa kemungkinan itu adalah svspek kes pencuIikan anaknya.

“Pegawai polis akan menyi4sat maklumat terbaharu dan akan menyem4k sama ada lelaki terbabit masih bekerja dalam bidang perkapalan. Malah dia (pegawai penyi4sat) memberitahu saya jika perlu ke Indonesia mereka akan lakukannya bagi menyelesaikan kes ini,” katanya.

Menurutnya, individu yang memberi gambar lelaki terbabit memberitahu lebih 90 peratus wajah svspek itu sama dengan lakaran fotofit diedarkan polis sebelum ini.

“Saya cuma berharap kes ini dapat diselesaikan demi keadilan buat anak kerana itu yang lebih penting,” katanya.

‘Bukan m4yat anakku’

Harian Metro semalam melaporkan sejak penemuan m4yat seorang kanak-kanak perempuan berkeadaan trag1s pada pagi 17 September 2007 dalam sebuah beg sukan yang dit1nggalkan di hadapan sebuah rumah kedai di PJS 1/48, Petaling Jaya, Selangor, Jazimin Abdul Jalil tetap berpendirian itu bukanlah anaknya, Nurin Jazlin.

Beliau berkata, ini termasuk saiz gigi yang berbeza, tahi Ialat hidup di paha dan ketiadaan p4rut sunt1kan peIalian BaciIIus Calmette–Guerin (BCG).

“Dari dahulu lagi saya men4fikan bahawa kanak-kanak itu Nurin Jazlin seperti kenyataan yang diulangi sebelum ini. Waktu itu saya perlu Iunaskan fardu k1fayah terhadap jenazah kanak-kanak berkenaan untuk dikebvmikan.

“Jnazah kanak-kanak itu ada tahi Ialat hidup di paha yang hakikatnya tidak ada pada anak saya. Begitu juga dengan saiz gigi jnazah yang lebih besar berbanding Nurin Jazlin.

“Saya sudah tanya rakan pakar f0rensik adakah saiz gigi seseorang boleh berubah jika menjadi m4ngsa pend3raan? Pakar f0rensik berkata tidak akan berlaku demikian.

“Kemudian jnazah kanak-kanak dikatakan Nurin Jazlin itu tidak mempunyai parvt BCG sedangkan anak saya sudah mengambil peIalian berkenaan,” katanya ketika ditemui wartawan Harian Metro di kedai makanan miliknya di Menara Teo Chew, Pekeliling, di sini, kelmarin.

GAMBAR kenangan Nurin (kiri) bersama kakak dan adiknya. FOTO Arkib NSTP GAMBAR kenangan Nurin (kiri) bersama kakak dan adiknya. FOTO Arkib NSTP

Menurutnya, ketika itu juga hasil daripada pemadanan ujian asid de0ksirib0nukleik (DNA) yang did4kwa mengesahkan m4yat kanak-kanak terbabit adalah Nurin Jazlin juga dipert1kaikannya berikutan keputusannya diperoleh terlalu cepat.

“Saya pernah meminta supaya uj1an pemadanan DNA dilakukan sekali lagi namun terpaksa saya b4talkan apabila pihak berkuasa memberitahu ia akan menyebabkan jnazah lebih lama di peti m4yat.

“Memang pada waktu itu saya hanya mahu menunaikan fardu kifayah supaya pengurusan jnazah kanak-kanak yang ditemui dapat disempurnakan segera walaupun enggan menerima dan meng4kui itu Nurin Jazlin,” katanya.

Sehubungan itu, Jazimin meminta kerajaan menubuhkan jawatankuasa khas bagi menyi4sat kes Nurin Jazlin.

“Itulah satu daripada langkah yang saya harapkan. Tubuhkan jawatankuasa khas. Jika kerajaan tubuhkan jawatankuasa khas untuk mencari kebenaran kes Adib (anggota bomba Allahyrham Muhammad Adib Mohd Kassim), Pulau Batu Putih dan Tommy Thomas (bekas Peguam Negara), saya nakkan keadilan untuk anak saya, Nurin Jazlin.

“Selama 14 tahun saya masih menunggu jawapan daripada pihak yang berwajib mengenai siapa peIaku kepada Nurin Jazlin,” katanya.

LAPORAN muka depan Harian Metro berkaitan kes pembunuhan Nurin. FOTO Arkib NSTP

Buat laporan Polis susuIan petunjuk baru

Jazimin dilaporkan berkata, dia ada membuat laporan polis pada Jun lalu selepas mendapat petunjuk lain daripada seorang individu warga Indonesia berhvbung svspek kes Nurin Jazlin, tetapi masih belum dapat reaksi p0sitif.

Menurutnya, berdasarkan maklumat terbaru itu, seorang lelaki Indonesia yang bekerja dalam bidang perkapalan dikatakan mencuIik Nurin Jazlin dan anaknya itu sudah dibawa ke negara jiran berkenaan.

Katanya, dia tidak berniat untuk mencari pvblisiti apabila meminta pihak berkuasa melakukan sias4tan semula kes Nurin Jazlin, sebaliknya semata-mata mahukan keadilan.

“Kalau pihak berwajib tak dapat anak saya dalam keadaan yang seIamat, sekurang-kurangnya dapat si peIaku itu untuk dibawa ke muka pengadiIan, baru saya berpuas hati. Baru saya boleh tidur lena. Kalau tidak saya asyik teringat sahaja.

“Kadang-kadang jam 3 pagi saya terjaga, saya teringatkannya. Sampai bila saya nak bersikap macam itu,” katanya.

Hingga kini, katanya, dia masih menyimpan pakaian sekolah yang ada tanda nama Nurin Jazlin sebagai kenangan walaupun ia semakin lama semakin Iusuh.

“Pakaian Nurin Jazlin yang lain sudah disedekahkan kepada orang memerlukan,” katanya.

JAZIMIN kini membuka kafe di medan selera Malay Town Kuala Lumpur dan turut memaparkan gambar Nurin. FOTO Zulfadhli Zulkifli JAZIMIN kini membuka kafe di medan selera Malay Town Kuala Lumpur dan turut memaparkan gambar Nurin. FOTO Zulfadhli Zulkifli

Mengenai perniagaan kedai makannya, Jazimin berkata, ada sebab dia meletakkan gambar besar Nurin Jazlin pada papan tanda dan sepandvk kedai di dua cawangannya.

Menurutnya, ini kerana dia masih berharap jika Nurin Jazlin masih hidup, anaknya itu akan kembali pulang ke pangkuannya jika terpandangkan paparan gambar terbabit.

Nurin Jazlin dilaporkan hiIang ketika keluar ke pasar malam berhampiran rumahnya di Seksyen 1, Wangsa Maju, di sini, kira-kira jam 8 malam, 20 Ogos 2007.

Dia yang menghidap kompIikasi buah pinggang dan d4rah tinggi dilaporkan hiIang ketika keluar berseorangan untuk membeli sep1t rambut di pasar malam itu.

Penjn4yah yang dikatakan mencuIiknya menyvmbat m4yat m4ngsa dalam beg sukan sebelum dit1nggalkan di hadapan sebuah rumah kedai di PJS 1/48, Petaling Jaya. M4yat itu kemudian ditemui oleh pemilik kedai sebelum diadukan pada polis.

Polis kemudian berusaha menjej4ki svspek berdasarkan r4kaman kamera litar tertvtup di l0kasi kejadian namun kualiti video yang kurang jelas menyukarkan polis untuk mengec4m wajah svspek.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.