Pad4h r0nda-r0nda cabuI wanita, buruh dipenj4ra setahun

Keluarga Tempatan Viral

Seorang buruh dipenj4.ra setahun oleh Mahk4mah Majistret di Kota Bharu pada Rabu, selepas mengaku bers4lah atas pertvduhan menc4.bul seorang wanita pada Khamis minggu lalu.

Tertvduh, Amran Abdullah, 52, membuat pengakuan itu selepas pertvduhan dibacakan di hadapan Majistret Kamarul Hasyime Rosli sejurus jurubahasa selesai membaca semua pertvduhan itu.

Mengikut pertvduhan, tertvduh did4kwa telah melakukan kes4lahan dengan menggunakan kek3rasan j.nayah kepada seorang wanita berusia 19 tahun dengan niat untuk menc4.bul keh0rmatannya.

Kes4lahan itu dilakukan di tepi jalan Lorong Limau Manis Jalan Hamzah pada jam 9.40 pagi, 25 Mac lalu. Tertvduh did4kwa mengikut Sksyen 354 K4nun Kes3ksaan yang memperv4ntukkan hvkuman penj4ra sehingga 10 tahun atau d3nda atau seb4.tan atau mana-mana daripada dua hvkuman itu.

Berdasarkan fakta kes, Amran menunggang motosikal di l0kasi kejadian dan apabila tiba dari arah belakang wanita itu, dia bertanya sama ada mahu berkahwin dengannya atau tidak.

Bagaimanapun, wanita itu men0lak pelawaan tertvduh sebelum dia beredar selepas sebuah kereta kebetulan lalu di kawasan itu. Selepas itu, tertvduh datang semula menyek4t wanita berkenaan dan menyentvh pvnggung m4ngsa sebelum terus bered4r.

Pend4kwaan dikendalikan oleh Timbalan Pend4kwa Raya, Siti Edabayu Subhan, manakala tertvduh diwakili oleh Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK), Siti Atikah Abd Halim.

Sementara itu, Siti Edabayu meminta agar mahkamah menetapkan hvkuman yang set1mpal kerana tertvduh mempunyai empat rek0d l4mpau bersab1t kes yang sama sebelum ini.

Sambil ronda cabul wanita, buruh dipenjara setahun — MYKMU.NET

“Tertvduh telah melakukan kes4lahan berat kerana telah menc4.bul keh0rmatan mangsa. Justeru, hvkuman yang setimpal dikenakan juga mengambil kira aspek kepentingan awam,” katanya.

Siti Atikah dalam rayvannya memohon hvkuman yang min1mum kerana tertvduh merupakan satu-satunya individu men4nggung kedua ibu bapanya yang sudah uzvr.

“Tertvduh telah menerima hvkuman dan kec4man daripada masyarakat kerana kes ini sudah tul4r di media sosial. Ia sedikit sebanyak telah memberi pengajaran kepada tertvduh ,” katanya.

Mahk4mah kemudiannya menetapkan hvkuman penj4ra selama setahun. Sebelum ini akhbar tempatan melaporkan, polis sedang membvru seorang lelaki yang dipercayai menc4bul, menyentvh bahagian pvnggung seorang wanita dalam kejadian di Lorong Limau Manis, Jalan Hamzah.

 

Sumber: BH Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.