Terkini: Ada berita gembira di Sidang Media MKN petang tadi. Ini yang diumumkan Pak Long Mail..

Kerajaan menerusi Sidang Khas Majlis Kesel4matan Negara (MKN) bersetuju membenarkan rentas daerah di seluruh negara kecuali Sabah bermula 5 Mac ini.

Perkara tersebut diumumkan oleh Menteri Kanan (Kluster Kesel4matan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, sebentar tadi.

”Sidang Khas juga bersetuju untuk membenarkan pergerakan rentas daerah di seluruh negeri kecuali negeri Sabah, manakala pergerakan rentas negeri masih tidak dibenarkan.

”Bagi negeri Sabah sebenarnya, kerajaan negeri Sabah memohon agar sekatan daerah di Sabah dikekalkan lagi untuk tempoh dua minggu, kita paham Sabah merupakan negeri yang amat besar, satu daerah kebanyakan lebih besar dari bebrapa ngeri di Semenanjung,” katanya.

Akhirnya Selangor, W.Persekutuan, Johor, P.Pinang berstatus PKPB… rentas negeri masih tak dibenarkan! – Ismail Sabri

Rentas negeri bagaimanapun belum dibenarkan lagi setakat ini. Foto: LOW LAY PHON/The Star.

Terdahulu, MENTERI Kanan Kesel4matan, Datuk Seri Ismail Sabri mengumumkan empat negeri yang diletakkan dalam Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) bakal bertukar status kepada PKP Bersyarat (PKPB) bermula 5 Mac sehingga 18 Mac ini.

Empat negeri tersebut merupakan Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang.

Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan, Sarawak dan Perak pula masih kekal dalam status PKPB, juga dalam tempoh sama.

Enam negeri yang berstatus PKPB sejak 19 Februari lalu sehingga 4 Mac ini pula ditukar kepada PKP Pemulihan (PKPP).

Ia melibatkan Melaka, Pahang, Terengganu, Sabah, Putrajaya dan Labuan.

“Pelaksanaan PKPB dan PKPP ini berkvatkvasa 5 Mac sehingga 18 Mac 2021, kecuali Sarawak, dari 2 Mac sehingga 15 Mac,” umum Ismail Sabri pada Selasa.

Majlis S0sial, Majlis Rasmi Dan Tidak Rasmi Dibenarkan Di Kawasan PKPB & PKPP

Semua majlis rasmi dan rasmi serta majlis sosial di kawasan Per1ntah K4walan Pergerakan Bersyarat adalah dibenarkan mengikut 50 peratus daripada keluasan tempat atau dewan.

Perkara ini disampaikan oleh Menteri Kanan Kesel4matan, Datuk Seri ismail Sabri.

Aktiviti Pelanc0ngan Termasuk Taman Tema, Muzium, Z00, Termasuk Spa Dibenarkan Bermula 5 Mac Ini

Dalam pada itu, kerajaan menerusi Sidang Khas Majlis Kesel4matan Negara (MKN) bersetuju membenarkan aktiviti di dalam sektor pelanc0ngan berjalan seperti biasa di seluruh negara berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) Per1ntah K4walan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Per1ntah K4walan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Mengulas lanjut, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, operasi perniagaan di dalam premis dan sebagainya dibenarkan beroperasi dengan kapasiti 50% dan mengikut keluasan premis bagi negeri di bawah PKPP.

Selain itu, antara aktiviti di dalam sektor pelanc0ngan yang dibenarkan adalah seperti lawatan ke zoo, farm, akuarium taman rekreasi, ekstrem, adventure park, muzium, galeri seni, taman tema, pusat hiburan keluarga serta lain-lain aktiviti lagi dibenarkan.

”Bagi kawasan PKPB, dalam premis dan sebagainya dibenarkan beroperasi dengan kapasiti 50% manakala di kawasan PKPP adalah mengikut keluasan premis.

”Saya nak maklumkan sekali lagi di bawah sektor pelanc0ngan antara yang dibenarkan adalah hotel dan AirBnB serta kedai jualan di dalam hotel, produk pelanc0ngan seperti z00, farm, akuarium, pusat edutainment, taman rekreasi, ekstr3m, adventvre park dan lain-lain kita benarkan.

”Premis hasil seni, budaya dan warisan seperti muzium, perpustakaan, galeri seni, pusat atau kampung seni warisan budaya, pentasa persembahan budaya dan lain-lain, taman tema dan pusat hiburan keluarga, spa, refl3ks0logi, urvt, urvt kaki, wellness termasuk perkhidmatan padicvre dan manicvre juga dibenarkan mengikut syarat lesen PBT,” katanya.

Tambahnya, waktu operasi sektor pelanc0ngan juga adalah sama dengan sektor lain di mana dibenarkan beroperasi dar jam 6 pagi hingga 12 malam.

”Seperti yang saya umumkan perniagaan boleh beroperasi dari 6 pagi hingga 12 malam, jadi dari segi pelanc0ngan pun dibuka dari jam 6 pagi hingga 12 malam atau pun mengikut ketetapan yang ditentukan oleh pihak Majlis Perbandaran atau Majlis Daerah,” katanya.

Bagi mendapatkan senarai lengkap aktiviti yang dibenarkan, orang ramai boleh merujuk di lama web MKN.

 

Sumber: BERNAMA, Siakap Keli, Sidang Media MKN

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf