“Dentvman kuat seolah2 bunyi barang diheret”- Penduduk tebing Sungai Kelantan ketakutan, rumah rvntuh akibat hakisan

Semasa Tempatan Viral

PASIR MAS: “Saya dengar bunyi dentvman kuat dan seolah-olah bunyi barang dih3ret. Pada mulanya saya menyangkakan pencvri sebelum mengetahui rupanya berlaku tanah rvntuh di tepi rumah saya.”

Demikian kata Darohaimi Ahmad, 46, iaitu salah seorang penduduk di Kampung Jalan Pohon Celagi, di sini, yang terpaksa berpindah disebabkan berlaku tebing rvntuh awal pagi tadi.

Ibu kepada tiga cahaya mata itu berkata, dia tidak menyangka sepanjang 21 tahun menyewa di kampung berkenaan akan berhadapan situasi tanah rvntuh sebagaimana yang berlaku pagi tadi.

“Memang terkejvt dengan bunyi dentvman yang kuat. Pada mulanya saya takut mahu keluar kerana menyangkakan pencuri mahu mencuri motor.

“Bagaimanapun, sebaik mendengar kehadiran bomba barulah saya keluar dan melihat rupanya berlaku tebing rvntuh di hadapan rumah.

“Saya terus mengemas barang penting untuk berpindah di rumah bapa tidak jauh dari sini,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.
Tanah runtuh di Kampung Jalan Pohon Celagi, berlaku tebing runtuh sepanjang 200 meter awal pagi tadi mengakibatkan sebahagian rumah runtuh dipercayai disebabkan terjahan air Sungai Kelantan ke benteng berkenaan. - NSTP/Nik Abdullah Nik Omar

Tebing rvntuh di Kampung Pohon Celagi, Pasir Mas

Terdahulu, 50 penduduk di kampung berkenaan dip1ndahkan selepas berlaku tebing rvntuh sepanjang 200 meter awal pagi tadi.

Rvntuhan berlaku bermula jam 2.30 sehingga 6.30 pagi itu turut mengakibatkan sebuah rumah rvntuh dipercayai disebabkan terjahan air Sungai Kelantan ke benteng berkenaan.

Seorang penduduk yang mahu dikenali sebagai Ahmad, 60, berkata ketika bunyi dentvman kuat 5.30 pagi, dia juga menyangkakan berlaku kejadian pec4h rumah.

hakisan01

“Ketika itu isteri mel4rang saya keluar namun anak lelaki terlebih dahulu keluar untuk melihat apa yang berlaku sebelum mengetahui berlaku tebing rvntuh.

“Saya memang terkejvt kerana runtvhan itu hanya jarak beberapa meter dari rumah saya. Namun sehingga kini saya belum berpindah dan bersiap sedia sekiranya diarahkan berbuat demikian.

“Kebanyakan penduduk disini adalah penyewa dan saya sendiri baru lebih setahun tinggal di sini,” katanya.

50 penduduk dipindahkan

KEADAAN runtuhan tebing dan jalan di Kampung Jalan Pohon Celagi. FOTO NIK ABDULLAH NIK OMAR

Dalam pada itu menurut Harian Metro, seramai 50 penduduk di Kampung Jalan Pohon Celagi, di sini, dipindahkan serta merta selepas berlaku kejadian tanah rvntuh sepanjang 200 meter di tebing Sungai Kelantan berhampiran Dataran Air Muleh awal pagi tadi.

Rvntuhan berlaku bermula 2.30 pagi sehingga 6.30 pagi itu turut mengakibatkan sebuah rumah rvntuh dipercayai disebabkan terjahan air Sungai Kelantan ke benteng berkenaan.

Ketua Polis Daerah Pasir Mas, Asisten Komisioner Mohamad Roy Suhaimi Sarif, berkata pihaknya menerima maklumat berlaku rek4han sejak dua hari lalu sebelum rek4han terbabit semakin ketara mulai malam tadi.

Image result for Jalan Pohon Celagi tanah runtuh

“Susulan itu kita sudah mengambil langkah awal dengan menutup jalan di kawasan terbabit bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini berlaku.

“Rvntuhan mula berlaku mulai 2.30 pagi hingga 6.30 pagi dan sehingga kini masih berlaku pergerakan tanah menyebabkan semua penduduk diminta berpindah,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan, Pelaburan dan Pembangunan Usahawan, Datuk Hanifa Ahmad berkata, kawasan yang terjejas dianggarkan sepanjang 500 meter termasuk 200 meter kawasan rvntuhan.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Pasir sudah mengarahkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) untuk membuat laporan sebelum dikemukakan kepada Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob.

“Kita akan menggunakan dewan badminton di sini untuk dijadikan Pusat Pemindahan Sementara (PPS) yang boleh memuatkan 80 orang.

“Sekiranya lebih ramai penduduk yang diminta berpindah, kita akan membuka satu lagi dewan di sekolah untuk penempatan sementara mereka,” katanya.

Beliau berkata, sias4tan awal mendapati, rvntuhan itu berlaku disebabkan terjahan air Sungai Kelantan ke tebing berkenaan.

“T1ndakan segera akan diambil kerana sekiranya rvntuhan tebing itu semakin tervk, ia akan menjejaskan sebahagian besar bandar Pasir Mas,” katanya.

Image result for ahmad fadhli shaari

Sementara itu, Ahli Parlimen Pasir Mas, Ahmad Fadhli Shaari yang ketika kejadian berada di Kuala Lumpur telah mengarahkan Ketua Jajahan, Datuk Norazman Abd. Ghani untuk memantau keadaan.

Ahmad Fadhli mengetahui kejadian itu selepas dimaklumkan oleh penghulu kampung itu mengenai tanah rvntuh di Kampung Pohon Celagi pagi ini.

“Saya berada di Kuala Lumpur pada masa sekarang, bagaimanapun saya telah meminta pihak berwajib untuk mengambil langkah kesel4matan yang perlu.

“Malam semalam, ketika rek4han sedang berlaku, saya maklumkan kepada tuan Ketua Jajahan dan beliau bergegas ke lokasi kejadian jam 12.15 pagi.

“Saya juga telah menghantar aduan segera kepada pihak Menteri Alam Sekitar dan pihak ADUN Pengkalan Pasir juga sedang mengambil tindakan segera untuk mengawal keadaan,” katanya menerusi Facebooknya hari ini.

Pada masa sama, beliau meminta penduduk berdekatan untuk sentiasa berwaspada dan berhati-hati dengan kejadian itu.

 

Sumber: BH Online, HMetro, MalaysiaGazettte

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.