Pegawai penyi4sat buat aduan bertulis terhadap Rosmah, mulakan sias4tan Nov 2018

KUALA LUMPUR : Seorang pegawai penyi4sat Suruhanjaya Pencegahan R4suah Malaysia (SPRM) memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini bahawa beliau membuat aduan bertulis terhadap Datin Seri Rosmah Mansor pada 9 Nov 2018 untuk memulakan sias4tan terhadap isteri bekas perdana menteri itu di bawah Seksyen 16 (a)(A) Akta SPRM 2009.

Noornabilah Mohd Aziman, 30, berkata aduan bertulis itu disediakan atas arahan pegawai atasannya, berdasarkan kepada satu laporan yang telah disi4sat oleh SPRM.

Saksi ke-23 yang juga saksi pend4kwaan terakhir itu berkata hasil sias4tan terdahulu mendapati Rosmah disy4ki telah meminta dan menerima r4suah daripada Jepak Holdings Sdn Bhd dan Saidi Abang Samsudin merupakan pengarah urusan syarikat tersebut.

Beliau yang membacakan penyataan saksinya berkata d4kwaan meminta dan menerima r4suah itu adalah sebagai balasan membantu syarikat itu mendapatkan Projek Sistem Solar Bersepadu Photovoltaic (PV) dan Penyelenggaraan dan Operasi Genset / Diesel bagi 369 Sekolah Luar Bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion secara rundingan terus daripada Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Siasatan terhadap Rosmah mula November 2018 | Harian Metro

“Saya telah memulakan si4satan dengan mendapatkan dokumen-dokumen daripada KPM, Kementerian Kewangan, Maybank Cawangan Jalan Tuanku dan CIMB Cawangan Bintulu. Sepanjang si4satan kes ini, saya juga ada menerima beberapa dokumen lain seperti gambar-gambar tempat kejadian, pelan lakar tempat kejadian, laporan f0rensik berserta CD (cakera padat) dan dua jilid dokumen Kontrak Projek Solar Hibrid.

“Saya juga telah mendapatkan CD rakaman perbualan (did4kwa) antara Datin Seri Rosmah dan (suaminya) Datuk Seri Najib Tun Razak, dokumen perakuan jawatan Datuk Rizal Mansor (bekas pegawai khas Rosmah), dokumen maklumat syarikat Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan dokumen-dokumen lain berkaitan kes ini. Sebagai pegawai penyi4sat, saya juga ada menerima beberapa dokumen lain daripada pegawai SPRM yang membantu saya menjalankan sias4tan,” katanya semasa pemeriksaan utama oleh Timbalan Pend4kwa Raya TPR) Idham Abd Ghani.

BERNAMA - Pegawai penyiasat buat aduan bertulis, mulakan siasatan terhadap Rosmah November 2018

Turut memberi keterangan pada hari ini ialah Ketua Penolong Setiausaha di Bahagian Sumber Manusia, Jabatan Perdana Menteri (JPM), Nuryusran Sairan, 46, yang mengesahkan mengenai kedudukan atau jawatan dipegang Rizal ketika bertugas di JPM sebelum ini.

Sementara itu, saksi pend4kwaan kelima, bekas Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid yang sepatutnya dipanggil semula untuk pemeriksaan balas oleh pihak pembelaan, tidak dapat hadir ke mahkamah kerana menjalani kuar4ntin mengikut per1ntah pengawasan dan pemerhatian bagi COVID-19 di kediamannya selepas pulang dari Sabah.

Mahdzir Khalid asked for 20 percent of RM1.25 billion solar project

TPR Kanan Datuk Seri Gopal Ram yang mengesahkan perkara itu turut mengemukakan surat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia yang menyatakan Mahdzir dikenal pasti sebagai kontak rapat kepada individu yang telah disahkan positif COVID-19, justeru beliau perlu menjalani kuarantin di kediamannya mengikut per1ntah pengawasan dan pemerhatian bagi kontak COVID-19.

“Beliau (Mahdzir) telah diberikan notis arahan supaya tidak keluar rumah. Kami diberitahu bahawa beliau akan menjalani ujian ketiga COVID-19 Rabu ini dan hanya akan mengetahui keputusannya pada Khamis. Beliau menjalani kuarantin sehingga 12 Okt.

“Oleh itu, kami berharap mahkamah dapat mendengar kes ini minggu depan, 13 Okt pada 2 petang bagi membolehkan Mahdzir menyelesaikan pemeriksaan balas dan menutup kes kami,” kata Sri Ram.

Peguam utama Datuk Jagjit Singh kemudian memberitahu mahkamah bahawa pihak pembelaan akan mengesahkan esok sama ada mereka boleh menghadiri mahkamah pada tarikh berkenaan yang dipersetujui oleh Hakim Mohamed Zaini Mazlan.

Pihak pembelaan sebelum ini memohon untuk memanggil semula Mahdzir bagi menyoal beberapa isu kepada saksi itu.

Rosmah, 69, berdepan satu pertvduhan meminta RM187.5 juta dan dua tvduhan menerima suapan sebanyak RM6.5 juta daripada Saidi.

Suapan itu did4kwa diterima menerusi Rizal, sebagai upah membantu Jepak mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Suria Photovoltaic (PV) Hibrid serta penyelenggaraan dan operasi genset/diesel, untuk 369 sekolah luar bandar Sarawak bernilai RM1. 25 bilion daripada KPM secara rundingan terus.

Perbuatan itu did4kwa dilakukan di Lygon Cafe, Sunway Putra Mall, Jalan Putra di sini; Kediaman Rosmah di Jalan Langgak Duta, Taman Duta dan di Seri Perdana, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya antara Januari 2016 hingga September 2017.

Pertvduhan mengikut Seksyen 16 (a)(A) Akta SPRM) dan boleh dikenakan hvkuman penj4ra maksimum 20 tahun dan d3nda tidak kurang dari lima kali ganda jumlah atau nilai svapan atau RM10,000, mengikut mana yang lebih tinggi, jika disab1tkan.

Perbicaraan bersambung esok.

 

Sumber: BERNAMA, Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf