Pembelaan tidak siuman? Peguam Nor Zabetha dedah apa kesan jika mereka cuba timbulkan pembelaan ini

“Saya baca beberapa keratan berita kes pemb-unuhan Nur Surya.

“Sedih baca. Mengenangkan usianya yang masih muda dan masa depan yang masih panjang. Mengenangkan keadaan ibunya yang terlantar s4kit. Payah untuk faham dan susah hendak hadam, apabila pelakunya itu sahabat sendiri.

“Kadangkala, saya terfikir juga pelaku kes pembu-nuhan begini, apa agaknya yang difikirkan sewaktu dengan ke4mnya mer4gut ny4wa.

“Hendak menik4m seseorang dengan bertubi-tubi dan menge-lar tangan sehingga terpu-tus, bukanlah suatu kerja yang mudah. Masa dan tenaga diambil. Tidakkah dalam tempoh ini, sedetik pun dia terfikir “Apa aku dah buat ni?”

“Keg-ilaan apakah? Entahlah, jadi se-ram dan takut memikirkan j3nayah begini. Sama juga kes pemb-unuhan seorang wanita dan anaknya. Tubuh mereka dik3rat-k3rat dan kepala wanita ini disembunyikan di atas bumbung rumah. Pelaku adalah suami wanita ini.

“Saya terfikir, tidakkah langsung timbul rasa belas atau sedetik pun “Apa aku dah buat ni?”. Mungkin juga mereka di mahkamah nanti akan menimbulkan pembelaan tidak si-uman.

Pembe-laan ini selalu paling popular digunakan di mahkamah bagi kes bu-nuh kerana berdasarkan Seksyen 84 Kanun Kes3ksaan iaitu:

‘Nothing is an offence which is done by a person who, at the time of doing it, by reason of unsoundness of mind, is incapable of knowing the nature of the act, or that he is doing what is either wrong or contrary to law’

“Mujurlah di mahkamah, bukan mudah untuk tertu-duh mengambil pakai pembelaan tidak siu-man ini. Ada beban pembuktian yang perlu dibuktikan.

“Kalau semudah itu, saya rasakan tidak adil. Pastinya tertu-duh kes bu-nuh ingin lepas dari hukman m4ti, akan memberikan 1001 alasan. ‘Saya tidak ingat’. ‘Saya dengar suara’. ‘Saya tidak tahu apa yang merasuki saya’. Ini barangkali pembelaannya.

“Dalam kes Tiong Ing Soon v. PP, [2019] 7 CLJ 341. Perayu iaitu Tiong cuba menggunakan pembelaan tidak siu-man.

“Apa yang berlaku dalam kes ini, si mati memberhentikan motornya kerana ada plastik yang tersekat ditayar hadapan. Tiba-tiba entah dari mana, Tiong datang menik4m si m4ti bertubi-tubi.

Mereka langsung tidak mengenali antara satu sama lain

“Tiong dihadapkan ke mahkamah. Dakw4nya dia telah mengambil ubat sakit mental selama 20 tahun dan pernah dirawat sebagai pes4kit me-ntal. Dakw4nya dia tidak tahu kenapa dia did4kwa.

“Dr Psiki4tri juga dipanggil untuk memberi keterangan. Memang berdasarkan laporan Tiong mengalami “Schizotypal Personality”.

“Tetapi Dr Psiki4tri tidak bersetuju bahawa orang menghidap “Schizotypal Personality” adalah tidak siu-man kerana mereka boleh berfikir secara rasional dan mengawal em0si. Berdasarkan penelitian Dr juga Tiong tidak mengalami mas4lah ps-ikiatri sewaktu kejadian.

Keputusan Mahkamah: ‘Mahkamah berpuas hati bahawa atas keseluruhan keterangan bahawa, pada masa kes4lahan dilakukan, perayu tidak mengalami apa-apa bentuk kecela-ruan fikiran dan dia mengetahui apa yang dilakukan bersifat mene-ntang undang-undang. Pada hakikatnya, kesalahan itu telah dirancang terlebih dahulu’

“Pembelaan tak siu-man bawah s. 84 KK berkait dengan tanggungjawab perayu dari segi undang-undang pada masa kes4lahan yang did4kwa dan bukan sama ada dia tidak siu-man dari segi perub-atan pada masa itu.

“Perlu ada dapatan berdasarkan penilaian peru-batan bahawa tertud-uh mengalami mas4lah psiki4trik tertentu yang melemahkan kebolehan kognitif pada masa itu yang boleh diklasifikasikan sebagai tidak siu-man dari segi peru-batan.

“Selanjutnya, untuk diterima sebagai tak siu-man dari segi undang-undang, mesti ditentukan bahawa akibat masalah psiki4trik itu, tertuduh kehilangan kebolehan kognitif sehingga ke tahap dia tidak boleh mengetahui sifat tindakannya atau apa yang dilakukannya adalah salah atau bertentangan dengan undang-undang.’

“Keputusan di mahkamah di atas, saya ambil bulat-bulat secara ‘cut and paste’ supaya anda semua faham bagaimana dapatan mahkamah. Bukan mudah-mudah hendak guna pembel4an tidak siu-man.

Semoga keluarga arw4h mendapat keadilan yang sewajarnya. Semoga mereka diberikan kekuatan.
Oleh Nor Zabetha

Kelihatan Sugul Dan Menggi-gil, Suspek Kes Bu-nuh Siti Nur Surya Dir3man Tujuh hari

Terdahulu hari ini, seorang pelajar perempuan tingkatan enam yang disy4ki terlibat dalam kes bu-nuh Siti Nur Surya Ismail yang myatnya ditemukan dengan kesan te-takan pada badan manakala tangan kirinya pu-tus dalam kej4dian di Lubuk Batu, Terlemong, Ahad lepas, ditahan reman tujuh hari.

Majisret Engku Nurul Ain Engku Muda hari ini membenarkan pelajar berusia 19 tahun, yang merupakan rakan sekolah mngsa sehingga tingkatan lima itu direman bermula hari ini bagi membolehkan polis menjalankan siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Kesksaan.

Suspek yang memakai baju lokap berwarna ungu, tiba di perkarangan mahkamah pada pukul 10.10 pagi, kelihatan sugul dan mengg-igil, seolah-olah men4han sebak, selain p4nik apabila dihampiri ramai jurugambar.

Pelajar berkenaan ditahan di Balai Polis Telemong pada pukul 8.15 pagi semalam ketika tampil bersama ibunya untuk memberi keterangan bagi membantu si4satan.

Dalam kejadian Ahad lepas, Siti Nur Surya, 19, yang menjaga ibunya yang terlantar akibat s4akit k4nser 0tak tahap tiga, ditemukan dalam keadaan tertiarap di ruang tamu rumahnya.

M4yat mngsa ditemukan adik perempuannya yang berusia 15 tahun semasa pulang dari sekolah kira-kira 2.30 petang.

Sumber: Bernama, Facebook, mediabawang

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.