(Video) “Tak sempat sel4matkn apa2”- 40 Khemah Peniaga & 16 Rumah R0sak Dipukvl Ribvt

Keluarga Tempatan Viral

KEPALA BATAS, 4 Mac – Sebanyak 40 buah khemah peniaga makanan jalanan di Kayangan dan 16 buah rumah penduduk di dua buah kampung di Kepala Batas, di sini r0sak tervk selepas dilanda r1but dalam kejadian hujan leb4t, di sini hari ini.

Walaupun kejadian kira-kira pukul 4.45 petang itu, tidak menyebabkan keced3raan atau kemal4ngan jiwa, namun melibatkan kerug1an kepada 16 keluarga di  Kampung Paya Keladi Hujung dan Kampung Paya Keladi Tengah, kerana ker0sakan pada rumah terutama bahagian bvmbung, selain peralatan elektrik dan perabut.

Manakala bagi peniaga di kawasan Kayangan pula makanan yang dijual dan peralatan berniaga turut r0sak, sehingga menyebabkan mereka kervgian puluhan ribu ringgit.

Seorang m4ngsa, Md Noor Awang, 50, berkata kejadian itu berlaku sangat pantas kerana secara tiba-tiba angin kuat sebelum beliau terdengar bunyi b1sing serta kuat di bahagian dapur, dan mendapati bvmbung rumahnya telah diterbangkan angin dan air memenuhi ruang tersebut kerana hujan lebat.

“Saya berada di ruang tamu semasa kejadian bersama isteri dan anak, sebaik bunyi kuat kami mendapati bahagian bvmbung dapur telah diterb4ngkan angin dan air hujan masuk menerusi ruang itu kerana sudah tiada bvmbung, saya tidak sempat menyel4matkan apa-apa yang berada di situ, tapi Alhamdulilah yang penting kami sekeluarga sel4mat,” katanya ketika dihubungi di sini malam ini.

Seorang peniaga di Kayangan, Wan Mohd Mustaqim Wan Azizan, 33, berkata kejadian r1but itu berlaku begitu pantas, iaitu tidak sampai dua minit dan peniaga hanya mampu menyel4matkan diri dan melihat peralatan perniagaan ditiup angin, kerana masing-masing b1mbang kesel4matan.

“Kejadian seperti ini ker4p berlaku di sini, tetapi kali ini yang paling tervk kerana turut hujan leb4t, jadi boleh dikatakan semua peniaga di sini berniaga makanan dan kesemua peralatan serta barangan jualan mvsnah,” katanya yang kerugian kira-kira RM3,000.

Sementara itu Setiausaha Politik Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, Datuk Ahmad Darus berkata, pasukan Pusat Khidmat Ahli Parlimen Kepala Batas terus melawat dan memberi bantuan awal kepada semua m4ngsa yang terlibat dalam kejadian r1but tersebut.

Bagi peniaga di Kayangan, beliau yang mewakili Reezal Merican yang juga Ahli Parlimen Kepala Batas telah menyampaikan bantuan wang tunai segera kepada 40 peniaga di situ, yang kebanyakannya mengalami ker0sakan peralatan berniaga serta makanan dijual.

“Manakala 16 buah yang terlibat dengan ker0sakan akibat r1but antaranya bvmbung terbang dan bahagian rumah dit1mpa pokok, akan dibaiki oleh Pusat Khidmat Parlimen Kepala Batas dengan segera, kami telah membuat penilaian. Skuad khas kami juga telah mem0tong pokok yang menimpa rumah serta membantu mengalihkan bvmbung yang jatvh,” katanya ketika dihubungi Bernama malam ini.

 

Sumber: BERNAMA, Kelab Info Malaysia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.