Pengasas Rumah Bonda m0hon dapatkan semula hak jagaan 5 anak angkat

Keluarga Tempatan

Kuala Lumpur: Pengasas Rumah Bonda Siti Bainun Ahd Razali memf4ilkan permohonan untuk mendapatkan semula lima anak angkatnya yang kini berada di bawah jagaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Siti Bainun, 29, dan empat ibu kandung anak angkatnya memfa1lkan permohonan itu melalui n0tis secara bersama di Mahk4mah Maj1stret di sini, pada 2 Ogos lalu menerusi Tetuan Chambers of Aminahtul Mardiah dengan menamakan JKM Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebagai resp0nden.

Kesemua pemohon diwakili peguam Nur Aminahtul Mardiah Md Nor manakala Pegawai Pelindung Kanak-Kanak Noor Afdzan Mohd Sahandrigani, Asiah Bachok dan Mohd Imran Mohd Zanyuin bertindak bagi pihak resp0nden.

Siti Bainun. Foto: Harian Metro

Dalam permohonan itu, Siti Bainun dan empat ibu kandung anak itu mem0hon perintah jagaan sementara terhadap lima kanak-kanak itu yang kini diberikan kepada beberapa rumah jagaan di bawah JKM pada 16 Julai 2021, dib4talkan serta-merta di bawah S3ksyen 30 (13) (c) Akta Kanak-Kanak 2001.

Permohonan itu turut menyatakan ia adalah permintaan daripada keluarga k4ndung lima kanak-kanak itu yang mahu hak jagaan diberikan kepada pihak pemohon (Siti Bainun).

Sementara itu, Nur Aminahtul berkata, hari ini sepatutnya pendengaran permohonan itu kerana pihaknya memfaiIkan perakuan segera.

“Bagaimanapun, pihak JKM tidak bersedia dan mahu membaIas af1davit yang difaiIkan pihak kami.

“Jadi mahk4mah menetapkan satu tarikh lain (14 September) untuk pendengaran permohonan itu” katanya ketika ditemui selepas pros1ding kes di hadapan Maj1stret Norfarahain Roslan.

Nur Aminahtul berkata, lima anak jagaan yang ditvntut itu berusia antara dua hingga 16 tahun yang kesemuanya sebelum ini di bawah jagaan Siti Bainun dengan dua daripadanya adalah S1ndrom D0wn.

“Pihak kami juga telah membuat permohonan inter1m untuk Siti Bainun mendapatkan akses kepada lima anak ini kerana beliau tidak pernah diberi akses kepada mereka sejak diambil pihak JKM pada 16 Julai lalu.

“Pada hari ini, mahk4mah mengeluarkan per1ntah untuk membenarkan Siti Bainun mengakses lima anak angkatnya melalui panggilan video, penghantaran lampin pakai bvang, susu untuk anak S1ndrom D0wn dan peranti untuk dua anak yang bersekolah bagi proses Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR),” katanya.

Rumah Bonda disita - Kosmo Digital Terdahulu, Pegawai penguat kuasa JKM menyita Rumah Bonda

Pada pertengahan Julai lalu, media melaporkan seorang wanita yang juga pengasas Rumah Bonda dit4han polis selepas hadir di Ibu Pejabat Kontinjen Polis (IPK) Kuala Lumpur untuk diambil keterangan bagi membantu sias4tan kes pend3raan seorang remaja orang kvrang upaya (0KU).

Polis juga memohon supaya wanita itu dit4han reman bagi membantu sias4tan kes itu, bagaimanapun Mahk4mah Maj1stret menoIak permohonan itu berikutan ia dilakukan melebihi tempoh 24 jam dari wanita itu dit4han.

Kr0noIogi Kes Pend3raan Kanak-Kanak 0KU, Selebriti Turut Tuntut #Just1ceForBella

Baru-baru ini, tular di media sosial satu video melibatkan seorang anak istimewa d0wn syndr0me yang dikenali sebagai Bella.

Khabarnya did3ra oleh pengasuhnya, video itu mula dituIarkan seorang pengguna laman sosial, Mona Din yang menvntut hak pembeIaan terhadap anak istimewa berusia 13 tahun ini.

Sedikit kr0noIogi yang dik0ngsikan oleh saudara Mohd Fadli Salleh berkenaan m4ngsa. Ketika berusia 7 tahun, Bella dijaga dengan baik di Rumah Sinar Harapan Tengku Ampuan Najihah. Pada tahun lalu semasa dia berusia 12 tahun, Bella dibawa ke Mahk4mah Kanak-kanak untuk menyambung per1ntah penjagaan di rumah berkenaan.

Ketika itulah, Bella telah bertemu Siti Bainun yang merupakan pengasas Rumah Bonda. Bila melihat Bella, Siti Bainun telah meminta hakim untuk peluang kepada beliau menjaga Bella; lalu perm0honannya itu diluluskan. Kata beliau, dia sukakan kehad1ran kanak-kanak d0wn syndr0me ini.

Sejak hari itu, Bella dibawa untuk menetap di Rumah Bonda sejak Julai 2020 hingga hujung Oktober 2020 kerana Siti Bainun juga tinggal di situ. Penghuni Rumah Bonda sempat berkenalan dan bermesra dengan Bella yang menetap di sana untuk tempoh lebih kurang empat bulan.

Tamat saja tempoh itu, Bella kemudiannya dibawa menetap bersama Siti Bainun di kondo miliknya. Sejak itu, sukarelawan di Rumah Bonda terpvtus hvbungan dan tidak lagi mendengar sebarang berita tentang Bella.

Sekitar bulan Februari atau Mac tahun ini, sukareIawan Rumah Bonda ada berjumpa dengan Bella di kondo tersebut. Pada waktu itu, Bella belum mempunyai sebarang kesan ced3ra fiz1kal seperti yang tuIar sekarang,

Namun Bella memaklumkan dia tidak lagi mahu menetap bersama Bonda (Siti Bainun). Adik Bella banyak berkvrung di dalam bilik dan tidak gembira seperti waktu dia masih di Rumah Bonda.

SukareIawan Rumah Bonda bertemu Siti Bainun dan meminta agar beliau mengizinkan Bella pulang ke JKM memandangkan Bella tidak gembira menetap di sana Siti Bainun bagaimanapun menoIak permintaan tersebut dan meminta para sukareIawan yang hadir untuk tidak masuk campvr terhadap urusan Bella.

Terdiam sajalah sukareIawan itu memandangkan dia hanya merupakan sukareIawan dan Siti Bainun ialah pengasas.

23 Jun yang lalu, semua penghuni Rumah Bonda termasuk anak-anak yang menetap di kondo tersebut diku4rantin kerana penulIran w4bak C0vid-19. Pada waktu inilah semua kep1ncangan terded4h.

Lvka fi1ikal adik Bella tidak lagi dapat dis0rok daripada pengetahuan doktor dan sukareIawan Rumah Bonda. Di sinilah bermulanya kes Bella yang disy4ki did3ra. Namun pada masa itu, ia hanya diketahui beberapa pihak saja dan tidak secara meluas seperti sekarang setelah Puan Mona Din menuIarkan isu ini.

Hari ini, kisah adik Bella bukan hanya mendapat perhatian w4rganet malah golongan selebriti turut mahukan Bella mendapat pembeIaan sewajarnya.

Di antara selebriti yang menegakkan isu ini ialah seperti Abby Abadi, Fizo Omar, Sharnaaz Ahmad dan Erra Fazira. Masing-masing mahu si peIaku dikenakan hvkuman setimpal setelah melihat keadaan Bella yang amat meny4yat hati.

 

Sumber: Harian Metro, REMAJA

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.