Peti simpan m4yat tak cukup! – Institut Perubatan F0rensik Negara

Semasa Tempatan

Kuala Lumpur: Kadar kem4tian akibat C0vid-19 yang tinggi di Malaysia akhir-akhir ini bukan hanya mervntun jiwa banyak pihak, tetapi turut menyebabkan Institut Perubatan F0rensik Negara (IPFN) berdepan situasi get1r apabila mengalami masaIah tvnggakan dalam pengurusan m4yat akibat w4bak itu dan kes kem4tian bukan C0vid-19.

Berbeza dengan pengurusan jnazah bukan C0vid-19, pengurusan kes kem4tian C0vid-19 perlu dilaksanakan dengan teliti oleh pasukan petugas barisan hadapan dan disegerakan untuk dikebvmikan bagi yang beragama Islam atau dib4kar bagi bukan Islam.

Pakar Perubatan F0rensik Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr Salmah Arshad berkata, peti simpanan m4yat sedia ada di IPFN kini tidak mencvkupi dan m4ngsa kem4tian kini diletakkan di dalam kontena yang boleh memuatkan antara 12 hingga 20 m4yat bagi kontena bersaiz enam meter (20 kaki) sementara menunggu giliran untuk diuruskan.

JENAZAH dibawa keluar daripada peti besi berhawa dingin untuk proses pengecaman jenazah sebelum melaksanakan tayamum dan solat jenazah ke atas mayat tersebut. FOTO BERNAMA JEN4ZAH dibawa keluar daripada peti besi berhawa d1ngin untuk proses pengec4man jnazah sebelum melaksanakan t4yamum dan soIat jnazah ke atas m4yat tersebut. FOTO BERNAMA

“IPFN ada 36 peti simpanan m4yat , tapi kami memantau atau mempunyai tempat simpanan lain contohnya 10 peti di Hospital Tunku Azizah, Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan ada empat, dua di Institut Kanser Negara. Jumlahnya 52 peti simpanan m4yat dan kita ada back-up k0ntena untuk menyimpan m4yat.

“Bagi m4yat yang dib4kar, ia bergantung kepada kremat0rium. Untuk di Lembah Klang ada satu sahaja lokasi iaitu yang diuruskan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Satu oven hanya untuk satu m4yat . DBKL juga memberi khidmat pemb4karan m4yat bukan C0vid-19 jadi terpaksa menunggu giliran,” katanya kepada Bernama.

COVID-19: Kematian meningkat, mayat tunggu giliran diuruskan

Menurut Dr Salmah, bagi m4yat bukan Islam, waris boleh memilih sama ada mahu dikebvmi atau dib4kar dan proses pemb4karan setiap m4yat memakan masa dua hingga tiga jam berbanding kes bukan C0vid-19 iaitu 45 minit hingga sejam.

Doktor pakar berusia 41 tahun yang sudah 13 tahun berkhidmat dalam bidang f0rensik itu berkata, peningkatan jumlah kem4tian di rumah atau brought-in-dead (BID) melibatkan w4bak berkenaan semakin meruns1ngkan.

Beliau berkata, ketika gel0mbang pertama p4ndemik itu, kem4tian C0vid-19 di luar wad hanya satu atau dua kes sahaja sebulan berbanding kini yang mencec4h tiga atau empat kes seumpamanya dalam sehari.

“Berbanding tahun lalu, kita jarang menerima kes (m4ti) di rumah, (sebaliknya) kita dapat kes di hospital. Maksudnya pesak1t dimasukkan di wad, dirawat dan m4ti di hospital. Yang merunsingkan sekarang ialah kem4tian di luar hospital, yang tak sempat dirawat. Simptomnya terlalu cepat dan ini menyedihkan.

“Sememangnya terdapat perubahan…dulu memang kita jangka kem4tian melibatkan pesak1t yang berusia dan ada penyakit seperti jantung, buah pinggang dan obesiti. Itu faktor yang menyumbang kepada risiko kem4tian pada tahun lalu iaitu pada gelombang pertama.

“Gelombang ketiga kita tak dapat jangka sebab tak mengira usia, ada yang muda dan berusia. Paling muda yang kita terima meninggal di rumah adalah umur 20-an dan tiada penyakit. Kini semua kena berhati-hati dan patuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) kerana semua boleh terdedah serta m4ti kerana C0vid-19,” katanya yang menasihati rakyat agar berjaga-jaga meskipun dengan jiran sebelah.

Beliau tidak menolak kemungkinan mut4si pada var1an v1rus itu menyumbang kepada perubahan kategori mangsa yang diserang termasuk golongan muda yang tiada sejarah masaIah kesihatan.

Jenazah pesakit Covid-19 makin meningkat, tunggu giliran diuruskan

Mengenai proses bedah siasat membabitkan kes BID C0vid-19 atau disyaki C0vid-19, Dr Salmah yang mula berkhidmat di HKL sejak awal tahun lalu berkata, kaedah ‘CT (computed tomography) scanning’ digunakan bagi mengurangkan risiko jangkitan kepada petugas.

Kaedah itu bagi mengesan keadaan paru-paru dan organ lain si m4ti seperti jangkitan kuman paru-paru atau pneumonia tanpa perlu membedah m4yat seperti prosedur biasa.

“Kami buat external sahaja. Post-m0rtem CT scan untuk kita tengok keadaan p4ru-p4ru atau 0rgan lain. Adakah p4ru-p4ru ini menunjukkan jangk1tan kvman tervk atau pneum0nia disebabkan C0vid-19? Jadi kita boleh letakkan sebab kem4tian sebagai ‘C0vid pneum0nia’ atau ‘pneum0nia due to C0vid’,” katanya.

Sementara itu, Penolong Pegawai Perubatan IPFN HKL, Hisham Mohd Nordin menjelaskan proses pemb4karan m4yat C0vid-19 bertambah sekali ganda daripada kebiasaan kerana ia dib4kar bersama dua lapisan beg m4yat yang diperbuat daripada plastik tebal yang berketumpatan tinggi.

Hampir empat tahun berkhidmat di Jabatan F0rensik, beliau bertanggungjawab menguruskan m4yat di situ dan turut k0ngsikan situasi trag1s akibat C0VID-19.

Antaranya ialah apabila seseorang yang mninggal dunia akibat w4bak itu, tiada keluarga terdekat untuk memberi pengh0rmatan terakhir buat si m4ti kerana dalam kebanyakan kes, kesemuanya sedang menjalani ku4rantin susuIan menjadi k0ntak rapat m4ngsa.

“Kebanyakan keluarga (tinggal bersama) semua kuar4ntin. Sangat sed1h apabila war1s tidak dapat menatap si m4ti buat kali terakhir. Pihak kami menggunakan bvdi bicara bersama inspektor kes1hatan untuk memvjuk war1s menghantar wakil terdekat (yang bukan k0ntak rapat) untuk menguruskan jnazah.

“Keadaan petugas di sini semua amat let1h. Ada ketikanya, satu malam 15 kes. Nasihat saya, ikutlah langkah-langkah penceg4han dan patuhi S0P. Apabila kerajaan s4ran ambil vaks1n, ambillah. Kita mahu mencapai imvniti kel0mpok,” katanya.

Beliau berkata, orang ramai hendaklah bersama-sama membantu semua petugas barisan hadapan bukan saja daripada Jabatan F0rensik tetapi juga di wad hospital, terutama di Unit R4watan Rapi (ICU) dengan mematuhi S0P dan melakukan kawaIan kendiri.

Bagi mengikuti temu bual bersama Dr Salmah dan mengetahui pengurusan jnazah C0VID-19, saksikan dokumentari siri kedua ‘GeIombang Kembali: Bilakan Berakhir?’ terbitan Bernama TV yang akan bersiaran pada Jumaat jam 8.30 malam. – BERNAMA

 

Sumber: HMetro, BH ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.