Polis si4sat tular anggota mer0kok di kedai makan

Tempatan Viral

IPOH – Polis telah menjalankan si4satan tatatert1b terhadap sekvmpulan anggota polis yang dikesan mer0kok dalam sebuah premis makanan di Pasir Puteh di sini sepertimana tular di media sosial pada Rabu.

Pemangku Ketua Polis Daerah Ipoh, Superintendan Mohamed Nordin Abdullah berkata, t1ndakan itu diambil bagi mengenal pasti sama ada berlaku sebarang pel4nggaran tatatert1b atau k0d etika polis dilakukan anggota yang terl1bat itu.

Menurutnya, semakan dilakukan mendapati, individu yang dipaparkan dalam gambar tular tersebut merupakan anggota Unit R0ndaan Bermotosikal (URB) Bahagian Penceg4han Jnayah dan Kesel4matan K0muniti, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ipoh.

“Isu ini telah ditvlarkan di laman media sosial oleh seorang pengguna Facebook ‘Araa Qisha’ dan ia tvrut dik0ngsi di Facebook ‘Public Health Malaysia’ sehingga mendapat perhatian umum.

May be an image of one or more people and text that says 'kedai makan. Ternampak 1 meja polis tengah makan disitu dan slamber isap rokok dan berpakaian uniform. Pergghh, salah satu contoh baik ke ni ? Polis Diraja Malaysia Royal Malaysia Police) Geram pun ada sebabnya kami susah payah nak bayar saman. Tapi bila unit beruniform, mcm tak rasa bersalah je bila langgar undang2. Lo Berita Harian Online PDRM- Anggota Beruniform Mohon Hormati Larangan Merokok'

“Ingin kita teg4skan bahawa polis sentiasa menjalankan am4nah dengan adil, telvs dan pr0fesional yang mana anggota pasukan juga tertaklvk kepada pem4tuhan und4ng-und4ng yang sedang dikvatkvasakan di negara ini,” katanya dalam satu kenyataan kepada pemberita pada Rabu.

Beliau berkata, pihaknya sentiasa mengalu-alukan maklum b4las tentang kualiti perkhidmatan polis daripada orang awam.

Bagaimanapun katanya, setiap permas4lahan, advan mahupun maklum b4las itu disampaikan melalui saluran yang betul dan bukan sew3nang-w3nangnya melalui media sosial.

“Sebarang advan atau maklum b4las tentang t1ngkah l4ku atau kualiti perkhidmatan anggota polis boleh disalurkan melalui Pusat Kawalan IPD Ipoh di talian 05-2542222 atau emel kpdipoh@rmp.gov.my,” katanya.

Pada Rabu, tular di media sosial bersama beberapa keping gambar menunjukkan sekumpulan anggota polis lengkap berun1form dvduk di meja makan sambil mengh1sap r0kok.

Kejad1an di sebuah kedai makan di Pasir Puteh itu dipercayai berlaku setelah semua anggota terbabit selesai tvgasan.

Ketahui Cara Buat Aduan Melalui WhatsApp Jika Ternampak Orang Mer0kok Di Kedai Makan

Memasuki tahun 2020, secara rasminya L4rangan Mer0kok di premis makanan mula dikvatkvasakan.

Menurut laporan KP Kesihatan, sebanyak 605 k0mpaun telah dikeluarkan sepanjang dua hari perlaksanaan l4rangan tersebut.

Ketahui Cara Buat Aduan Melalui WhatsApp Jika Ternampak Orang Merokok Di Kedai Makan

Rata-rata netizen bersetuju l4rangan ini dikvatkvasakan dan berharap perkara ini berterusan sampai bila-bila.

Untuk memastikan L4rangan Mer0kok ini diteruskan, anda turut boleh menjalankan tanggvngjawab anda dengan melap0rkan t1ndakan individu yang masih berdeg1l kepada pihak berkvasa melalui aplikasi Whatsapp.

Pengguna boleh menghantar bukti kes4lahan, nama restoran, waktu dan l0kasi kejad1an dilakukan ke nombor 0108608949 atau boleh terus membuat panggilan ke 0388924530.

Selain itu, d3nda bagi kes4lahan tersebut ialah denda sebanyak RM 250 dan boleh dikurangkan kepada RM 150 jika d3nda dibayar dalam tempoh kurang daripada sebulan.

Walaubagaimanapun jika pes4lah ingk4r, dia boleh did3nda maks1mum sebanyak RM 10,000 atau penj4ra 2 tahun.

 

Sumber: Sinar Harian, Facebook Public Health Malaysia, KKM Twitter

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.