“Siap0lah puny0 k0jo… J4hat macam set4n!”- Akhirnya pel4ku dah kena t4han

Port Dickson: Gemar memec4hkan cermin kereta orang ramai menggunakan b4tu bata.

Itu t1ndakan liar seorang pemuda berusia 24 tahun yang dipercayai sudah memec4hkan cermin 18 kenderaan setakat ini.

Svspek yang aktif melakukan perbuatan itu sejak seminggu lalu akhirnya dit4han polis di Jalan Kemuning di sini, semalam.

Ketua Polis Daerah Port Dickson, Superintendan Aidi Sham Mohamed berkata, lelaki itu dit4han pada jam 3.30 petang oleh sepasukan polis Bahagian Sias4tan Jnayah Ibu Pejabat Polis Daerah Port Dickson.

“Hasil pemer1ksaan lanjvt, polis turut mer4mpas tiga motosikal bersama kunci, t0pi keledar dan pakaian digunakan svspek ketika semasa melakukan jnayah itu di sebuah bengkel di B4tu9, Teluk Kemang di sini.

“Susulan pen4hanan itu, polis yakin berjaya menyelesaikan k3s kejadian pec4h cermin kereta yang dibal1ng b4tu bata sejak seminggu lalu,” katanya.

Menurutnya, sias4tan awal polis mendapati svspek bergerak secara solo dan aktif di sekitar kawasan Taman Perumahan di Port Dickson, Teluk Kemang serta Lukut di sini.

“B4tubata yang digunakan (untuk memec4hkan cermin kenderaan) dikut1p di tepi jalan sekitar tempat kejadian.

“Sias4tan dijalankan mengikut Sksyen 427 K4nun Ks3ksaan dan jika sabit kes4lahan boleh dihvkum penj4ra sehingga tempoh lima tahun atau dikenakan d3nda atau kedua-duanya,” katanya.

Siap0lah puny0 k0jo…

MUHAMMAD Syahir menunjukkan keadaan cermin kereta yang pecah dan batu yang digunakan oleh pelaku di depan rumahnya di Taman Datuk Abdul Samad, Port Dickson. FOTOMohd Khidir Zakaria

Terdahulumedia sebelum ini melaporkan kejadian kh1anat yang berlaku kepada penduduk di sekitar taman perumahan berdekatan Port Dickson.

“Kenapa sanggup pec4hkan cermin kereta saya yang dipakir di luar rumah?,” kata Muhammad Syahir Shuaimi, 26, ketika ditemui di rumahnya di Taman Datuk Abdul Samad di sini tadi.

Menurutnya, ketika kejadian jam sekitar 4.40 petang semalam, dia terkejvt mendengar bunyi dentvman agak kuat di luar rumah.

“Ketika itu saya tidak menyangka perkara bvruk dan terus menyambung tugasan tanpa mengh1raukan bunyi pel1k di luar rumah.

“Kebetulan ayah saya, Shuhaimi Zubir, 61, mahu ke surau berdekatan untuk solat Asar terkejvt melihat cermin kereta pec4h dan terdapat b4tu besar melek4t di tengah cermin lalu memanggil saya untuk melihat keadaan,” katanya.

Katanya, ketika itu pelbagai pras4ngka bvruk bermain dalam fikirannya, mungkin ada orang yang berd3ndam atau m4rah kepadanya.

“Malah ayah turut terfikir yang saya ada buat benda s4lah sehingga membuatkan orang m4rah namun saya agak b1ngung memikirkan bagaimana mereka sanggup berbuat demikian.

“Saya terus membuat laporan polis dan difahamkan itu bukan kejadian pertama yang berlaku kerana saya orang kedua membuat lap0ran,” katanya.

Muhammad Syahir berkata, kejadian itu juga turut dik0ngsi oleh individu lain di Facebook dan antara lokasi kawasan perumahan yang disebut berlakunya k3s seperti itu ialah di Taman Belida, Taman PD Utama, Taman Intan Duyung dan Taman Intan Perdana.

” Walaupun sed1h kerana perlu men4nggung kervgian kira-kira RM1,000 disebabkan ker0sakan yang berlaku, saya lega apabila dapat tahu k3s ini turut berlaku di tempat lain dan k3s ini disengajakan.

” Setidaknya saya tahu kejadian itu ber4ngkai dan orang yang c4mpak b4tu pada cermin kereta saya ini sengaja buat demikian, cuma saya tidak bernasib baik,” katanya.

Sehubungan itu, dia berharap polis men4han svspek yang melakukan perbuatan kh1anat ini sebelum lebih ramai yang menjadi m4ngsa.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Port Dickson, Superintendan Aidi Sham Mohamed ketika dihubungi berkata, polis akan menjalankan sias4tan berhvbung kejadian itu.

“Setakat ini pihak polis menerima 10 laporan polis bermula semalam hingga hari ini daripada m4ngsa yang cermin kereta dipec4hkan pelaku.

“Pihak polis juga menunggu laporan berserta bvkti melalui kamera litar tertutup (CCTV) untuk men4ngkap pel4ku dan ia masih dalam sias4tan.

“K3s disi4sat mengikut Sksyen 427 Kanun K3s3ksaan, khi4nat dan mohon mana-mana saksi dapat hubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Port Dickson untuk t1ndakan selanjutnya,” katanya.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf