(Video) “Maaf, saya cuma pekerja baru..”- Bos Pos Malaysia Jadi Posmen Sehari Ini Curi Tumpuan

Tempatan

PUTRAJAYA: Walaupun baru lebih sebulan bertugas, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia Berhad, Charles Brewer menjadi perhatian warg4net kerana bersikap ‘sp0rting’.

Umum sedia maklum, Charles Brewer kini memegang jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia Berhad sejak 1 Ogos lalu.

Menerusi hantaran dalam akaun sosial rasmi syarikat berkenaan, beliau yang berasal dari Britain itu tampil ‘tvrun p4dang’ dan bertugas sebagai posmen Pos Laju di sekitar Kuala Lumpur.

“Terima kasih kerana svdi memilih Pos Malaysia sebagai rakan kvrier anda. Kami bersyukvr menerima tiga kali ganda lebih daripada kebiasaan ketika Kempen Jualan 9/9 lalu,” katanya.

Beliau yang berpengalaman 34 tahun memegang pelbagai jawatan penting dalam syarikat kurier terbesar gIobal, DHL berpusat di Jerman itu, malah tidak kek0k menghantar bvngkusan.

Tambahan, beliau memang sudah biasa dengan suasana negara ini apatah lagi isterinya, June adalah warga Malaysia serta dua anaknya, Ella dan Henry menetap di ibu negara.

CHARLES Brewer menerusi video dimvat naik Pos Malaysia yang memaparkan dirinya tvrun padang menyantuni pelanggan Pos Laju di Kuala Lumpur. – IHSAN POS MALAYSIA

Dalam video berdvrasi selama tiga minit yang menerima hampir 9,000 tanda suka itu, Brewer kelihatan ceria memvnggah barangan di Pusat Pos Laju Brickfields bersebelahan KL Sentral.

Bahkan beliau memasukkan kesemua bvngkusan dengan berhati-hati ke dalam van sebelum kenderaan dipandu petugas Pos Malaysia itu membawanya ke beberapa rumah pelanggan.

Ada penerima bvngkusan itu yang terper4njat melihat beliau sendiri menyerahkan barangan, namun Brewer, 56, dalam nada bersahaja hanya berkata: “Maaf, saya cuma pekerja baharu.”

Image from Pos Malaysia Berhad (Facebook)

Image from Pos Malaysia Berhad (Facebook)

Image from Pos Malaysia Berhad (Facebook)

Bekas Ketua Pegawai Operasi Pos Kanada dan Ketua Pegawai E-Dagang Pos Jerman itu sebaliknya menganggap reaksi sp0ntan mereka kerana penampilannya ala pelancong Mat Saleh.

Pelanggan terakhirnya pula menetap di tingkat 32 sebuah apartmen, namun beliau tidak keIuh walaupun menaiki lif serta tetap opt1mis rakyat negara ini masih setia memilih Pos Malaysia.

Image from Pos Malaysia Berhad (Facebook)

Beliau yang memulakan karier sebagai pekerja kurier syarikat DHL pada 1984 ketika berusia 19 tahun itu, menggantikan Syed Md. Najib Syed Md. Noor yang bervndur pada 1 Jun lepas.

Pos Malaysia yang ditubuhkan penj4jah British pada tahun 1800, asalnya merupakan agensi awam sebelum dik0rporatkan sepenuhnya sejak 1992 dan kini mempunyai lebih 20,000 staf.

Ketika ini, syarikat tersebut memiliki sejumlah 692 buah pejabat pos, 159 cawangan pos mini, 71 agen pos bertauliah, 50 premis khas Pos Laju dan dua pusat perkhidmatan pos bersepadu.

Ia juga mempunyai lebih 3,000 peti surat sama ada di dalam dan luar pejabat pos serta ada berusia lebih 200 tahun dengan kebanyakannya di Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Melaka.

Tonton video penuh yang dimuat naik oleh Pos Malaysia di Facebook baru-baru ini:

Antara reaksi warg4net

Harap dapat buat semula d0mestik melalui udara seperti dulu..

Selamat ‘turun padang’..

Customer service hotline kena improve..

Buka 365 hari setahun, boleh c0mpete dengan J&T..

 

Sumber: UTUSAN ONLINE, Facebook Pos Malaysia Berhad

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.