(Video) TuIar Keses4kan Di PPV, Netizen Beng4ng Lihat Pekerja Asing ‘BerpeIuk’ Nak Terima Vaksin

Viral

Baru-baru ini, tuIar sebuah video memaparkan ratusan w4rga asing yang berpvsu-pvsu untuk mendapatkan sunt1kan vaks1n secara walk in sehingga menyebabkan keses4kan yang tervk telah berlaku.

Perkara itu mendapat perhatian daripada net1zen selepas mereka tidak mematuhi Pr0sedur 0perasi Standard (S0P) yang telah ditetapkan dan dilihat terus beratur rapat antara satu sama lain.

Siap berpeIuk2

Lebih menakvtkan, kumpulan warga asing itu bukan sahaja g4gal mengikuti S0P di Pusat Pemberian Vaks1n (PPV) berkenaan, malah mereka dilihat seakan ‘berpeIuk’ akibat terlalu dekat.

Video yang tular itu telah dimuat naik oleh seorang pengguna media sosial bernama @bondaumirahtaib sehingga menuai kec4man daripada orang ramai.

Seorang individu tamp1l k4wal keses4kan

Menerusi video tersebut, seorang individu dilihat tampil meminta agar warga asing itu mengikuti S0P dengan mengamalkan penj4rakan sosial.

Gambar kesesakan di sebuah PPV di ibu negara

Dia juga turut memohon kepada pihak polis untuk membantu keses4kan itu yang dilihat mampu memberikan kesan kepada orang sekeliling.

Menurut laporan Kosmo, kejadian dikatakan berlaku di Rumah Prihatin di Hotel Grand Season, Kuala Lumpur, yang mana menjadi lokasi pemberian vaks1n secara walk in.

Polis ambil t1ndakan segera

Berhvbung dengan kejadian itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil t1ndakan segera dengan mengarahkan pasukan Pematuhan ke lokasi kejadian.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya berkata, pihaknya telah mengesan video yang tuIar itu dan dengan segera menyuruh pasukannya untuk mengawal keadaan.

Polis Dang Wangi telah mengambil t1ndakan segera dengan mengarahkan Pasukan Pematuhan untuk mengawal keadaan.

Perkara itu termasuk membuat heb4han agar orang ramai yang hadir mengamalkan penj4rakan sosial dan memakai pelitup muka.

Tambahnya lagi, arahan dikeluarkan mengikut S0P yang ditetapkan oleh Majlis KeseIamatan Negara (MKN).

Menurut beliau, Pasukan Pematuhan bagaimanapun berjaya meng4wal keadaan di pusat tersebut sehingga program vaks1nasi selesai dilaksanakan.

Netizen Iuah rasa ser4m

Susulan daripada itu, rata-rata warg4net telah meIuahkan rasa b1mbang melihat keadaan tersebut dan berharap pihak-pihak berwajib dapat mengatasi masaIah ini agar tidak menyes4l di kemudian hari.

Tengok pun rasa sak1t hati sampai nak n4ngis

Bila nak pvtus ranta1an kalau macam ni

Sed1hnya rasa hati

TPM dah bersvara

Oleh itu, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengeluarkan kenyataan dengan berasa terkejvt melihat kejadian tersebut.

Menerusi Facebook rasminya, beliau meminta agar perkara ini tidak akan berulang lagi di kemudian hari dan mengarahkan pihak berkuasa peka dengan situasi yang boleh mengundang b4haya kepada masyarakat.

 

Sumber: Kosmo!Twitter, Ohmedia, FB Ismail Sabri Yaakob, OMM (Nuha Kefli)

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.