“PRK Batu Sapi, PRN Sarawak tidak dapat diel4k kecuali.. ” – PM

Semasa Tempatan

PETALING JAYA – Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Batu Sapi dan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak tidak dapat diel4kkan dan hanya boleh ditangguhkan jika kerajaan mengisyt1harkan darvrat berikutan penul4ran C0vid-19 yang semakin meningkat ketika ini.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ini kerana menurut Fasal 1 Perkara 54 Perlembagaan Persekutuan, pilihan raya mesti diadakan dalam tempoh 60 hari selepas terdapat kekosongan bagi sesuatu kerusi Parlimen.

“Kalau saudara saudari tanya saya, pilihanraya sepatutnya tidak patut diadakan langsung pada hari ini. Tetapi apa boleh dibuat kerana itu adalah kehendak dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Maka kita terpaksa mengadakan pilihanraya kecualilah jika darurat diisytiharkan di bawah Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan di Batu Sapi dan Sarawak. Maka bolehlah kita tangguh kedua-dua pilihanraya itu sehingga COVID-19 ini berakhir.

Jika pilihanraya tidak dapat ditangguhkan atas apa sebab sekalipun, rayuan saya pada semua penduduk di Batu Sapi dan Sarawak, berhati-hatilah. Jagalah diri saudara saudari semua dan patuhi SOP apabila pilihanraya diadakan,” katanya.

Jelas beliau, Fasal 4 Perkara 21 Perlembagaan Negeri Sarawak juga memperuntukkan pilihan raya negeri hendaklah diadakan dalam tempoh 60 hari dari tarikh pembvbaran Dewan Undangan Negeri.

PRK Batu Sapi dan PRN Sarawak tidak dapat dielakkan - PM | Astro Awani

“Dalam Sidang Khas Majlis Kesel4matan Negara yang saya pengerusikan hari ini, Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memaklumkan ramai petugas pilihan raya menyatakan rasa b1mbang untuk bertugas di PRK Batu Sapi nanti kerana t4kut terkena jangk1tan C0vid-19.

“Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia juga melaporkan jika PRN Sarawak terpaksa diadakan, beliau bimbang akan keadaan di kawasan-kawasan pedalaman Sarawak yang tidak mempunyai kemudahan kesihatan yang lengkap apakah akan mampu menampung peningkatan kes-kes positif C0vid-19 yang berkemungkinan naik secara mendadak selepas pilihan raya.

“Keupayaan frontliners dan logistik kesihatan juga akan menjadi semakin terkekang dengan keadaan geografi Sarawak yang luas dan sesetengah kawasan amat sukar untuk diakses,” katanya ketika menyampaikan perutusan khas situasi semasa C0vid-19 secara langsung melalui Facebook sebentar tadi.

BERNAMA's tweet - "[Infografik] Menurut Fasal 1 Perkata 54 Perlembagaan Persekutuan, pilihan raya mesti diadakan dalam tempoh 60 hari selepas terdapat kekosongan kerusi Parlimen - PM @MuhyiddinYassin " - Trendsmap

Jelas Muhyiddin, kerajaan perlu mengambil kira kos tambahan yang akan ditanggung dan kos ke atas ekonomi jika penul4ran jangk1tan C0vid-19 berlaku dengan mendadak selepas diadakan pilihan raya.

Kerajaan teliti SOP ketat PRK Batu Sapi, PRN Sarawak

Muhyiddin menambah, ada juga pihak mencadangkan kepada kerajaan supaya memperketatkan prosedur operasi standard (SOP) pilihan raya.

“Ya, boleh. Saya akan teliti SOP yang disediakan oleh SPR untuk PRK Batu Sapi dan PRN Sarawak. Cuma saya tahu banyak kek4ngan yang dihadapi oleh SPR untuk menggubal satu SOP yang benar-benar berkesan dalam memastikan tiada jangk1tan langsung semasa pilihanraya diadakan.

“Antaranya ialah kekangan untuk mengh4lang pergerakan pengundi di kawasan merah untuk keluar mengundi kerana mereka ada hak untuk mengundi di sisi Perlembagaan.

“Batu Sapi adalah kawasan merah. Kita minta penduduk Batu Sapi supaya duduk di rumah tetapi oleh kerana ada pilihan raya mereka terp4ksa keluar beramai-ramai untuk mengundi. Mungkin peratusan keluar mengundi akan menjadi rendah tetapi itulah demokrasi.

“Begitu juga pergerakan pengundi dari kawasan merah ke kawasan hijau juga tidak dapat diha4ang. Cuba saudara dan saudari bayangkan. Kuching sekarang adalah kawasan merah yang mencatatkan lebih 70 kes C0vid-19,” ujarnya.

Ada sesuatu di Batu Sapi, mampukah BN rampas semula kubu lama

Beliau menambah, situasi sama juga akan berlaku di Sarawak membabitkan pergerakan pengundi dari kawasan merah ke kawasan hijau.
Ini kerana jelasnya, Kuching sekarang adalah kawasan merah yang mencatatkan lebih 70 kes C0VID-19.

“Mengikut Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilaksanakan sekarang, penduduk di Kuching tidak dibenarkan keluar dari daerah Kuching.

“Dengan itu kita dapat membendung penul4ran C0VID-19 ke daerah-daerah lain yang masih berstatus hijau, iaitu tiada langsung kes C0VID-19 dikesan.

“Tetapi jika pilihan raya terpaksa diadakan, kita tidak boleh mengh4lang penduduk di Kuching yang mengundi di Samarahan, Sri Aman, Miri, Bintulu dan lain-lain daerah untuk keluar mengundi.

“Begitu juga pengundi Sarawak yang tinggal di Sabah, Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan lain-lain negeri yang mencatatkan kes-kes C0VID-19 yang tinggi.

“Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri tidak boleh mengh4lang mereka pulang mengundi kerana itu adalah hak mereka di bawah Perlembagaan,” jelas beliau lagi.

Sumber: K! ONLINE, Astro Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.