Kec0h Group ‘Ri4k Apa Hari Ini’.. Ustazah Asma Beri Komen Tapi Ini Respon Dari Admin Group

Semasa Tempatan Viral

PETALING JAYA – Pend4kwah bebas terkenal, Ustazah Asma’ Harun menasihati secara terbuka kepada sebuah akaun kumpulan Facebook agar tidak menggunakan perkataan r1ak untuk tujuan bergur4u.

Menerusi perk0ngsiannya di Facebook hari ini, Ustazah Asma’ menegvr pentadbir kumpulan “R1ak Apa Hari Ini” supaya menukar nama atau terus menutup kumpulan itu yang disifatkan mengindahkan perbuatan r1ak.

Ustazah Asma’ tegvr

“Mohon admin group ‘R1ak Apa Hari Ini’ boleh tukar tajuk atau tvtup terus. Pelbagai kemvngkaran dan d0sa sedang dihalalkan atas nama gur4uan.

“Perbualan bebas bergur4u senda lelaki perempuan, ded4h aur4t sebab nak tvnjuk putih melep4k dan emas sampai lengan, tunjuk harta dengan kepsyen r1ak tapi kata gurau dan lain-lain yang sangat a1b. Jangan indahkan perkataan k3ji r1ak atas nama gur4uan,” katanya.

Tinjauan Kosmo! di ruang k0men juga mendapati tegvran Ustazah Asma’ turut disokong oleh rata-rata ntizen yang kebanyakannya mengg3sa supaya akaun tersebut ditvtup.

Seorang netizen dikenali sebagai Irdina berkata, perbuatan r1ak itu tidak sewajarnya dijadikan senda gur4u.

“Sangat t4kut apabila r1ak itu pada awalnya hanyalah sekadar untuk berk0ngsi rasa. Kini dijadikan senda gur4u pula, akhirnya bertukar jadi tab1at,” katanya.

Baru-baru ini, akaun kumpulan Facebook tersebut menjadi tular di laman sosial.

Difahamkan kumpulan tersebut dicipta supaya pelayar Facebook boleh menvnjuk-nvnjuk kemewahan untuk tujuan bergur4u dan mengh1burkan semata-mata.

Akaun yang dicipta pada awal bulan Februari itu kini mempunyai lebih 120,000 pengikut.

Terkini: ‘Siapa yang t4kut dij1lat api ner4ka boleh left ya’ – Respon admin group ‘R1ak apa hari ini’ selepas ditegvr ustazah

Susulan tegvran daripada Ustazah Asma’ Harun agar tidak menggunakan perkataan r1ak untuk tujuan bergur4u, seorang individu dipercayai admin group Facebook ‘R1ak Apa Hari Ini’ tampil meberikan kenyataan.

Menurut individu tersebut, pihaknya tidak akan sesekali mengubah nama group mereka dan meminta mana-mana ahli yang tidak berkenan dengan ‘ketetapan’ itu untuk men1nggalkan group tersebut.

“Terima kasih pada yang update pasal cer4mah, tarb1ah dari ustazah. Selepas berbincang dengan creator, kami akan mengekalkan nama group.

“Cuma pada yang rasa berd0sa nak duduk dalam group ini, bolehlah left. Kami tak paksa ye. Sebab kalau lihat kat luar sana, banyak lagi group-group yang terlebih dari d4hsyat.

“Contohnya group j4nda dan dvda gers4ng. Haa, situ dengan p0sting dan aksi yang lagi d4hsyat dipert0ntonkan tanpa ditap1s oleh admin. Bagaimana tu?

“Jadi, sekali lagi kami ulang, pada yang tidak boleh nak duduk di dalam group ini nanti kena j1lat api ner4ka boleh left ya,” katanya.

Erti r1ak dan s0mbong

Kita semua tahu apa itu yang dimaksudkan dengan r1ak dan s0mbong. S0mbong juga dikenali sebagai t4kbur. Ia merupakan istilah yang sering diguna dan disebut berhvbung dengan sikap dan pe’el manusia.

Kita juga tahu ia dianggap sebagai penyak1t hati yang tidak senang diubati kerana kes4n-kes4nnya tidak kita rasai secara fiz1kal dalam tubuh badan kita. Tambah lagi jika kita tidak atau jarang sekali bermuhasabah diri.

ALLAH SWT berfirman: “Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (kerana s0mbong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkvh. Sesungguhnya ALLAH tidak menyvkai orang-orang yang s0mbong lagi memb4nggakan diri.” (Surah Luqman 31:18)

Menurut Rasulullah SAW, ada tiga penyak1t yang akan mengh4ncurkan amalan seseorang, antaranya ialah r1ak atau s0mbong. Imam al-Ghazali dalam kitab Ihya Ulumuddin berkata, sifat t4kbur akan menjadi b4tas pem1sah antara seseorang dengan kemuliaan akhl4k. Orang t4kbur akan selalu mendvstakan kebenaran, menganggap rendah orang lain dan men1nggikan dirinya.

 

Sumber: K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.