Ramai g4gal hadir terima v4ksin, Jawantanku4sa bincang cadangan kenakan k0mpaun

Semasa Tempatan

CADANGAN mengenakan k0mpaun atau pena1ti terhadap indiv1du yang g4gal hadir ke pusat pemberian v4ksin (PPV) pada hari sunt1kan, sedang dibincangkan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses V4ksin (JKJAV) dan Badan Bert1ndak Imun1sasi C0vid-19 (CITF).

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, setakat ini pihaknya mempergiatkan usaha untuk memastikan kehadiran penerima vaks1n menerusi saluran sedia ada.

“Kaedah penaIti dan mewajibkan pengambilan vaks1n dilihat sebagai langkah terakhir yang boleh diambil selepas kesemua usaha seperti pendaftaran secara sukarela dilaksanakan sepenuhnya,” katanya dalam sidang akhbar secara maya pada Khamis.

Sebelum ini kerajaan negeri Kelantan dan negeri Kedah masing-masing melap0rkan lebih 10,000 penerima tidak hadir mendapatkan vaks1n pada tarikh yang ditetapkan.

Pengarah Kesihatan Kelantan, Datuk Dr Zaini Hussin mended4hkan seramai 10,000 individu g4gal hadir untuk menerima svntikan vaks1n fasa kedua di 19 PPV.

Sementara itu di Kedah pula, seramai 10,827 daripada 30,100 individu yang diberi janji temu melalui aplikasi MySejahtera untuk menerima svntikan vaks1n C0vid-19 di Kedah dikesan tidak hadir.

Pengarah Jabatan Kesihatan Perak, Datuk Dr Ding Lay Ming, berkata ia jumlah yang dilap0rkan bagi penerimaan vaks1n fasa dua d0s pertama.

“Setakat hari ini, untuk fasa dua d0s pertama seramai sebanyak 9,009 tidak hadir,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sementara itu di Melaka, seramai 3,612 individu yang sudah dijadual untuk mengambil vaks1n bagi d0s pertama, gagal hadir pada hari dan waktu yang ditetapkan.

Sementara bagi pengambilan d0s kedua pula, seramai 322 individu tidak hadir.

Dalam perkembangan sama, Adham berkata, pihaknya masih menunggu bekalan vaks1n CanSino dan Sputnik V daripada syarikat pengeluar.

“Kita yakin pemberian vaks1n akan lebih r4ncak apabila kita dapat bekalan lebih bermula Jun dan Julai,” katanya sambil menambah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bertanggungjawab dalam pemerolehan vaks1n daripada pengeluar.

“Saya M0hon Maaf,”- KJ Minta Maaf KesuIitan Dapatkan Sl0t Vaks1n AstraZeneca

SEMENTARA ITU, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Khairy Jamaluddin Abu Bakar mem0hon maaf kepada semua berikutan kesuIitan untuk mengakses sistem pusingan kedua tempahan slot janji temu vaks1n AstraZeneca untuk rakyat negara ini berusia bawah 60 tahun yang dibuka, semalam.

Pada masa yang sama, beliau turut mer4kamkan ucapan terima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang telah berjaya mendaftar dan cuba untuk mendapatkan slot tempahan vaks1n .

Beliau yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi mengakui pengalaman dilalui pengguna itu menyebabkan mereka kec3wa akibat keIemahan sistem mempr0ses permintaan amat tinggi dengan cekap.

“Saya sebagai menteri bertanggungjawab terhadap PICK mem0hon maaf kepada semua pihak yang mengalami masaIah melayari laman sesawang untuk membuat tempahan vaks1nasi AstraZeneca pusingan kedua semalam.

“Ia sepatutnya berjalan dengan lebih baik. Sebagai contoh, ada tarikh dipaparkan di skrin menunjukkan warna kelabu dan bukan lagi hijau, menyebabkan pengguna menekan tanpa henti hanya untuk diberitahu sIot tempahan telah penuh.

“Ada beberapa perkara lagi tidak sepatutnya berlaku, seperti pengguna tidak dimaklumkan permohonan berjaya diterima atau tidak dan sebagainya,” katanya pada sidang media hari ini.

Ahli Parlimen Rembau itu berkata, pihaknya menyed4ri isu berkenaan, selain memahami kem4rahan dan kekec3waan orang ramai, terutamanya goIongan yang g4gal mendapatkan sIot tempahan dikehendaki mereka.

“Badan Bert1ndak Imun1sasi C0vid-19 (CITF) memandang ser1us perkara ini dan selepas tempahan ditvtup semalam kita telah memulakan si4satan berkenaan pvnca masaIah serta keIemahan sistem diguna pakai.

“Kini, sias4tan sedang dilaksanakan dan diketuai Unit Permodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) bagi mengenal pasti dan mengatasi masaIah terbabit untuk t1ndakan seterusnya,”

Beliau turut mengumumkan berita baik kepada semua rakyat yang tidak berjaya mendaftar untuk mendapatkan vaks1n AstraZeneca iaitu dengan penghantaran vaks1n dari jenama lain.

”Hari ini saya svkacita umumkan bagi mereka yang tidak berjaya daftar untuk vaskin AstraZeneca bahawa kita telah berjaya untuk mempercepatkan penghantaran vaks1n -vaks1n lain ke Malaysia untuk kita mempercepatkan program imvnisasi C0vid-19 kebangsaan.

”Saya ingin mengumumkan pada 21 Mei yang lepas, Datuk Seri Adham Baba selaku Menteri Kesihatan Malaysia telah menandatangani perjanjian tambahan dengan syarikat Pfizer untuk penambahan sebanyak 12.8 juta d0s.

”Ini akan menjadikan jumlah d0s vaks1n Pfizer yang telah ditempah oleh kerajaan meningkat ke 44.8 juta d0s atau pun cukup untuk 70% jumlah p0pulasi.

‘Dengan penambahan ini, sukacita saya umumkan bahawa Malaysia akan mendapat sebanyak 25 juta 682 ribu, 672 d0s penghatran pada suku tahun ketiga daripada Pfizer,” katanya.

Vaks1n AstraZaneca Akan Dimasukkan Dalam Program Imun1sasi C0vid-19 Kebangsaan

Menurut YB KJ lagi, vaks1n AstraZeneca akan dimasukkan dalam Program Imvnisasi C0vid-19 Kebangsaan (PICK) susulan sambutan menggalakkan daripada orang ramai.

Perkara ini dijelaskan menerusi sidang media khas oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Khairy Jamaludin sebentar tadi.

Pengguna Aplikasi MySejahtera Dijangka Boleh Pilih Jenis Vaks1n Tidak Lama Lagi

Dalam sidang media yang sana, YB Khairy Jamaludin mengemukakan rancangan untuk membolehkan rakyat Malaysia memilih jenis vaks1n yang akan disvntik.

MySejahtera berkemungkinan digunakan sebagai platform untuk perlaksanaan pemilihan vaks1n ini selepas beberapa masaIah yang dihadapi pengguna laman web rasmi Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan C0vid-19 (JKJAV).

Tambah Khairy lagi, dengan menggunakan aplikasi MySejahtera sebagai platform pemilihan vaks1n, dalam masa yang sama ia boleh menggalakkan rakyat Malaysia untuk menggunakan aplikasi tersebut.

Walaubagaimanapun, perlaksanaan ini masih dalam perancangan.

 

Sumber: mStar, BERNAMA, SINAR HARIAN

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.