Bak4r pusat tahfiz, remaja dijatuhi hvkuman penj4ra hingga dapat pengampunan Agong

Semasa Tauladan Tempatan

Susulan daripada tragedi keb4karan di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Dato Keramat, hampir tiga tahun lalu, yang menyebabkan 23 nyawa terkorban.

Hari ini, remaja lelaki berusia 19 tahun dijatuhi hvkuman penj4ra sehingga mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Didapati bers4lah sebabkan 23 kemat1an

Remaja itu didapati bers4lah menyebabkan kemat1an 23 individu yang terdiri daripada pelajar dan guru, dalam keb4karan di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah.

 

Pada 28 Jan 2020, Azman memerintahkan remaja itu yang berusia 16 tahun ketika did4kwa melakukan kes4lahan berkenaan, membela diri selepas mendapati pend4kwaan berjaya membvktikan kes prima facie terhadap tertvduh yang kini berusia 19 tahun.

Gagal timbulkan keraguan

Mahkamah bagaimanapun  melepas dan membebaskan seorang lagi individu yang seusia remaja itu, yang ditvduh bersama-samanya tanpa dipanggil membela diri.

Did4kwa dengan 23 pertvduhan

Pada awalnya kedua-dua mereka ditvduh secara bersama atas kes4lahan membnuh namun pertvduhan tersebut dipinda susulan keputusan pada akhir kes pend4kwaan.

Menurut pertvduhan yang dipinda, remaja itu bersama seseorang yang tidak dicamkan, ditvduh membnuh dan menyebabkan kemat1an 23 penghuni pusat tahfiz beralamat di Jalan Keramat Hujung, Kampung Datuk Keramat, Wangsa Maju, di sini antara 4.15 pagi dan 6.45 pagi, pada 14 Sept 2017.

Dia did4kwa dengan 23 pertvduhan, masing-masing menurut Seksyen 302 Kanun Kes3ksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hvkuman mat1 mandat0ri jika sabit kes4lahan.

Bagaimanapun, Seksyen 97(1)  Akta Kanak-kanak 2001 memperuntukkan pes4lah di bawah umur 18 tahun tidak boleh dikenakan hvkuman mat1 dan boleh diganti dengan hvkuman penj4ra selama diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong seperti yang diperuntukkan Seksyen 97(2) akta sama.

Seksyen 94 akta sama memberi kuasa kepada mahkamah untuk memerintahkan ibu bapa atau penjaga dikenakan denda atau pampasan.

Pend4kwaan dikendalikan oleh Timbalan Pend4kwa Raya Julia Ibrahim sementara tertvduh diwakili peguam Haijan Omar.

Seramai 71 saksi memberi keterangan semasa peringkat pend4kwaan yang bermula pada 30 Mei 2018.

Antaranya ialah Pengarah (Bahagian Keselamatan Keb4karan) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JPBM)  Putrajaya Edwin Galan Teruki yang memberitahu mahkamah injap dua tangki gas yang ditemukan di lokasi kebak4ran di pusat tahfiz tersebut telah ditebuk.

Saksi tunjuk bvkti kesan petr0l

Seorang lagi saksi, pegawai sains di Makmal Siasatan Keb4karan JPBM Kuala Lumpur Yusnita Osman berkata kesan petr0l ditemukan pada sampel yang diambil daripada bangunan yang terbabit dalam keb4karan.

Sementara itu, remaja berkenaan dalam pembelaannya menafikan berada di perkarangan tahfiz ketika kejadian.

Hisap g4nja sebelum b4kar

Seorang lagi saksi pembelaan, remaja berusia 19 tahun, memberitahu Mahkamah Tinggi yang dia bersama-sama tertvduh serta rakan-rakan lain menghisap g4nja sebelum keb4karan berlaku.

Saksi pembelaan ketiga itu berkata enam rakannya termasuk tertvduh, datang ke rumahnya dan mereka kemudian menunggang motosikal ke sebuah pondok di Taman Balak, Datuk Keramat di sini untuk menghisap g4nja antara 1 dan 2 pagi pada 14 Sept 2017.

Tragedi menyayat hati itu mengorbankan 21 pelajar dan dua guru yang terperangkap di tingkat tiga asrama pusat tahfiz berkenaan.

 

Sumber : Bernama, Harian Metro, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.