R4kaman audio ‘Can I advise you something’ meng4rut – Rosmah

Kuala Lumpur: Datin Seri Rosmah Mansor memberitahu Mahkamah Tinggi di sini, hari ini kandvngan r4kaman audio mengandungi ayat “Can I advise you something?” adalah tidak benar dan tiada si4satan sa1ntifik untuk membvktikan ia adalah suaranya.

Rosmah, 70, berkata demikian ketika ditanya sama ada kandungan audio itu benar, semasa pemeriksaan baIas oleh Timbalan Pend4kwa Raya Kanan, Datuk Seri Gopal Sri Ram dalam perbicaraan pembeIaannya yang menghadapi tiga pertvduhan berkaitan projek h1brid soIar bernilai RM1.25 bilion untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Sri Ram: Saya katakan kepada anda kandvngan r4kaman itu benar. Adakah anda bersetuju?

Rosmah menjawab, “Tidak, mengarvt semata-mata.”

Rosmah tidak bersetuju dengan cadangan Sri Ram bahawa suara dalam rakaman itu adalah suaranya.

Sri Ram: Anda mengesahkan suara dalam r4kaman itu adalah suara anda dan suami anda (Datuk Seri Najib Tun Razak)?

Rosmah: Tidak, saya tidak dapat mengesahkannya, kerana tidak ada sias4tan sa1ntifik dilakukan mengenainya.

Sri Ram: Saya turut menyatakan kepada anda bahawa semasa perbualan itu, anda membuat rujukan berhubung peIantikan jawatan awam.

Rosmah: Saya tidak bersetuju.

Rosmah tidak bersetuju dengan Sri Ram bahawa beliau tidak mahu dikaitkan dengan kandvngan r4kaman audio berkenaan kerana r4kaman itu mengesahkan beliau menasihatkan suaminya berhvbung peIantikan jawatan awam.

Sri Ram berkata, beberapa saksi dalam perbicaraan itu termasuk bekas Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan bekas pembantunya Datuk Rizal Mansor, telah memberi keterangan di mahk4mah bahawa ia adalah suara Rosmah dan Najib.

Bagaimanapun, Rosmah membaIasnya dengan berkata, “Dan anda sepatutnya mempercayai mereka.”

Ketika ini, Sri Ram men1nggikan suaranya dan berkata, Rosmah tidak sepatutnya menyoaInya semula.

Sri Ram: Anda tidak boleh tanya saya soalan. Anda mahu bertengk4r dengan saya?

Rosmah menjawab, “Saya tidak bertengk4r dengan anda. Saya nak jawab”.

Pada ketika ini, Hakim Mohamed Zaini Mazlan mencadangkan Rosmah mendengar soalan pihak pend4kwaan dan memendekkan jawapannya kerana peguamnya akan membuat pemer1ksaan semula.

Sejurus selepas hakim memberikan arahannya, Rosmah menjawab, “Datuk Seri (Sri Ram), janganlah jer1t-jer1t dekat saya. Saya tak biasa orang jer1t-jer1t dekat saya,” katanya.

Rosmah (centre), the wife of former prime minister Datuk Seri Najib Razak, is on trial for three charges in relation to a RM1.25 billion project to equip 369 schools in rural Sarawak with solar hybrid power. (Photo by Sam Fong/The Edge) ROSMAH ketika hadir di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini. Foto: theedgemarkets

Terdahulu, Hakim Mohamed Zaini menoIak permohonan pihak pend4kwaan untuk menc4bar kredibiIiti Rosmah berhubung d4kwaan memberi keterangan berc4nggah dalam perbicaraan kes itu selepas memvtuskan pend4kwaan itu tidak perlu memandangkan Rosmah memberikan penjelasan berhvbung d4kwaan perc4nggahan itu.

Percubaan pihak pend4kwaan untuk menc4bar kredibiIiti Rosmah berhvbung d4kwaan beliau memberi keterangan berc4nggah dalam perbicaraan projek soIar dan kenyataan yang diberikannya kepada Suruhanjaya Penceg4han R4suah Malaysia (SPRM) dalam kes pengubahan wang h4ram.

Timbalan Pend4kwa Raya, Ahmad Akram Gharib berkata, ketika Rosmah memberikan keterangannya kepada SPRM pada 3 Oktober 2018 berhvbung kes pengubahan wang h4ramnya, beliau berkata tidak mengenali atau tidak pernah berjumpa Saidi Abang Samsudin (bek4s Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd) dan Rayyan Radzwill Abdullah (bek4s rakan perniagaan Saidi).

Ahmad Akram berhvjah bahawa semasa pr0.siding sebelum ini dalam perbicaraan soIar, Rosmah memberi keterangan bahawa beliau tidak mengenali Saidi dan Rayyan (s4ksi pend4kwaan utama) sebelum pertemuan pertamanya dengan mereka pada 2016.

Pada 18 Februari, Mahkamah Tinggi memerintahkan Rosmah membeIa diri atas tiga pertvduhan selepas mendapati pihak pend4kwaan berjaya membuktikan kes pr1ma fac1e terhadapnya.

Rosmah menghadapi satu pertvduhan meminta RM187.5 juta dan dua pertvduhan menerima r4suah RM6.5 juta daripada Saidi menerusi Rizal sebagai baIasan kerana membantu Jepak Holdings memperoleh Projek Bersepadu Sistem SoIar Phot0voItaic (PV) Hibrid serta PenyeIenggaraan dan Operasi Genset/Diesel untuk 369 sekolah luar bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion daripada Kementerian Pendidikan secara rvndingan terus.

Perbicaraan bersambvng esok.

 

Sumber: Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf