Owner lama pinj4m Ah L0ng guna alamat rumah, 2 tahun keluarga ini ‘MER4NA’ dig4nggu sampai Polis pun tak dapat bantu

Tular seorang pengguna FB bernama Huda Muhamad yang telah 2 tahun di g4nggu Ah l0ng hanya kerana rumah yang di beli dari seorang peminjam Ah l0ng.

Bismillahirahmanirahim.
Tak tahu nak mulakan macamana , sebab ini kali pertama saya k0ngsikan kisah perit yang mengg4nggu kami yang berlarutan dari 2018 sehinggalah sekarang.

Baru ada kekuatan untuk berk0ngsi mas4lah. Dan, kekuatan ini hadir jua sbb dah tak t4han menanggung rasa sangat tertekan, r1sau , t4kut dan tidak tenang selagi si pen1pu ini masih membuat kerja2 jahat dengan menggunakan kami sebagai mangs4 dan pihak berkuasa yang sepatutnya menyelesaikan mas4lah ini tidak dapat membantu..

Saya kini mengalami irregvlar palp1tations. Jantung berdeb4r-deb4r . Macam rasa jantung ditvsuk benda t4jam. Migraine selalu bertandang siang dan malam. Res4h dan t4kut usah diceritakan.

Duduk dirumah sendiri hasil titik peluh kami sendiri suami isteri. Namun jiwa kami bak pel4rian dibvru t3ntera zal1m.

Saya ingin k0ngsikan gambar-gambar ngeri ini dengan semua. Biila tengok nanti, pasti ramai yang tertanya. “apa kes sampai rumah dan kereta saya di simbah cat..suami ada hvtang dengan Ah l0ng ke? “

Allahuakbar… inilah pandangan s1nis yang terpaksa jami telan. Kami sudah ni mangs4 pen1puan. S4lah seorang owner yang jual rumah kepada kami menggunakan alamat kami untuk HvTANG-HvTANG AH-LONGnya. Bila dia tidak bayar, PARA AHLONG datang cari dirumah.

Kisah mulanya….

Kisahnya..suami beli rumah pada Julai 2018 , pada awalnya tiada apa2 berlaku.alhamdulillah, namun..masuk hujung tahun 2018, kami mula menerima 1 keping surat dlm post box..surat tanpa sampul dalam tulisan cina siap dengan salinan ic penama Chang Kok Foong..saya abaikan sbb tak sangka itu surat utk kutip hvtang lagi pun bukan utk kami.tapi saya ambik surat tu dan simpan.

Selang tak lama kemudian..ada yg datang bertanyakan ..ni rumah Chang kok Foong ke? saya jawab bukan , telah dijual. Tidak berakhir disitu , slps itu banyak kali lagi Ah L0ng datang ,dan tanya soalan sama dan slps itu ada lah lagi yg datang dan lagi ..( masa tu saya terfikir kenapa lah ramai sangat kawan2 si Chang Kok Foong ni datang cari dia..tak tahu ke dia dah p1ndah)

Rumah di hantar surat di tulis dalam bahasa cina

Image may contain: 2 people

Sehinggalah pada satu hari ,saya lupa tarikh kejadian, tapi pada masa tu saya berada dalam rumah..tetiba perasan ada sebuah kereta berhenti dan c4mpak sesuatu ke dalam pagar rumah..saya keluar dan tengok mereka bal1ng kertas lbh kurang 50 helai dengan tulisan yg sama..ada gambar ic si penyangak tu..saya terus whatsaap jiran chinese saya..dan tanyaksn apa maksud tulisan cina tu..dan dari situ baru lah saya tahu..pemilik rumah lama ni ada buat pinj4man ahlong..mereka minta bayar hvtang .

Dengan rasa m4rah, kami terus call nombor telefon yg tertera di kertas tersebut dan bgtau akan report polis jika k4cau lagi sbb si penyagak tu dah jual rumah ni. Ingat kan berakhir di situ..tapi rupanya tidak.

Rumah di rantai Ah l0ng

No photo description available.

Bulan puasa 2020 , berlaku cubaan dari Ahlong untuk merantai rumah dari luar ,kami berada dalam rumah . suami sempat mengej4r dan sempat mer4mpas kunci motosikal mereka.Mereka berjanji tak akan k4cau lagi dan akan maklumkan kepada bos mereka .

Kami sempat ambik gambar Ah L0ng tersebut serta IC nya utk bukti di kemudian hari . Selepas itu masih ada lagi Ah L0ng lain yang datang. tp cara baik..tanya cara baik.,mungkin syarikat p1njaman berlesen.

Setahun yang lalu, pada bulan Mac 2019 kami balik ke kampung utk menyambut hari raya..di petang raya ke 2, jiran sebelah whatsapp bgtau pagar rumah kami kena rantai besi dan ada ditampal tulisan cina kat pagar.Allah, nak m4rah sangat masa tu..terus kami ke balai polis Nilam puri utk buat report.itu report pertama..Kata polis yg bertugas, beliau akan maklumkan segera kepada IPD serdang (IPD serdang tu paling dekat dengan rumah, dalam 15 minit berkereta ).Dia minta kami tunggu sahaja panggilan daripada balai polis serdang .

Kami tidak senang duduk..esoknya terus bertolak balik ke KL.. sampai tu mmg tak boleh masuk rumah sbb pagar dirantai.Suami mintak tolong kawannya utk datang tolong p0tong rantai besi tersebut..alhamdulillah, kami dapat masuk.

Beberapa hari menunggu , namun tiada panggilan dari pihak polis. jadi kami terus ke sana bawa report.Terus kami dibawa berjumpa Insp S yg bertugas .Katanya dia akan menyi4sat kes ni. Dan 2@3 hari slps tu suami buat followup utk tanyakan kes kami.Insp tu bagitau dia dah call Ah L0ng dan bgtau keadaan sebenar kepada Ah L0ng (kami pun dah call Al Long tu sblm ni)

Image may contain: car

Berterusan di g4nggu Ahlong yang berlainan tempat

Aman sekejap selepas itu, Ingatkan dah tak dig4nggu , namun rupanya masih ada lagi Ah L0ng yang datang cari si peny4ngak ni kat rumah, tapi sbb datang dengan cara elok dan sekadar bertanya .,saya tak buat report.

Saya sempat bertanya dengan Ah L0ng tersebut ..katanya si Chang Kok Foong ada buat p1njaman dengan menggunakan alamat rumah ni sebagai tempat tinggalnya dan di sertakan bil elektrik terkini beralamatkan rumah kami utk buat p1njaman, sambil ditunjukkan bil tersebut, tapi m4langnya saya tak tergerak hati utk mintak gambar bil sebagai simpanan kami.

Dari situ baru kami tahu, dia memalsukan dokumen TNB utk membuat p1njaman.saya tunjukkan bil sebenar kepada pengutip hvtang tersebut.Ok dia janji tak akan datang dah.

Ah L0ng masih lagi datang..dan lebih 15 x dan semuanya bukan orang sana. Maknanya bukan dengan seorang Ah L0ng jer dia buat p1njaman.

Pihak polis pula sepi..Kami jadi t4kut di rumah sendiri..anak2 kami tidak benarkan bermain luar rumah sebab r1sau.
Masuk tahun 2020. kami aman seketika..tp slps PKP berakhir , Ah L0ng mula buat hal .

Rumah, kereta di simbah cat merah

Image may contain: car

Seperti biasa slps suami ke office, saya akan buat kerja2 kat dapur , masa kat dapur,saya terhidu bau cat yg kuat.masa tu dalam pkl 8 lbh kurang..saya intai luar rumah..Ya Allah, rumah dan kereta saya disimbah cat merah..terket4r2 tangan..tak tahu nak buat apa. Terus call suami dan suami mintak saya call polis.Polis tu cakap , dia akan hantar polis peronda ke rumah saya. Alhamdulillah suami dah pergi kerja masa tu, kalau tak mesti kereta nya pun kena sekali.

Kami ke IPD serdang buat report baru .Segalanya kami ceritakan dari awal..dan bawa sekali surat2 dari Ah L0ng yang dit4mpal dipagar dan di masukkan dalam post box sebelum ini..Pihak polis ada datang ke rumah..buat kerja diorang.

Mereka bagitahu akan si4sat kes ini .Selepes 3 hari ..Insp A ada telefon katanya dia telah berjaya hubungi Chang Kok Foong dan Chang Kok Foong akan datang rumah kami (Kami ingat dia berjaya cari, tapi selepas ditanya rupanya berjaya hubungi melalui nombor telefon.Kata Insp A , Chang Kok Fong tidak terlibat kerana menurutnya IC nya telah hilang dan dis4lah gunakan oleh pihak lain utk mengenakannya .

Pihak Polis tidak dapat membantu

Image may contain: 1 person

Allah, kami yg bukan polis ni pun memang tidak percaya dengan alasan itu.Mustahil Ahlong akan bagi p1njam duit , sekadar tunjuk IC muka tidak sama dengan IC .. sedangkan siap ada gambar selfie Chang Kok Foong dalam simpanan Ah L0ng yg dihantar kepada kami. Gambar selfie muka terkejvt macam nak kena panah petir.

Menurut Ins A , pihak polis tidak dapat berbuat apa2, sebab tiada bvkti utk menangkap Chang Kok Foong kerana bukan Chang Kok Foong yang simbah cat dan Ah L0ng .yang simbah tu pula tiada tinggal kan bukti.

Kami dibagitahu utk t4han Chang Kok Foong atas pen1puan dokumen TNB , perlu ada bukti. Kata polis lagi sebab tak de bukti mereka tak boleh huat apa2. Tiada bukti ?habis tu nak suruh kami ke cari bukti ? Apa guna gambar IC Ahlong yg suami berjaya t4ngkap masa mereka datang merantai pagar rumah hari tu.

Tak kan pihak polis tidak dapat cari Ah L0ng tu utk dapatkan dokumen2 p1njaman yang digunakan oleh Chang Kok Foong berdasarkan Alamat dan nombor IC Ah L0ng tu yang kami bagi tu. Gambar saya ambil tu sangat jelas lagi ter4ng.Must4hil tak dapat cari.Letih kami dengan karenah Insp A ni.

Pemilik asal rumah (penghvtang Ahlong) berjanji dengan polis untuk berjumpa

Image may contain: car

Katanya dia hanya dapat bantu untuk minta Chang Kok Foong datang selesaikan sendiri dengan kami mas4lah ini .Menurut insp A , Chang Kok Foong akan datang pada hari esok.

Suami ke office seperti biasa sbb dia yakin si penyangak tu mustahil akan datang namun minta kepada guard dalam taman perumahan yg kami bayar bulanan itu utk berjaga2.

Seperti yg dijangka, tak datang pun si Chang Kok Foong tu. Mudahnya Insp .A tu kena t1pu dengan dia.Peny4ngak tu pula agaknya bersenang lenang dok gelakkan polis sebab percaya cerita nya.

Kami berwhatsapp lagi dengan Ins A bertanyakan pasal IC CHang Kok Foong..kata Ins A tersebut Chang Kok Foong telah menukar alamat baru di ic nya. kami tidak yakin dengan jawapan itu dan alhamdulillah saya ada seorang kenalan yang bekerja di JPN..dan menurut staff JPN alamat Ic Chang Kok Foong masih beralamat kan rumah kami, dan Chang Kok Foong pernah memohon untuk membuat pertukaran alamat secara online pada tahun 2019 namun sampai ke hari tersebut bln Julai 2020 , beliau belum datang lagi ke JPN utk proses seterusnya .

Kami berpendapat, Chang Kok Foong tak kan tukar alamat sbb dah bersenang lenang buat kerja j4hat guna alamat rumah kami dan bil elektrik palsu dan polis pun tak dapat nak buat apa2 tindakan ke atasnya.Hanya sekadar menelefon sahaja.

Kec3wa betul dgn Ins A tersebut.
Selagi Chang Kok Foong tu hidup..selagi tu lah ,dia akan p1njam duit Ahlong dan rumah serta bil elektrik rumah kami sebagai cagaran p1njaman..dan selagi itu Ah L0ng akan datang g4nggu kami kerana menyangka kami penyewa.

Tidak Aman di rumah sendiri

No photo description available.

Hidup kami tidak aman ,saya dalam ket4kutan dan kesel4matan diri dan harta benda kami teranc4m. Selagi itu lah akan ada yang mengek0ri saya (ya saya pernah diekori 2x masa nak ambik anak sekolah..sampai lah saya balik semula ke rumah ,mereka ikut saya..niat untuk t4kut t4kut kan sbb mungkin mereka ingat saya penyewa rumah Chang Kok Foong .

Untuk kali terakhir saya meminta bantuan Insp A untuk membuat satu notis @memo yang menyatakan “Rumah yang beralamat …….. bukan lagi milik Chang Kok Foong dan telah dijual kepada pemilik baru yg bernama……” untuk saya tampal di depan pagar rumah..Namun sangat kec3wa , Insp tu bagitau pihak atasan bagitau tak boleh buat sbb bukan bidang kuasa mereka.. pihak polis minta kami ke MPSJ utk bantu kami.

Kami bukan nak notis dari MPSJ..tapi notis dari pihak polis , supaya Ah L0ng ni tahu kami ada buat report polis dan mungkin mereka rasa t4kut sedikit utk buat sesuatu sbb ada notis dari pihak polis .

Kami sangat 2 kec3wa.Tinggal di rumah sendiri , tanah air sendiri tapi hidup tak tenteram .Mungkin sebab kami ni bukan golongan kenamaan ,bukan ahli politik, bukan hartawan maka mas4lah kami tak diambil perhatian..walaupun sudah berlanjutan selama 3 tahun di g4nggu dan Ah L0ng kacau sbb ingat kami ni penyewa rumah Chang Kok Foong sebab IC nya dan bil TNB palsu tu.

Pihak yang sepatutnya menjaga keamanan tidak dapat buat apa2 tindakan.Tiada niat utk k0ngsikan kisah ini sebelum ini..namun semalam , kami dan jiran2 terima lagi surat melalui pos, svrat ugvtan yg sama. surat ugvtan kutip hvtang turut di pos ke rumah jiran2 kiri kanan dan depan rumah.

Image may contain: one or more people, house, motorcycle, car and outdoor

Tiada kesudahan..

Kami kami syak Chang Kok Foong ada membuat p1njaman baru lagi dengan Ah L0ng dari Johor (di sampul surat ada cop pos office Johor).Maka mungkin perkara yang sama akan kami lalui tanpa kesudahan sebab tiada t1ndakan pihak berkuasa ke atasnya.

Viralkan ..

Mungkin dengan cara saya k0ngsikan di fb ini..mas4lah kami dapat diselesaikan dengan bantuan kuasa viral …ya saya viralkan gambar CHANG KOK FOONG si penghvtang yg men1pu ini dengan harapan sahabat2 dapat share post saya dan dengan harapan ianya sampai ke pengetahuan Ah L0ng 2 yang bg p1njaman atau yg bakal bg p1njaman supaya tidak tert1pu dengan Chang Kok Foong dan jadikan kami sekeluarga mangs4 atas perbuatan keji nya itu.

Saya sekeluarga berdoa semoga jalan ini akan menghentikan mimpi ng3ri kami ini. Semoga satu hari langit kembali cerah buat kami. Kami mohon jasa baik anda semua untuk bantu usaha kami untuk viralkan perkara ini. Terima kasih.

#update

Bagi mereka yang cadangkan kami minta bantuan PPIM tu..ya kami dah hubungi tapi m4langnya mereka tak dapat membantu kerana menurut mereka, dalam kes ini , kami bukan yg berhvtang.Kalau kami yang berhvtang baru mereka dapat bantu.

 

Sumber : FB Huda Muhamad /, Trending Network

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf