‘Pergimu Ketika Sedang Bertvgas..’- Suami TUDM Dijemput IIahi Di Tempat Kerja, Isteri Baru Habis Pantang

Keluarga Tempatan

Kota Samarahan: “Jngan Iupa solat, lngat Allah setiap masa kerana kita tldak tahu bila masa akan pergi,”

Demikian pesanan terakhir K0peral Sharif Mohd Siddiq Al-Attas Wan Sabli, 29, kepada adiknya Sharif Mohd Saddam, 27, sebeIum tvrun bertugas di k.em Te.ntera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Kota Samarahan pagi tadi.

Sharif Mohd Saddam berkata, abangnya itu juga berhsrat untuk pergi mem4ncing bersama dalam masa terdekat.

“Dia cukup tervja tvrun memanc1ng kerana baru membeli j0ran baru. Kami sekeluarga t1dak meny4ngka abang pergi sekeIip mata,” katanya yang ditemui di perkarangan Unit Kecem4san Pvsat J4ntung Umum Sarawak, Kota Samarahan hari ini.

SHARIF Mohd Saddam Al-Attas Wan Sabli. FOTO Norsyazwani Nasri

Katanya, arw4h berkhidmat dengan TUDM selama kira-kira 12 tahun dan sebelum ini bertvgas di TUDM Kepala Batas, Pulau Pinang sebelum berp1ndah ke TUDM Kota Samarahan kira-kira dua tahun lalu.

“Isterinya baru habis berp4ntang selepas meIahirkan anak ketiga dua bulan lalu.

“Arw4h adalah anak kedua daripada tujuh adik beradik mninggalkan seorang isteri dan tiga anak,” katanya.

Sementara itu, rakan setugasnya, K0peral Mohd Nadzmir Mohideen, 28, menyifatkan Sharif mempunyai nilai persahabatan yang cukup tinggi dalam diri.

“Dia adalah sahabat sejati yang senang did4mpingi serta punya ramai kawan kerana s1kapnya yang peramah, malah mudah membntu rakan yang lain.

“Saya cukup terkejvt sebaik menerima berita kemat1annya yang cukup trag1s pagi ini,” katanya yang mengenali arw4h ketika sama-sama mengikuti kursus TUDM di Perak dan mula rapat ketika berp1ndah di TUDM Kota Samarahan.

Katanya, ketika bertugas arw4h seorang yang cukup ber4ni dan mempunyai disiplin yang tinggi.

Dalam kejadian jam 7.50 pagi di BaIai PengawaI Handau Skuadron 330 TUDM itu, empat anggo.ta TUDM ma.ut dalam kejadian tmbakan.

Difahamkan kejadian itu berlaku ketika serah tugas apabila saIah seorang angg0ta menmbak tiga rakannya sebelum bert1ndak menemb4k diri sendiri.

Dua yang ditmbak m4ut serta-merta di tempat kejadian manakala seorang lagi ced3ra p4rah dan mninggal ketika menerima r4watan di Pusat Jntung Kota Samarahan jam 9.15 pagi.

TUDM ded4h empat identiti m4ngsa kejadian tembakan di Skuadron 330 Kota Samarahan

DALAM pada itu, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) mended4hkan identiti empat anggotanya mninggal dunia dalam satu ins1den kejad1an temb4kan yang berlaku pada jam 7.15 pagi semalam di Skuadron 330, Kota Samarahan.

Menurut kenyataan media TUDM, anggota berkenaan dikenali sebagai Koperal Udara (KPL U) Mohammad Ehsan Sehamat, Koperal Udara Ho Swee Boon dan Laskar Udara Kanan (LUK) Nesly Nabau yang mninggal dunia di tempat kejadian, manakala Koperal Udara Sharif Mohd Siddiq Al-Attas Wan Sabli mninggal dunia di Hospital Jantvng Kota Samarahan, Sarawak ketika mendapatkan r4watan akibat keced3raan p4rah.

“Waris kesemua anggota berkenaan telah dimaklumkan mengenai kem4tian mereka melalui pihak pengurusan TUDM di Pangkalan Udara Kuching.

“Kesemua mereka yang mninggal dunia berasal dari Sarawak dan telah berkahwin.

1. Koperal Udara Ho Swee Boon

2. Laskar Udara Kanan (LUK) Nesly Nabau

3. Koperal Udara (KPL U) Mohammad Ehsan Sehamat

4. Koperal Udara Sharif Mohd Siddiq Al-Attas Wan Sabli

Allahy4rham Mohammad Ehsan berasal dari Asajaya Laut, Samarahan, mend1ang Swee Boon berasal dari Lundu, Allahy4rham Sharif Mohd berasal dari Seniawan, Bau dan mend1ang Nesly berasal dari Sibu,” katanya.

Dalam pada itu, Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad telah berada di lokasi kejadian di Kota Samarahan untuk mengetahui dan meninjau dengan lebih jelas mengenai kejadian terbabit.

Beliau turut menyantuni dan bertemu dengan war1s-war1s anggota di Pergerakan Udara Pangkalan Udara Kuching serta menzah1rkan ucapan takz1ah kepada baIu dan keluarga kesemua anggota TUDM yang mninggal dunia.

Beliau turut menyampaikan svmbangan daripada Tabung Kebajikan TUDM dan sumbangan bantuan kebaj1kan kepada waris terlibat.

Beliau turut berharap semoga keluarga redha dan s4bar dengan uj1an yang menimpa dan pihak TUDM sedang membuat segala urusan berkaitan pengebvmian jnazah dan urusan kebaj1kan kepada war1s anggota.

Katanya, TUDM menyerahkan kes berkenaan kepada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk menjalankan sias4tan dan juga meminta semua pihak agar tidak menyeb4rkan sebarang spekvlasi sehingga proses sias4tan oleh pihak PDRM selesai di samping mengh0rmati sens1tiviti war1s dan keluarga anggota yang mninggal dunia.

Salam takz1ah buat keluarga arw4h. Semoga kuat dan t4bah atas kehiIangan insan2 tersayang. Al fatihah..

 

Sumber: Harian Metro, suarasarawak

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.