“Saya cukup tenang di sana, tiap tahun nak buat umrah” – Sajat

Hiburan

Penyanyi dan usahawan kosmetik kontroversi, Nur Sajat bernekad mahu menunaikan umrah di Tanah Suci Makkah setiap tahun. Biarpun dik3cam, pemilik nama sebenar Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman itu tidak terkesan malah memasang impian mahu membawa lebih ramai jemaah bersamanya.

“Apa yang boleh saya katakan saya cukup tenang di sana (umrah). Memang saya sudah berniat dari tahun ke tahun untuk ke sana lagi.

Sementara itu, Sajat turut berkongsi pengalamannya menunaikan ibadah umrah tanpa sebarang gangguan.

“Saya tidak tahu mereka yang mengambil gambar saya itu, tidak fokus kepada ibadah ke, maafkan saya tetapi itu yang terdetik ketila melihat gambar-gambar saya.

“Apapun saya bersyukur dapat menunaikan ibadah walaupun ini kali pertama,” tambahnya.

Sajat mencetuskan kontrovers1i apabila memakai telekung dan purdah ketika mengerjakan ibadah umrah baru-baru ini.

Mengaku solat di saf wanita. Tapi masa nk bersentuhan dgn jemaah Wanita, Ini yg Sajat buat

Selepas panas isu umrah Nur Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman, sehingga kini masih belum ada pengakuan rasmi daripada pihak usahawan tersebut.

Terbaru, satu temubual oleh Harian Metro telah dibuat bersama Sajjad untuk memberi kenyataan mengenai isu, mendakwa dia berpakaian wanita ketika menunaikan umrah, dan tidak melakukan ibadah mengikut fitrah asal.

Salam Berlapik, Elak Bersentuh

Saya salam dengan wanita lain berlapik. Meskipun tidak mengakui diri sebagai seorang lelaki, Sajjad berkata kepada wartawan bahawa dia mengelak daripada menyentuh wanita selain daripada ibu dan ahli keluarganya sahaja.

“Saya bersama dengan mak saya dan anak-anak saya, kalau ada wanita nak bersalam pun saya berlapik guna tudung…”

Mengaku solat di saf wanita

Mengakui bahawa melakukan ibadah di kawasan jemaah wanita, kerana dia tidak merasakan kehadirannya itu mengganggu jemaah lain.

Kalau betul wanita kenapa tak boleh sentuh

Namun, tidak kiralah apa pun kenyataan yang diberika oleh Sajjad untuk mempertahankan dirinya sebagai betul, netizen tetap tidak muda percaya dan yakin bahawa tindakan berpakaian wanita itu adalah salah, kerana usahawan tersebut seorang lelaki.

Sajat baik kau fahamkan apa itu istidraj

Kalau betul JAKIM nak tolong, tolonglah betul-betul – Sajat

USAHAWAN kosmetik kontrovers1i, Nur Sajat sedia bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) bagi menyelesaikan isu identiti dirinya melalui saluran rasmi selepas kontrove3rsi yang tercetus ketika mengerjakan umrah baru-baru ini

Menurutnya, dia mahu diberi panduan yang jelas dan terperinci bagi menyelesaikan isu identiti dirinya.

“Selama ini bukan saya tak mahu buat laporan pervubatan seperti yang diminta, tetapi mereka (JAKIM) hanya suruh saya pergi ke hosp1ital tanpa sebarang surat sokongan.

“Kalau betul JAKIM nak bantu, mereka sepatutnya mengeluarkan surat rasmi dan memaklumkan dengan siapa perlu saya ruvjuk.

“Kalau betul nak tolong, tolonglah betul-betul kalau tidak ia akan berpanjangan,” katanya kepada Harian Metro.

Sebelum ini, tindakan Sajat memakai telekung dan berpurdah ketika mengerjakan ibadat umrah dan berkongsi paparan menerusi media sosial menimbulkan kegvusaran dalam kalangan umat Islam di negara ini

 

Sumber: duniadanakhirat