20 klvster pendidikan dikesan KKM setakat Mac hingga April 2021 – Dr Adham Baba

PUTRAJAYA: Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba memaklumkan terdapat pen1ngkatan klvster pendidikan melibatkan murid, guru dan kakitangan sekolah di seluruh negara.

Sehingga kini jelasnya, sebanyak 20 klvster telah dikenal pasti oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

20 kluster pendidikan dikesan KKM setakat ini - Dr Adham Baba Dr Adham berkata, selain langkah yang diambil kementeriannya, pihak sekolah juga perlu sentiasa memastikan pr0sedur 0perasi standard (SOP) dipatuhi. – Gambar fail

“Didapati klvster melibatkan sektor pendidikan menunjukkan pen1ngkatan dikaitkan jangk1tan rakan sekerja dan k0ntak sosial.

PENYEMPROTAN DISINFEKTAN DI SEKOLAH - Bisnis.com

“Apabila terdapat kes p0sitif dilap0rkan di Pusat Kesihatan Daerah (KPD) melibatkan anak murid, guru dan pekerja sekolah, pasukan kes1hatan akan digerakkan untuk pengesanan kes dan k0ntak serta menjalankan pr0ses dis1nfeksi,” katanya dalam sidang media mingguan CITF di Putrajaya pada Isnin.

Untuk tujuan k4walan jelas Dr Adham, kakitangan kesihatan akan membuat penilaian r1siko dan kes1hatan di sekolah terbabit jika perlu ditvtup 0perasi sementara.

“Kakitangan kes1hatan akan buat penilaian r1siko dan kes1hatan secara menyelvruh memastikan pengurusan kes dan klvster dapat dijalankan sebaik mungkin.

“Untuk tujuan langkah-langkah k4walan, pegawai kesihatan daerah akan nasihatkan pengurusan sekolah untuk tvtup sementara sama, ada kelas atau sekolah bergantvng penilaian dijalankan,” jelasnya lagi.

KKM merekodkan 20 kluster sektor pendidikan

Tambah beliau, selain langkah yang diambil kementeriannya, pihak sekolah juga perlu sentiasa memastikan pr0sedur 0perasi standard (SOP) dipatuhi.

Dalam perkembangan berkaitan, Dr Adham turut mengumumkan terdapat pen1ngkatan daerah hijau di seluruh negara.

“Daripada 159 daerah yang kita ada kes C0VID-19, setakat ini sembilan daerah di Semenanjung bertukar hijau iaitu di Hulu Perak, Kampar, Jelebu, Langkawi, Bandar Baru Sik dan Yan dan Cameron Highlands.

“Manakala di Sarawak tujuh daerah dikategorikan hijau, di Sabah peningkatan kawasan hijau, daripada 27 daerah, 5 daerah hijau dicatatkan,” jelasnya lagi.

KPM tvtup sekolah jika ramai guru dikvarant1n

MOHD Radzi berucap pada Majlis Penyerahan SMK Tasek Gelugor dan Peruntukan Penyelenggaraan Untuk Sekolah-sekolah Parlimen Tasek Gelugor. FOTO Danial Saad

Terdahulu, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memberitahu akan menutup mana-mana sekolah sekiranya sebahagian besar guru dilap0rkan menjalani ku4rant1n akibat C0vid-19 sehingga menyebabkan 0perasi sekolah tidak ef1sien.

Menteri Kanan (Pendidikan), Datuk Dr Radzi Jidin berkata, pada masa ini apabila berlaku kes C0vid-19 di sekolah, pihak Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) akan membuat penilaian r1siko terlebih dahulu sama ada perlu atau tidak menvtup sekolah.

“PKD adalah pihak pakar membuat penilaian dan mereka akan meneliti secara lebih mendalam yang mana jika terdapat tingkat tertentu sekolah perlu ditvtup maka tingkat itu perlu ditvtup.

“Jika ada sesuatu bangunan akan ditvtup maka bangunan itu akan ditvtup dan jika seluruh sekolah perlu ditvtup maka seluruh sekolah akan ditvtup.

“Bagi pihak KPM pula kita melihat dari svdut 0perasi yang mana katakanlah terdapat sebahagian besar guru terpaksa ku4rant1n hingga menyebabkan 0perasi sekolah tidak efisien maka pada ketika itu kita akan lihat sama ada 0perasi sekolah boleh diteruskan atau dit4ngguh dulu,” katanya.

COVID-19: SK RPR Jalan Astana ditutup seminggu bagi kerja disinfeksi | Utusan Borneo Online

Baru-baru ini, Kerajaan Pulau Pinang menggesa supaya t1ndakan dr4stik diambil termasuk menvtup sekolah yang melap0rkan kes aktif jangk1tan C0vid-19 di negeri ini.

Radzi berkata, pihaknya akan sentiasa mengikut dan menerima nasihat daripada PKD memandangkan mereka mempunyai kepakaran dalam menangani isu berkenaan.

Dalam pada itu, Radzi meminta guru di sekolah negara untuk segera mendaftarkan diri di aplikasi MySejahtera bagi mendapatkan sunt1kan memandangkan mereka antara kumpulan penting yang diberi v4ks1nasi.

“Proses vaks1nasi kepada guru-guru sedang dijalankan dan kita minta semua guru dapat membuat pendaftaran segera,” katanya.

 

Sumber: Awani, RTM, HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf