“Sy ng4ku dah lama ambil piI kuda”- Pernah tular sel0ngkar s4mpah cari makan, ibu 4 anak dit4han p0sitif

Sebelum ini, tular di media sosial satu rakaman menunjukkan seorang wanita dan anak-anaknya menyel0ngkar tong s4mpah untuk mencari sesuap nasi di Kampung Baru Nelayan, Tumpat, bulan lalu.

Dit4han dirumahnya

Namun begitu, pada laporan Harian Metro hari ini, wanita tersebut dilap0rkan telah dit4han pihak polis dan Agensi Anti D-d4h Kebangsaan (AADK) di rumahnya selepas p0sitif d-d4h jenis p1l kuda.

Baru lepas g1an dengan adik

Ibu kepada empat cahaya mata berusia 36 tahun itu dit4han menerusi serbvan pada 8.30 pagi bersama adik lelakinya berusia 34 tahun.

Ketika dit4han, wanita tersebut berada dalam keadaan kh4yal selepas dipercayai baru selesai menggunakan p1l kuda.

Akui tertek4n dengan mas4lah hidup

Sewaktu ditanya mengapa mengambil d-d4h, wanita itu mengakui tertek4n dengan keadaan hidup lebih-lebih lagi selepas dit1nggalkan suami yang entah pergi kemana.

“Saya meng4ku sudah lama mengambil p1l kuda, tetapi berhenti sejak meng4ndung anak b0ngsu lebih dua tahun lalu. Namun, kini saya kembali men4g1h kerana tek4nan hidup.”

“Banyak mas4lah dihadapi termasuk memikirkan suami yang entah ke mana mengh1lang, kem1skinan hidup dan masyarakat sekitar sentiasa mem4ndang ser0ng terhadap saya sekeluarga,” Katanya.

Pernah berhenti ambil d-d4h sebelum ambil semula

Menurutnya, sebelum ini dia sudah berhenti mengambil d-d4h ketika ham1l anak bongsu, namun kembali menggunakan barang terl4rang itu ketika usia anak menjagkau setahun lebih.

Wang untuk membeli pil kuda juga diperoleh daripada hasil menjual besi bvruk yang disel0ngkar dari tempat pembuangan s4mpah.

Ketua Pegawai AADK Daerah Tumpat, Siti Morni Mustafa berkata, serbvan itu dilakukan sempena Op Ceg4h di bawah Hari Antid-d4h Peringkat Kebangsaan.

Beliau berkata, emapt individu dit4han iaitu tiga lelaki dan seorang wanita berusia antara 20-an hingga 40-an itu dit4han di tiga lokasi berbeza.

“Seramai 10 anggota diketuai saya sendiri ke l0kasi dikenal pasti dan keempat-empat individu itu dit4han di rumah masing-masing.

“Uj1an sar1ngan dijalankan mendapati semua yang dit4han p0sitif d-d4h jenis methmpethm1ne dan masih di bawah pengarvh d-d4h ketika dit4han pagi tadi,”Jelasnya.

Menurutnya, wanita itu disi4sat mengikut Sksyen 8 (3) (a) Akta Penag1h D-d4h (R4watan & Pemvlihan) 1983 dan kesemua yang dit4han akan menjalani r4watan pemvlihan di pusat pemvlihan d-d4h.

 

Sumber: Harian Metro (Siti Rohana Idris), OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf