“Seperti K4ndang…”- Biarkan 4 Isteri & 28 Anak TinggaI Sebvmbung, Ramai Ber4ng Sik4p Eg0 Bapa Ini

Tular di media sosial mengenai sebuah keluarga besar yang serba d4if dan kekurangan yang tinggal di dua buah rumah sempit dan kecil, apatah lagi penghuninya dipenuhi ser4mai 33 orang yang terdiri daripada seorang bapa, 4 isteri dan 28 anak.

“Anak 28 orang. Sulung 20 an dah lari t1nggalkan keluarga, tinggal adik berderet deret dan paling bongsu umur setahun. Isteri ke 4 kini sedang meng4ndung lagi!

Menyewa 2 buah rumah yang semp1t, zakat bayarkan sewa. 1 rumah ada 2 bilik. 1 bilik, milik 1 isteri. Anak2 tidur mana? Berseler4kan dalam rumah asalkan masih di bawah bumbung. (Katanya anak2 perempuan di dalam bilik. Harap2 lah betul)”

Hal yang demikian telah meraih perhatian warganet apabila anak-anak yang mendiami dalam rumah berkenaan dikatakan tidak bersekolah sama sekali dan dibiarkan tidur ‘berselerak’ asalkan beratapkan bumbung.

“Anak2 semua tak sekolah. Kata bapaknya dia tak ada transport nak hantar anak2 ke sekolah. Dulu pernah orang kebajikan bantu sewa van untuk anak2. Tapi anaknya keluar tak mahu duduk dalam kelas.

Bapaknya kata anak2 minda usahawan, genius. Umpama burung, tak suka terkurung”

Keadaan itu telah dided4hkan oleh seorang sukarelawan yang telah memuat naik hantaran gambar berserta status keadaan keluarga yang dikunjunginya itu dalam misi beliau menghulurkan bantuan kepada keluarga tersebut, namun seakan-akan dit0lak pelawaannya untuk memasukkan anak-anak gabungan hasil perkahwinan dengan 4 isteri lelaki ini ke sekolah Tahfiz berdekatan.

Terbaharu, sukarelawan berkenaan telah meluahkan tujuan utama beliau membuat perk0ngsian ini bukanlah untuk membuka a1b keluarga berkenaan, namun beliau amat kes4l dan sed1h melihat anak-anak yang tidak bers4lah itu tinggal dengan keadaan yang amat tervk dan d4if.

Jelasnya, beliau berharap perk0ngsian yang di muat naik di laman Facebook miliknya itu sedikit sebanyak dapat menyeru pihak tertentu untuk ‘turun’ padang dan bantu keluarga berkenaan keluar dari ‘lembah’ kem1sk1nan yang dilalui oleh mereka itu setelah sekian lama.

Rata-rata warganet meluahkan rasa kes4l dengan sikap bapa kepada 28 anak itu, namun apa jua alasan atau halangan yang dia ada perlu tetap mencari ruang untuk bantu keluarga besarnya itu untuk terus hidup.

Alahai sed1hnya tengok budak-budak tu, harap-harap ada pihak yang dapat membantu keluarga ini keluar dari keperitan hidup mereka ya.

 

Sumber : Puteri Haideera HOTFM, Facebook Nurul Ima Rahman

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf