Pekerja wanita pertarvhkan ny4wa seIamatkan stesen minyak terb4kar daripada melet0p

Tempatan Viral

SIBU: Tindakan ber4ni dan p4ntas seorang pekerja wanita yang mempertarvhkan ny4wanya dalam satu kejadian keb4karan melibatkan sebuah stesen minyak di Jalan Brother Albinus, Sibu amat dikagvmi selepas beliau berjaya mem4damkan keb4karan di t4ngki bawah tanah stesen minyak tersebut.

Dalam kejadian kira-kira pukul 10.33 pagi itu tiada kemaIangan jiwa dilaporkan.

Menurut Ketua Pegawai Operasi Bomba dan PenyeIamat Sarawak, Henderi Ardimanshah sepasukan anggota bomba dari Balai bomba dan penyeIamat (BBP) Sibu bergeg4s ke lokasi selepas menerima panggilan kecem4san daripada orang awam.

Tindakan pantas pekerja pada kebakaran, elak stesen minyak terbakar Henderi berkata, keb4karan tidak melibatkan strvktur dan pam minyak selain operasi terk4wal sepenuhnya pada pukul 10.45 pagi. – Ihsan orang awam.

“Kejadian itu berlaku apabila sebuah lori t4ngki minyak sedang melakukan peng1sian ke dalam t4ngki minyak bawah tanah stesen minyak itu.

“Ketika proses sedang dilakukan, sebuah van memasuki stesen itu, lantas menyebabkan perc1kan api sehingga berlakunya satu letvpan dan asap tebal,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

Selain itu, Henderi berkata, keb4karan tidak melibatkan strvktur dan pam minyak selain operasi terk4wal sepenuhnya pada pukul 10.45 pagi.

Katanya, beberapa pekerja stesen minyak berkenaan bertindak ber4ni dan pantas memadamkan api menggunakan 11 unit alat pemadam api jenis debu kering sebelum tibanya pasukan bomba.

Api Marak Di Sebelah Tangki Lori Petrol, Stesen Minyak Di Sibu Hampir Terbakar

“T1ndakan pantas seorang pekerja stesen minyak terbabit berjaya mengawal api keb4karan dengan menggunakan 11 unit alat pemadam api.

Beliau yang mengalami keced3raan ketika melakukan kerja pem4daman tersebut kini sudah dibawa ke Klinik Kesihatan Lanang oleh Unit EMRS dari Balai Bomba dan PenyeIamat (BBP) Sibu Sentral dan dipindahkan ke Hospital Sibu untuk r4watan lanjut.

“Jumlah kervgian yang dialami belum dapat dipastikan lagi manakala van dan lori terbabit hanya mengalami ker0sakan kecil,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Semasa kejadian itu berlaku, orang awam yang berada di sekitar stesen minyak bertempiaran lari kerana b1mbang akan berlaku kejadian yang lebih tervk lagi.

R4kaman video kejadian yang turut tuIar di media sosial juga mendapati keadaan asap tebal di udara sehingga menyebabkan keses4kan lalu lintas di sepanjang jalan berkenaan.

Pekerja wanita cedera selamatkan stesen minyak terbakar

May be an image of outdoors

Tonton video yang tular di media sosial

Sumber: AWANI, sarawaknewsnetwork, Facebook

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.