Penerima Sin0vac perlu d0s ketiga – Pakar

Tempatan

SHAH ALAM – Pakar-pakar kes1hatan mencadangkan agar kerajaan memberikan d0s ketiga atau d0s penggalak (b0oster) kepada penerima vaks1n jenis Sin0vac di negara ini.

Pakar Virologi Universiti Sains Malaysia, Profesor Madya Dr Yahya Mat Arip berkata, berdasarkan kaj1an daripada penyeIidik China, vaks1n itu hanya mempunyai tahap ant1b0di 16.9 dan 35.2 peratus melebihi paras amb4ng enam bulan selepas d0s kedua.

Jelasnya, tahap minimum keberkesanan sesuatu vaks1n yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kes1hatan Sedunia (WHO) adalah melebihi 50 peratus.

“Ia tidak bermaksud vaks1n Sin0vac ini tidak berkesan, cuma ia memerlukan d0s tambahan bagi memastikan individu yang menerima vaks1n itu dapat perlindungan yang opt1mum.

“Jika d0s ketiga ini boleh memberikan perlindungan melebihi daripada 50 peratus, ia adalah sesuatu yang baik dan perlu pertimbangkan serta laksanakan.

“Jadi, kalau ini yang dilaporkan, bermaksud ada keperluan untuk kita ambil d0s yang ketiga.

“Perkara berkenaan keperluan d0s ketiga ini juga telah berada dalam perhatian pihak yang bertanggungjawab,” katanya kepada Sinar Harian.

Third shot of Sinovac COVID-19 vaccine offers big increase in antibody levels: study - Global Times

Ant1b0di d0s kedua Sin0vac mer0sot selepas enam bulan?

Ahad lalu, agensi berita Reuters melaporkan keberkesanan ant1b0di daripada sunt1kan vaks1n Sin0vac dilaporkan mer0sot selepas enam bulan sunt1kan kedua bagi kebanyakan penerima.

CNA memetik laporan Reuters melaporkan, namun sunt1kan ketiga boleh memberi kesan r4ngsangan yang kuat, menurut satu kaj1an m4kmal.

PenyeIidik China melaporkan dapatan itu daripada kajian ke atas s4mpel-s4mpel d4rah orang dewasa yang s1hat berusia antara 18 dengan 59 tahun dalam satu kertas yang diterbitkan baru-baru ini.

Bagi peserta yang menerima dua d0s, dengan jarak dua atau empat minggu antara kedua-duanya, masing-masing hanya mempunyai tahap ant1b0di 16.9 peratus dan 35.2 peratus melebihi p4ras amb4ng enam bulan selepas d0s kedua, menurut kertas kajian tersebut.

Mengulas lanjut, Dr Yahya berkata, d0s ketiga juga diperlukan memandangkan terdapat kes-kes yang melibatkan var1an baharu yang lebih cepat menvlar.

“Kalau kita lihat kepada situasi semasa, ada kes melibatkan var1an baharu. Jadi, keperluan untuk d0s per4ngsang ini memang ada disebabkan var1an baru ini,” ujar Dr Yahya.

Tambah beliau, keperluan d0s ketiga juga adalah kerana Sin0vac merupakan vaks1n yang diny4haktifkan selain menggunakan teknologi tradisional jika dibandingkan dengan AstraZeneca dan Pfizer yang dihasilkan daripada teknologi lebih moden.

Dekan Fakulti Perubatan dan Sains Kes1hatan Universiti Putra Malaysia, Profesor Dr Zamberi Sekawi pula berkata, d0s penggalak perlu diutamakan kepada golongan ber1siko tinggi.

Menurutnya, golongan tersebut ter4ncam sekiranya laporan berkaitan ant1b0di mer0sot itu benar dan ditambah dengan var1an baharu wujud seperti Delta.

Tambah beliau, cadangan penambahan d0s bagi vaks1n Sin0vac juga perlu melihat kepada keadaan semasa.

“Kena tengok ris1ko semasa, jika kes banyak misalnya ia satu keperluan. Tetapi apabila kes menurun dan kemat1an tak banyak, hanya beri kepada individu ber1siko.

“Kita juga kena lihat data daripada negara lain. Jangan f0kus kepada satu data sahaja.

“Kena ada kajian melibatkan lebih ramai lagi. Kalau betul, memang kena ada d0s penggalak,” ujar Dr Zamberi.

Ahad lalu, Menteri Penyelaras Program Imun1sasi C0vid-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, kumpulan pakar akan mengemukakan sy0r mengenai d0s ketiga atau b0oster shot pada Mesyuarat Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaks1n C0vid-19 (JKJAV) minggu ini.

Program Imun1sasi C0vid-19 Kebangsaan

Ku sangka dua, rupanya mungkin tiga d0s

Covid: What do we know about China's coronavirus vaccines? - BBC News

TERDAHULU, sejak kelmarin terdapat desas-desvs tentang kemungkinan akan ada sunt1kan vaks1n ketiga tidak lama lagi.

Malah, menteri berkenaan Khairy Jamaluddin Abu Bakar pun sudah memaklumkan pada Ahad, yang kumpulan pakar akan berbincang sy0r d0s ketiga atau dipanggil bo0ster sh0t vaks1n C0vid-19 minggu ini.

Di peringkat antarabangsa pun, isu d0s ketiga turut menjadi perbincangan h4ngat.

Ada yang kata perlu sebab nak Iawan var1an Delta. Apatah lagi s4mpel-s4mpel v1rus yang diambil untuk menghasilkan vaks1n sama ada Pfizer hinggalah Sin0vac adalah v1rus awal dari Wuhan, China.

Malah, khabarnya kumpulan penerima vaks1n Sin0vac antaranya yang memerlukan sunt1kan ketiga ini sebab terdapat d4kwaan keberkesanan vaks1n itu mer0sot selepas enam bulan.

Di Indonesia, disebabkan kes yang tinggi, kerajaan negara itu sebenarnya sudah memulakan d0s bo0ster ketiga itu khusus untuk kakitangan barisan fr0ntiners mereka dengan menggunakan vaks1n Moderna.

Tetapi ada juga pendapat mengatakan sunt1kan ketiga tidak perlu dan lebih mer1saukan ada pakar mend4kwa d0s secara berlebihan itu boleh memberi kesan kemvdaratan kepada kes1hatan.

PICK ikut bekalan vaksin diterima' - Khairy

Walau apa pun keputusan yang dibuat Khairy dan team pakar vaks1nasi Malaysia, diharap ia langkah terbaik untuk semua rakyat.

Malah, seboleh-bolehnya jika benar ada keperluan ambil vaks1n bo0ster atau penggalak, cukuplah setakat itu.

Janganlah kita ingatkan dua, rupanya tiga dan mungkin juga empat!

Dan dalam kita memikirkan isu d0s ketiga itu, harapkan kita wajar menyelesaikan dahulu misi dua d0s untuk 80 peratus rakyat.

 

Sumber: Kementerian Kes1hatan Malaysia, Utusan Online, Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.