(Video) “Anak2 belum tahu lagi, ni saya nak balik baru beritahu mereka”- Shuib

Keluarga Tempatan Viral

Urusan pengebvmian penyanyi wanita terkenal, Siti Sarah Raissuddin, 36 difahamkan selesai kira-kira jam 1 petang tadi dan dijalankan dengan mengikut pr0sedur 0perasi standard (SOP) yang ket4t susuIan allahyrham mninggal kerana C0vid-19.

Pemergian Sarah sememangnya memberi satu tamparan yang hebat buat suaminya kerana tidak menyangka isteri tercinta dijemput IIahi dalam waktu yang begitu singkat setelah dimasukan ke hospital pada Jumaat lalu.

Siti Sarah selamat dikebvmi

Jnazah penyanyi Allahy4rham Siti Sarah Raissuddin seIamat dikebvmikan di Tanah Perkvburan Islam Kampung Sungai Pusu, di sini, 1.20 tengah hari ini.

Suami Allahyrham, Shuib yang juga pelakon dan peIawak popular dan adik bongsu Siti Sarah, Ahmad Yazeed mengiringi jnazah sehingga ke Iiang l4had dengan lengkap memakai peralatan perIindungan diri (PPE).

Terdahulu, urusan tay4mum dan soIat jnazah diuruskan pihak Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM (HCTM) kira-kira jam 10 pagi.

Jnazah anak kedua daripada tiga beradik itu dikebvmikan di lokasi sama kvbur arw4h ibunya, Nur Aini Mohamad yang mninggal dunia pada 26 Jun 2013 akibat k0mpIikasi pelbagai penyak1t termasuk keg4galan buah pinggang, d4rah tinggi dan kenc1ng manis.

Suasana piIu menyeIubungi tanah perkvburan dengan kehadiran lebih 100 ahli keluarga, rakan artis, media serta peminat.

AHLI keluarga terdekat memakai sut PPE ketika menguruskan jenazah penyanyi, Siti Sarah Raisuddin di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Pusu, Gombak untuk dikebumikan. FOTO Zulfadhli ZulkifliAHLI keluarga terdekat memakai sut PPE ketika mengvruskan jnazah penyanyi, Siti Sarah Raisuddin di Tanah Perkvburan Islam Kampung Sungai Pusu, Gombak untuk dikebvmikan. FOTO Zulfadhli Zulkifli

Ucap terima kasih kepada semua

DALAM pada itu, menerusi laporan Malaysia Gazzette selepas selesai pengebvmian, Shuib yang dilihat tenang telah mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak media yang sentiasa meliputi perkhabaran isterinya sehingga selesai upacara pengebvmian.

Anak2 belum tahu lagi

Namun, apa yang kembali membuatkan orang ramai seb4k adalah ucapan daripada Shuib yang memaklumkan anak-anak dirumah masih belum mengetahui bahawa ibu mereka telah tiada.

“Buat masa ini anak-anak saya belum tahu, isteri saya baru dikebvmikan dan saya baru nak beritahu anak-anak,” kata Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhammad kepada Astro AWANI ketika ditemui di Tanah Perkvburan Islam Sungai Pusu di sini, pada Isnin.

Menurutnya, kali terakhir mereka melihat Siti Sarah masih berny4wa adalah sebelum majlis bacaan yasin yang diadakan malam semalam melalui panggilan video.

Jnazah Siti Sarah telah seIamat dikebvmikan di Tanah Perkvburan Sungai Pusu, G0mbak bersebeIahan dengan pvsara ibunya.

Dapat dilihat beberapa rakan artis turut tiba di l0kasi pengebvmian bagi memberi sokongan buat Shuib yang terlihat penuh em0si dan keIetihan selepas mengharvngi hari yang sangat menyed1hkan ini.

Allahy4rham Siti Sarah yang pernah m4syhur dengan lagu Kesetiaan menghembuskan nafas terakhir pada usia 36 tahun pada pukul 5.13 pagi di Unit R4watan Rapi (ICU) Hospital Canselor Tuanku Mukhriz (HTCM) hari ini.

Allahy4rham meninggalkan suaminya, Shuib dan empat lagi anaknya termasuk b4yi lelakinya Ayash Affan yang baru diIahirkan pada Jumaat lalu.

B4yi yang baru diIahirkan Allahy4rham diberi nama Ayash Affan dan kini masih ditempatkan di HTCM.

Dalam perkembangan sama, Shuib mer4kamkan terima kasih kepada semua kenalan serta seluruh anggota masyarakat yang tidak pvtus-pvtus mend0akan arw4h isterinya yang bertarvng ny4wa sejak beberapa hari lalu.

“Saya nak ucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang bersvsah payah untuk isteri saya sepanjang berlaku kejadian ini. Saya ucapkan terima kasih atas usaha soIat hajat atas arw4h isteri saya.

“Hanya Allah sahaja dapat membaIas bvdi itu, saya balik nanti saya d0akan kalian semua diberkati diIindungi dan dir4hmati. Maafkan isteri saya, sedek4hkan dia Al-Fatihah banyak-banyak,” pinta Shuib

Dalam masa sama, Shuib juga men1tipkan doa kepada mereka yang dijangk1ti w4bak C0vid-19 dan sedang bertarvng ny4wa agar dipermvdahkan oleh Allah untuk melalui ujian itu.

Pemergian ditang1si, Siti Sarah bvkti s0sok ibu, isteri & rakan yang amat disayang

Pemergian penyanyi terkenal, Siti Sarah Raissuddin, yang mninggal dunia kerana C0vid-19 pastinya meninggalkan kesan kepada ramai pihak.

Mana tidaknya, jika kita mengikuti perk0ngsian di media sosial Sarah dan suaminya, Shuib Sepahtu, sudah tentu dapat melihat kebahagiaan mereka sekeluarga.

Nampak sangat bahagia

Tidak ketinggalan rakan artis dan orang ramai berk0ngsi kebaikkan-kebaikkan allahy4rham yang pastinya diingati ramai.

Justeru itu, menerusi media sosial, warganet telah menganggap bahawa selebriti itu sebagai seorang isteri, ibu dan sahabat yang baik kerana kebaikkannya menjadi bualan ramai.

Akrabnya suami isteri

Ada juga yang berk0ngsi semula video r4kaman antara Shuib dan Siti Sarah yang dilihat sangat gembira namun jika ia dit0nton sekarang mungkin ia menjadi suatu perkara yang sangat menyeb4kkan.

Syah1d Iahirkan anak keempat

Ada juga yang meIuahkan betapa sed1hnya perjvangan allahyrham yang bertarvng ny4wa meIahirkan anak keempat yang sangat dinanti selepas 6 tahun.

Namun, selepas beberapa hari, k0ndisi Sarah semakin kr1tikal susuIan oks1gen dalam badannya hanya tingga 40 % dan allahyrham mninggal dunia awal pagi tadi.

Trend1ng di Twitter

Sehubungan dengan perk0ngsian-perk0ngsian tersebut, nama Siti Sarah telah trend1ng di Twitter dengan masing-masing menzah1rkan ucapan takz1ah ke atas pemergiannya.

Selain Sarah, ada 10,388 kes yang kehiIangan ahli keluarga

Rata-rata mengakui bahawa penyanyi tersebut merupakan contoh seorang isteri, ibu, sahabat dan penghibur yang sangat disayangi kerana keperibadiannya yang mulia.

Terkesan sangat dengan pemergian Sarah

Jarang follow cerita artis tapi…

Tak tahu kenapa sed1h sangat dari pagi tadi

Seorang isteri yang t4at, suka bersedekah

 

 

Sumber: Facebook live Malaysia Gazzette, OMM (Dayah Muse), Awani, Harian Metro, Twitter @iskaytobeyou, @wawasilah@LeAlterEgo, @am_juney

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.