S4yunya Luahan Anak2 Shuib – “Memang Dia Ada Kat Rumah Ni, Tapi Kita Tak Nampak”

Keluarga Tempatan

IG live yang dilakukan oleh peIawak dan juga usahawan terkenal, Shuib Sepahtu selepas pemergian isteri tercinta, Siti Sarah Raissuddin awal pagi tadi sememangnya sangat menyeb4kkan.

Shuib juga menceritakan kron0Iogi bagaimana mereka boleh terkena C0vid-19 yang dianggap sekadar ‘pvnca’ untuk berlakunya semua perkara dr4stik ini.

Menurutnya, bermula dengan salaman tangan pembantu rumah ketika bertemu jiran sewaktu membvang s4mpah.

Ini telah mengakibatkan seluruh isi rumah terkena w4bak tersebut dan ditakdirkan Allah, pembantu rumahnya juga ‘tew4s’.

Bercerita tentang Sarah, pada petang Jumaat oks1gen isterinya mulai menvrun dan dikej4rkan ke hospital.

Pada awalnya dia yakin yang isteri akan kembali sembvh, namun melihat dari x-ray paru-paru, doktor memaklumkan 0rgan tersebut telah dipenuhi C0vid-19 sehingga menjejaskan organ lain.

Isteri Saya Milik Allah” – Cecah 600K Penonton, Shuib Luah Perasaan & Titip Pesanan Di IG Live

Jadi, ketika dia masuk ke dalam hospital untuk melakukan pengec4man mayat, ada seorang petugas kesihatan memberi pesanan kepadanya berkenaan dengan vaks1n.

Shuib dengan teg4s berpesan kepada semua yang menonton IG livenya yang seramai lebih 600 ribu orang itu supaya mengambil vaks1n.

Ini kerana d0s tersebut mampu memberi sedikit bantuan perIindungan untuk mengelakan dari w4bak tersebut.

Siti Sarah selamat lahirkan bayi lelaki - Kosmo Digital

Tambahnya, isterinya mengalami kompIikasi yang agak teruk kerana masih belum menerima vaks1n.

PeIawak itu juga mengakui bahawa pernah berasa yakin isterinya akan sihat semula, namun doktor memaklumkan perkara berbeza.

Jadi, usahawan minuman jenama terkenal itu memberi pesanan kepada semua agar terus menjaga kesihatan.

Dapatkan vaks1n dan makan vitamin agar tidak menyesaI sepertinya dikemudian hari kerana meng4baikan beberapa dari hal itu.

“Hospital swasta semua penuh. Ketika tu duit banyak pun tak guna…isteri saya tak akan kembali.” katanya.

Ada tiga perkara yang di highlight oleh Shuib dalam live tersebut berkaitan Cvid-19 adalah pastikan menjaga kesihtan, patuhi prosedur operasi standard (SOP).

Dan jika p0sitif C0vid-19, wajib mendapatkan oximeter oksigen bagi memastikan oksigen dalam badan tidak menurun.

Kealpaannya dalam mengambil ringan tentang naik turun bacaan oks1gen Sarah ketika kuar4ntin dirumah membuatkan dia kehiIangan insan istimewa itu buat selamanya.

Sebak Beritahu Anak Perkara Sebenar

Shuib memuat naik sebuah video di Youtube mengenai reaksi anak-anaknya sebaik sahaja mengetahui ibu mereka sudah mninggal dunia.

Video:

Menurut Shuib, ketika arwah mninggal dunia, anak-anak masih tidur. Jadi, dia tidak mengejvtkan mereka.

Sebaik tiba di rumah selepas urusan pengebvmian, Shuib cuba untuk cek4lkan hati dan tidak bercakap mengenai perkara tersebut terlebih dulu.

“Ketika masuk ke dalam rumah, saya seboleh mungkin cuba mengelak untuk bertemu anak-anak tapi tak sempat.

Ini kerana puteri kedua saya iaitu Talita terus bertanya adakah saya sudah menerima gambar adik bongsunya, Ayash Affan.

Kemudian saya beritahu saya perlu mandi terlebih dulu kerana ada urusan di luar sebentar tadi.

Kemudian ketika mahu ambil air sembahyang, ibu mentua saya hvbungi dan meminta saya terangkan perkara ini kerana anak-anak boleh tahu berita ini menerusi YouTube.

Jadi ini adalah dugaan paling berat perlu saya lakukan. Saya cek4lkan hati dan turun panggil anak-anak.

Kebetulan ketika membuka TV, tajuk beritanya adalah Siti Sarah sudah tiada. Jadi, terus anak-anak bertanya sama ada betul atau tidak berita ini.”

Shuib turut memberitahu bahawa dia mandi agak lama kerana cuba mencari jalan bagaimana untuk beritahu anak-anak supaya mereka boleh menerima ketentuan ini.

Enggan membiarkan anak-anaknya terus berteka-teki, Shuib berterus terang dan menjelaskan perkara sebenar yang ibu mereka sudah tiada.

“Saya beritahu kepada mereka kalau sebelum ini kita buat soIat hajat untuk mohon supaya ibu balik, tapi sekarang ini ibu tidak akan balik rumah lagi.

Ketika itu semua diam. Ada yang faham, ada yang tidak faham. Saya cuba terangkan satu persatu kepada mereka.

Saya beritahu kita berdoa dengan Allah supaya ibu balik, tapi ibu bukan milik kita sebaliknya ibu milik Allah.

Jadi Allah tak boleh pvlangkan kepada kita sebab Allah terlalu sayangkan dia, mungkin dia terlalu baik.

Jadi Allah nak ambil dia dan kita tidak akan jumpa dia lagi.

Waktu itu anak-anak semua men4ngis teres4k-es4k, tapi lama-lama mereka faham. Jadi saya beritahu kepada mereka yang ibu pesan mahu anak-anaknya jadi anak yang soleh dan solehah.

Ibu juga beritahu harta yang dia miliki adalah anak-anaknya. Ibu mahu anak-anak turut pandai meng4ji dan tidak tinggal solat.

Ketika berd0a pula, saya meminta pertolongan Allah untuk b1mbing saya dan anak-anak menjadi seperti Siti Sarah.

Dia nak sangat anak-anak dia menjadi anak yang tidak kedekvt dan sentiasa berbuat baik sesama manusia.

Dalam d0a itu semua anak-anak saya men4ngis. Allahuakbar, insya-Allah mereka faham.”

 

Shuib turut meIuahkan rasa syukur kerana ketiga-tiga anaknya faham dengan apa yang disampaikan.

Shuib turut mengajak anak-anaknya mengerjakan solat Asar bersama, cuma bezanya kali ini tiada lagi solat hajat.

Shuib memaklumkan kepada umum bahawa dia akan memuat naik video penuh mengenai reaksi anak-anakya di akaun Youtube kelak.

Hanya 11 Tahun Dipinjam Allah

Video:

Shuib mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih kepada rakan artis dan peminat yang mend0akan buat arw4h isterinya.

Dia turut mem0hon maaf kerana masih belum ada kesempatan untuk membaIas mesej atau menjawab panggilan telefon.

“Sebenarnya tujuan saya buat Live IG, pertama, saya tak boleh tengok lama media sosial.

Sebenarnya, saya nak mengucapkan jvtaan terima kasih kepada semua pengikut saya di Instagram, Facebook, TikTok.

Saya mengucapkan terima kasih atas kesvdian kepada semua orang yang telah adakan bacaan Yassin, soIat hajat kepada isterinya.

Saya tahu setiap DM yang masuk itu adalah mend0akan saya, isteri saya. Saya nak minta maaf kalau tak sempat nak reply teks, Whatsapps.

Saya tak boleh nak angkat, tak boleh nak jawab sekarang. Saya hargai setiap DM, setiap teks, setiap komen.

Saya tahu semua benda itu adalah kerana kasih sayang, kerana d0a, kerana nakkan isteri saya sihat.”

Suami kepada Siti Sarah ini juga mengimbau kenangan sewaktu awal pern1kahan mereka pada 11 tahun yang lalu.

Pasangan ini juga pernah berniaga di tapak bazar Ramadan sebelum Shuib menyertai pertandingan program realiti.

Perk0ngsian kisah daripada Shuib ini telah membuatkan ramai pengikutnya seb4k dan mengaIirkan air mata.

“Isteri saya bukan milik saya, dia milik Allah. Allah pinjamkan sekejap je buat saya dalam 11 tahun.

11 tahun yang luar biasa untuk saya. Saya dengan tak ada apa-apa. Saya tak ada kereta pun. Saya duduk dengan isteri saya atas surat khabar buka puasa.

Tapi dia cakap, ‘I akan ada dengan you, akan support you kat mana pun you berada’. Dia sentiasa support saya, d0akan untuk saya.

Saya pernah buka gerai di bazaar Ramadan dan dia tolong berniaga sekali. Dia tak pernah maIu pun.

Sedangkan dia artis. Saya alm0st give up, tapi dia orang kat belakang saya cakap ‘you go, you can do it’.

Apa yang saya ada, saya yang tvmpang tvah dia. Tvah seorang isteri yang taat, yang tak pernah maIu pun. Berbekalkan itu, saya ada kat mana saya sekarang.

Saya bukannya hebat sangat. Yang paling penting, inshaallah saya akan bantu semua orang.”

Video:

Shuib turut menasihati pengikutnya terutama kepada goIongan isteri untuk berbuat baik kepada suami dan keluarga.

Seorang isteri mampu mengubah kehidupan suaminya menjadi lebih baik.

“Selama 11 tahun, saya tvmpang luck dia. Selama 11 tahun saya kahwin dengan dia, dia tak pernah tanya duit saya.

Saya tak pernah gadvh dengan dia nak balik kampung. Dia tak kisah pun. Yang penting dia happy, mak saya happy.

Dia tak pernah tanya duit dalam akaun saya, dia tak pernah tanya pun duit saya pergi mana. Dia yang mengajar saya untuk tidak berkira-kira dengan duit.

Dia nasihat saya untuk tidak berkira-kira dengan duit, bila kita berkira-kira dengan duit, kita akan berkira-kira dengan sedek4h.

Dia orang yang suka bersedek4h. Kat sini saya nak bagi tahu, saya memang tak ada apa-apa. Saya tvmpang luck dia. Dia bagi tips kepada saya.

Hari ni saya turunkan dia ke dalam Iiang. Saya yang tvrunkan dia, saya pegang pinggang. Dia cvkup ringan.

Saya tengok Iiang dia tak besar, dia turun ke Iiang tanpa sangkvt. Dengan senangnya…

Saya masih rasa lagi kebesaranNya. Selesai pemergian dia yang cukup biasa bagi saya.

Orang ramai masih tunggu dia sampai habis. Saya tak sangka, saya tak boleh tengok senyuman dia lagi.”

Walau bagaimanapun, dia tetap redha dengan ketentuan Allah kerana mengetahui isterinya sangat disayang Tuhan. Maka dia diambil terlebih dahulu berbanding orang lain.

Pesanan-pesanan Shuib dilihat begitu jelas dengan menjadikan trag3di yang dialaminya sebagai ikt1bar agar orang lain tidak melakukan kesiIapan yang sebegitu dalam menjaga diri dari penuIaran C0vid-19.

 

Sumber: Instagram Shuib , hmtnws

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.