Sittah Annur dijadual bertaub4t esok

Islamik Tempatan

SHAH ALAM – Wanita yang mend4kwa Ketua Ajaran Perjalanan Mimpi Yang Terakhir (PMYT), Sittah Annur, 39, akan meng1stytiharkan t4ubat di Masjid Sultan SaIahuddin Abdul Aziz Shah di sini, esok.

Majlis peng1sytiharan Istitabah itu dijadualkan berIangsung di Dewan Syarahan dan Muzakarah Islam masjid berkenaan pada pukul 11 pagi.

Menerusi jempvtan media Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), majlis berkenaan akan dihadiri Sittah atau nama sebenarnya Masitah Ab. Jalar dan beberapa pengarah jabatan berkaitan.

“Aturcara majlis itu akan dimulakan dengan bacaan d0a oleh Imam Besar Masjid Sultan SaIahuddin Abdul Aziz Shah.

“Ia kemudian disvsuli Tausiyyah oleh Mufti Selangor, Datuk Dr. Anhar Opir dan pengisytiharan t4ubat Sittah Annur,” katanya.

Majlis itu akan diakhiri dengan acara menandatangani D0kumen Penyaksian Peng1sytiharan T4ubat.

“Selain Anhar, acara itu bakal disaksikan Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof dan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Mohd. Shahzihan Ahmad.

“Turut dijadualkan hadir, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Abdul Aziz Jusoh,” kata jemputan itu.

‘Sittah Annur’ wanita did4kwa ketua ajaran ses4t dit4han

Pengarah Jabatan Sias4tan Jnayah Bukit Aman, Abd Jalil Hassan mengesahkan pihaknya menjaIankan si4satan terhadap pemilik akaun Facebook (FB) Masitah Ab Jalar atau dikenali dengan nama Sittah Annur yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kumpulan aj4ran ses4t.

TERDAHULU, tuIar dalam media sosial mengenai Sittah Annur yang mend4kwa akan berlaku Perang Dunia Ketiga bermula di Sabah serta memimpin pasukannya mencari Imam Mahdi untuk meIawan mvsuh.

Wanita itu turut mend4kwa dirinya memiliki keistimewaan dan berupaya membuat ramaIan berkaitan apa akan berlaku pada masa depan.

Selain itu, dia mend4kwa boleh berhvbung terus dengan Allah S.W.T, maIaikat dan Nabi Muhammad S.A.W.

Pada 3 September lalu, Sittah Annur dit4han polis di kediamannya di sekitar daerah ini dan serbuan turut menemukan res1t berjumlah RM84,721, dipercayai hasil svmbangan pengikutnya.

Pengarah Jabatan Sias4tan Jnayah (JSJ) Bukit Aman, Abd Jalil Hassan mengesahkan pihaknya sedang menjalankan sias4tan terhadap pemilik akaun Facebook (FB) Masitah Ab Jalar atau dikenali dengan nama Sittah Annur yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kumpulan ajaran sesat PMYT.

Katanya, sias4tan menjurus kepada penuIaran beberapa r4kaman video mengandungi kenyataan menyentvh ak1dah serta ajaran Islam melalui akaun YouTube Cahaya Islam dan Sittah An Nur PMYT serta di pelbagai platform media sosial sejak beberapa hari yang lalu.

Sittah Annur isytihar taubat secara terbuka esok - Malaysiapost

“Antara kandvngan r4kaman video yang tuIar adalah pengakuan wanita terbabit mend4kwa dirinya boleh berhubung terus dengan Allah, malaikat dan Nabi Muhammad.

“Beliau turut mend4kwa mimpi perjalanan terakhir ditvrunkan kepada dirinya sebagai pandvan untuk umat yang lain dan sesiapa yang menyak1ti atau menghaIang dirinya dari menyampaikan ajaran boleh dicabvt ny4wa oleh Allah,” katanya.

Ajaran PMYT dided4hkan akhbar itu pada 29 Ogos lalu, dengan siri laporan polis dibuat terhadap kumpulan berkenaan di seluruh negara.

Sehingga kini, 13 laporan polis dibuat terhadap kumpulan itu.

Wanita yang sudah berumah tangga berasal dari Kelantan dan menetap di Shah Alam itu dikesan sejak enam bulan lalu menggunakan media sosial seperti Facebook (FB), YouTube dan Telegram untuk berk0ngsi pelbagai ramalan termasuk Perang Dunia Ketiga kononnya berlaku di Sabah sebelum dia memimpin pasukannya untuk mencari Imam Mahdi bagi meIawan musuh.

Selain bercerita mengenai peperangan itu, Sittah Annur turut mend4kwa dirinya beryaqazah dengan maIaikat dan bertemu secara jaga (sed4r) dengan Nabi Muhammad dan mer4ngka peIan keluar bersama pengikutnya jika pep3rangan berlaku.

Malah, bagi meyakinkan pengikutnya, Sittah Annur turut dikesan menjaja nama beberapa pemimpin negara, pemimpin dunia dan t0koh agama sebagai khaIifah kepada aj4rannya itu.

Susulan pended4han itu, selain mufti negeri, pihak berkuasa agama, Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin mengarahkan polis mengambil t1ndakan mengikut Akta KesaIahan KeseIamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (S0SMA) kepada individu yang cuba men1mbulkan kegvsaran, men4kut-n4kutkan dan mengganggu ketenteraman awam termasuk kepada kumpulan PMYT.

Manakala Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Idris Ahmad berkata, selain tindakan penguatkuasaan antara pihak berkuasa, pihaknya juga akan berusaha seIamatkan pengikut kumpulan PMYT.

Wanita itu bagaimanapun dibeb4skan dengan jam1nan polis yang menunggu Iaporan daripada JAKIM mengenai k3s tersebut.

 

Sumber: K!ONLINE, FMT

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.