(Video) Kilang Diserbv, 350 Pekerja Dit4han.. Ntizen Minta Pihak Berkuasa Ded4h Wajah Majikan

Seramai 350 pekerja kilang didapati sedang bekerja ketika serbvan yang dilakukan oleh pihak berkvasa menerusi Ops Patuh Bersepadu Besar-besaran yang dijalankan pada Jumaat, 2 Julai 2021.

Kilang Ianggar S0P

Video r4kaman para pekerja tersebut duduk menc4ngkung selepas dis3rbu tular di media sosial selepas pemilik Twitter @zulkiflibujang memuat perk0ngsian berkenaan.

Menurutnya, kilang keluli terbabit terletak di Subang Dua, Subang Jaya ber0perasi seperti tidak ada apa-apa yang berlaku dan langsung tidak mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang ditetapkan kerajaan.

Hampir 90 peratus pernah dijangk1ti w4bak

Video berkenaan juga turut telah dimuat naik oleh Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hamzah Zainudin di Facebook rasmi beliau.

Menerusi penerangan beliau, hampir 90 peratus daripada pekerja kilang berkenaan pernah dijangk1ti C0vid-19 sebelum ini. Pihak Im1gresen juga sedang meny1asat dokumentasi para pekerja tersebut memandangkan kebanyakan mereka adalah warga asing.

Majikan WFH ke?

Sehvbungan dengan itu, melihat di ruangan komen, rata-rata ntizen meminta agar pihak berkuasa mended4hkan sahaja wajah majikan deg1l berkenaan yang sengaja mengvndang ris1ko penuIaran w4bak sedangkan arahan sudah dikeluarkan.

Dekat mana tu?

Semua memang saIah majikan

Janji p0ket tauke tebal!

Tunjuk je muka majikan

Patutnya majikan yang kena duduk dekat panas ter1k!

Ops Patuh Besar-besaran

Terdahulu, pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah memaklumkan bahawa pihak mereka akan mengadakan Ops Patuh Besar-Besaran bagi meny3rbu kilang-kilang yang didapati meIanggar S0P semasa PKP.

Ops Patuh tersebut difahamkan menggunakan strategi yang lebih drastik melalui pemeriksaan yang lebih ketat serta pem4ntauan yang lebih menyeluruh.

Ia melibatkan penggunaan aset-aset strategik seperti helikopter, dr0n dan sekatan jalan raya bergerak (mobile r0adbl0ck) milik agensi- agensi penguatkuasaan yang berkait seperti PDRM, APMM serta Jabatan Bomba dan PenyeIamat Malaysia.

 

Sumber: Twitter @zulkiflibujang, Facebook Hamzah Zainudin, Facebook KDN, OMM (Nuha Kefli)

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.