(Video) “Kembang tekak..”- Tular Video Uji4n CaIitan Gadis Ini Guna Alat CaIitan Yang Sama Untuk Hidung dan Mulut

Tempatan Viral

Svmpah kembang tekak lepas lihat video yang tular di TikTok. Bukan apa, seorang petugas kesihatan telah melakukan pr0ses uj1an cal1tan ke atas seorang wanita menggunakan alat cal1tan yang sama untuk hidung dan mulut.

Guna Alat CaIitan Yang Sama!

Menerusi video pendek tersebut, seorang petugas kesihatan di sebuah uj1an cal1tan pandu lalu pada awalnya hanya melakukan cal1tan ke dalam hidung.

Tetapi lain pula yang jadinya apabila alat cal1tan itu digunakan untuk mengambil sampel dalam muIut.

Net1zen Rasa J1jik

Selepas video pendek itu tular, rata-rata net1zen mula men1nggalkan komen dan menyatakan rasa j1jik mereka terhadap apa yang dilakukan oleh petugas kesihatan tersebut.

Ada juga yang menyatakan, pihak kesihatan mahu berjimat dengan melakukan cara sebegitu.

Foto – Facebook

“Saya buat swab test 3 kali, semua campur tapi muIut dulu baru hidung” – Net1zen

Foto – TikTok

“Bukan selalu nak rasa asin-asin tu. Sendiri punya jugak dik”- Netizen.

Foto – TikTok

Ada yang menyatakan setelah berkali-kali membuat uj1an caIitan, mereka tidak pernah mengalami perkara sebegitu. Malah petugas kesihatan akan menyediakan dua alat caIitan.

Foto – TikTok

“Teknik Dah Betul”- Pengguna TikTok

Setelah diminta oleh net1zen untuk bertanyakan pada pihak bertanggungjawab, wanita tersebut mended4hkan screenshots perbualannya dengan seorang individu. Menerusi perbualan itu, individu tersebut mengatakan teknik yang dilakukan oleh petugas kesihatan itu adalah betul. Tambahnya lagi, teknik yang digunakan itu adalah untuk mengurangkan jumlah kvman muIut berpindah ke dalam hidung.

Foto – TikTok

“Jika tengok teknik staff dah betul dah puan. Ikut teknik r0ngga hidung adalah lebih bersih daripada rongga mulut. Pasal tu staff tersebut swab bermula daripada hidung ke mulut. Sebab kvman dekat mulut lebih banyak daripada hidung.”

Tambahnya lagi, r0ngga hidung mempunyai buIu yang menapis k0toran daripada udara untuk memasuki bahagian hidung. Manakala r0ngga mulut mempunyai lebih banyak kvman kerana pelbagai jenis makanan masuk ke dalam muIut.

Foto – TikTok

“Ikut teori pun bahagian bersih adalah rongga hidung sebab ada bulu yang menapis udara masuk. Rongga mulut bahagian yang banyak kvman sebenarnya. Dinasihatkan basuh mulut sebelum dan selepas makan. Dan digalakkan kumur-kumur setiap 2-4 jam sebab macam-macam kita masukkan dalam muIut.”

Akuinya, di pasaran terdapat dua jenis kit untuk uj1an caIitan C0vid-19. Antaranya adalah caIitan hidung dan caIitan mulut. Ded4h individu terbabit, berkemungkinan besar pusat kesihatan di kawasan berkenaan tidak mempunyai alat caIitan yang cukup sehingga terpaksa melakukan hal sebegitu.

Foto – JOYSBIO Biotechnology

Apa-apa pun di harap isu ini dapat diselesaikan dengan segera oleh pihak bertanggungjawab untuk tidak mengeIirukan ramai orang. Agak-agak apa yang wanita itu rasa eh selepas caIitan hidung masuk ke dalam mulut?

 

Sumber: Murai.my

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.