Ibarat T4nggang Moden, Anak Did4kwa Tergamak Bvang Bapa P0sitif C0VID-19 Tepi Jalan

Keluarga Viral

Ibarat t4nggang moden, begitulah seperti kisah pasangan suami isteri yang berasal dari Nakhon Ratchasima, Thailand ini yang did4kwa terg4mak membvang bapa berusia 80 tahun di tepi jalan berhampiran sebuah kuil hanya kerana w4rga emas itu disahkan p0sitif C0VID-19.

Memetik laporan Bangkok Post, kisah sed1h itu dik0ngsi oleh seorang petugas kesihatan di Hospital Bua Yai menerusi laman sosial Facebook.

Menerusi hantaran berkenaan, petugas itu turut memuat naik beberapa keping gambar memperlihatkan w4rga emas tersebut yang sedang terbaring Iemah di atas jalan berhampiran sebuah kuil.

Dipercayai dit1nggalkan bersama beg berisi pakaian

Petugas kesihatan itu meIuahkan rasa k3cewa dan kes4l dengan t1ndakan anak perempuan dan men4ntu warga emas berkenaan.

Menurut Penghulu Wat Pa Suan Thamma Sawaddee, Luang Phor Sitthichai anak perempuan dan menantu kepada lelaki tersebut men1nggalkan bapa mereka di kuil pada Ahad lalu.

Ketika kejadian, w4rga emas itu ‘dibvang’ bersama beg berisi pakaian sebelum pasangan suami isteri terbabit bered4r menaiki sebuah kereta.

Sementara itu, Ketua Kampung Ban Nong Waeng, Thongsuk Thaebtham pula memaklumkan w4rga emas berkenaan dibawa anak perempuannya dari wilayah Lop Buri sebelum dit1nggalkan di kuil berkenaan.

Thaebtham meluahkan kek3cewaan dan menyatakan perkara sedemikian tidak seharusnya berlaku kerana ia menyebabkan r1siko jangk1tan C0vid-19 kepada individu lain.

Justeru, w4rga emas itu kemudiannya dibawa ke hospital di wilayah Khon Kaen untuk r4watan lanjut.

Anak cuba n4fikan d4kwaan

Bagaimanapun ketika ditemubual oleh pihak media, anak perempuannya men4fikan kejadian tersebut dan mengatakan bahawa bapanya yang ingin berjumpa sami di kuil tersebut.

Jadi, dia telah membawa bapanya ke kuil itu dan men1nggalkannya di situ.

Selain itu, wanita dikenali sebagai Janya itu mended4hkan bahawa dia sama sekali tidak mengetahui bapanya dijangk2ti C0VID-19. Kini, dia juga berkemungkinan mengh1dap C0VID-19 setelah menjalani uj1an mengesan v1rus tersebut.

Susulan kejadian itu, sami, petugas kesihatan dan anggota penyeIamat yang menjadi k0ntak rapat w4rga emas berkenaan perlu menjalani ku4rantin selama 14 hari.

 

Sumber: Bangkok Post (Prasit Tangprasert), Borak Daily

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.