N4has 10 mavt: Pemandu TreIer Mengaku Tidak BersaIah. Ini Hukvman Bakal Dia Dapat Jika Sabit KesaIahan

SHAH ALAM, 21 Dis (Bernama) — Seorang pemandu treIer did4kwa di Mahk4mah Maj1stret di sini hari ini atas pertvduhan memandu dengan cara berb4haya sehingga menyebabkan kem4tian 10 individu termasuk sembilan sekeluarga di KM 8.3 Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite), Sabtu lepas.

Tertvduh Mohd Rafi Jaafar, 37, yang tidak diwakili peguam bagaimanapun meng4ku tidak bersaIah atas semua 10 pertvduhan yang dibacakan secara berasingan oleh jurubahasa di hadapan Maj1stret Nur Faizah Abdul Sani.

Nahas 10 maut: Pemandu teler menagku tidak bersalah Pemandu treIer Mohd Rafi Jaafar, 37, (tengah) dih4dapkan di Mahk4mah Maj1stret, atas 10 pertvduhan mem4ndu secara berb4haya sehingga menyebabkan 10 individu, termasuk sembilan sekeluarga m4ut dalam trag3di Sabtu lalu. (Gambar Bernama)

Mohd Rafi did4kwa mem4ndu kenderaan lori jenis treIer dengan cara berb4haya kepada orang awam dan menyebabkan kemaIangan seterusnya kem4tian Norul Naziah Buyong, 37; dan lapan anaknya Mohd Razarul Amin Abdul Razak, 17; Razatul Aliah, 16; Puteri Hidayah, 12; Mohd Aizat Syazwan, 10; Mohd Rokaizat Rezky, 9; Mohd Hidayat Hakimie, 7; Puteri Nur Ain Syalwana, 3; dan Muhammad Raid Fathi, 10 bulan, serta seorang mekan1k Mohamad Rahimi Rolex, 27 tahun.

Tertvduh did4kwa melakukan kesaIahan itu pada 12.02 tengah malam, 18 Dis lepas di KM 8.3 Lebuhraya Elite dari arah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) menghaIa ke Shah Alam, di Subang Jaya, Petaling.

10 maut: Pemandu treler direman empat hari - Kosmo Digital TreIer yang terbabit dalam kemaIangan m4ut meragvt 10 ny4wa di Lebuhraya ELITE Sabtu lalu.

Pertvduhan mengikut Sksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang jika sabit kesaIahan boleh dihvkum penj4ra tidak lebih 10 tahun dan d3nda tidak lebih RM50,000.

Kes dikendalikan oleh Ketua Pend4kwa Raya Selangor Mohammad Al-Saufi Hashim bersama Timbalan Pend4kwa Raya Mohd Asnawi Abu Hanipah dan Saidah Fasihah Che Yussoff.

Ketika pros1ding, Mohammad Al-Saufi berkata pihak pend4kwaan tidak menawarkan sebarang ikat jamin kepada tertvduh kerana ia merupakan kes yang tidak boleh dijamin, namun jika mahk4mah ingin membenarkan jam1nan, pihaknya mem0hon agar jumlah RM5,000 bagi setiap pertvduhan dan seorang penjam1n.

Pemandu treler, Mohd Rafi Jaafar, 37, didakwa atas 10 pertuduhan memandu secara berbahaya sehingga menyebabkan 10 individu, termasuk sembilan sekeluarga maut dalam nahas Sabtu lalu. - NSTP/Asyraf Hamzah Pemandu treIer, Mohd Rafi Jaafar, 37, did4kwa atas 10 pertvduhan mem4ndu secara berb4haya sehingga menyebabkan 10 individu, termasuk sembilan sekeluarga m4ut dalam n4has Sabtu lalu. – NSTP/Asyraf Hamzah

“Kami juga mencadangkan tertvduh dikenakan syarat tambahan iaitu lesen memandunya dit4han oleh mahk4mah dan dia tidak mengganggu s4ksi kes ini.

Peristiwa ini sangat meny4yat hati, kerana ia meng0rbankan seorang lelaki, seorang ibu dan lapan anaknya malah kejad1an berlaku ketika Selangor divji dengan kejad1an banj1r besar,” katanya.

Mohd Rafi mer4yu agar diberi jumlah jaminan pada kadar yang rendah kerana dia perlu menanggvng tiga anak dan isteri yang tidak bekerja dan seorang daripada mereka sedang dir4wat di Hospital Melaka.

Nur Faizah membenarkan tertvduh diikat jam1n sebanyak RM1,000 bagi setiap pertvduhan dan tertvduh dikenakan sy4rat tambahan sebagaimana yang dicadangkan oleh pihak pend4kwaan dan perlu meIaporkan diri di balai polis berdekatan sebulan sekali.

Kes ditetapkan untuk sebutan pada 27 Januari 2022.

Tertvduh sebelum ini direm4n empat hari bagi membantu sias4tan kemaIangan membabitkan treIer dip4ndunya dan tiga kereta hingga menyebabkan 10 m4ngsa m4ut, Sabtu lalu.

10 m4ut: Pemandu treIer did4kwa esok

May be an image of one or more people and text that says 'POMIS FAIRUS P/SUPT MOHD FAIRUS BIN JAAFAR TIMBALAN KETUA POLIS DAERAH SUBANG JAYA'

TERDAHULU, Timbalan Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Superintendan Mohd. Fairus Jaafar berkata seorang pemandu treIer yang terlibat dalam kemaIangan meng0rbankan 10 m4ngsa di Kilometer 8.3 Lebuhraya ELITE, dekat sini, Jumaat lalu akan dihadapkan ke Mahk4mah Maj1stret di sini esok (hari ini).

Beliau berkata, kertas sias4tan mengikut Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 sudah diIengkapkan dan dihantar ke Pejabat Peguam Negara.

“Keputusan yang diperoleh adalah mend4kwa svspek di mahk4mah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

“Sedar-sedar saya dah terbaring”- Akhirnya bapa yg terseIamat tr4gedi TreIer rempvh isteri & 8 anaknya Iuah dan ceritakan apa yang berlaku

“Terlalu cepat dan saya tidak berbuat apa-apa, kemaIangan itu ragvt ny4wa isteri dan lapan anak saya, mereka ada dalam kereta di bawah lori treIer itu”.

Demikian Iuahan piIu Abd. Razak Majid, 50, yang terseIamat dalam nahas meng0rbankan 10 ny4wa berdekatan Hentian Rehat dan Rawat (R&R) USJ, Lebuhraya ELITE, dekat sini, kelmarin.

Dia yang bekerja sebagai pengawal keseIamatan ketika ditemui masih tr4uma untuk menceritakan kejadian bersama arw4h isterinya, Norul Naziah Buyong, 37, dan lapan anak pulang ke rumah mereka di Padang Jawa, di sini.

“Namun, kereta Proton Wira dip4ndu saya tiba-tiba mengalami ker0.sakan bateri dan terpaksa berhenti di tepi jalan.

“Selepas memer1ksa keadaan kereta, saya menyedari diri sudah terbaring atas jalan dan melihat kereta kami sudah berada di bawah lori treIer,” katanya seb4k ketika ditemui di Tanah Perkvburan Islam Seksyen 21 di sini, hari ini.

Pemandu treler kes kemalangan maut Lebuh Raya Elite direman empat hari

Tambahnya, dia hanya mampu terg4mam dan terbayang isteri dan anak-anaknya di dalam kereta berkenaan selepas terc4mpak ketika lori terbabit merempvh kenderaan tersebut.

Rempvhan itu turut mer4napkan sebuah Proton Wira yang dipandu mekan1k, Mohamad Rahimi Rolex, 27, dan sebuah Perodua Axia dinaiki dua anak saudaranya, Mimie Nafiesa Abdullah, 19, dan Ihyat Sufi Shokip, 20.

Mohamad Rahimi dilaporkan terk0rban sementara Mimie Nafiesa dan Ihyat Sufi mengalami keced3raan.

Perit untuk saya terima kenyataan tapi saya perlu reda' - Abd Razak Majit ABD Razak (tengah) melihat kvbur isteri dan lapan anaknya di Tanah Perkvburan Islam Seksyen 21, hari ini. FOTO Amirul Aiman Hamsuddin

Sementara itu, jnazah sembilan beranak berkenaan selamat dikebvmikan dalam satu Iiang l4had di tanah perkvburan berkenaan, kira-kira pukul 1.30 petang selepas dimandikan dan disembahyangkan di Unit F0.rensik Shah Alam bermula pukul 9 pagi.

Jnazah termasuk empat yang disahkan p0sitif C0vid-19 dikebvmikan mengikut tvrutan usia bermula daripada Allahyrham Norul Naziah yang juga ibu kepada keluarga itu.

Kemudian diikuti anak sulung, Allahyrham Razarul Amin Abd. Razak, 17;  Razatul Aliah, 16; Puteri Hidayah Abd Razak, 12; dan Muhamad Aizat Syazwan, 10.

Empat lagi anak suri rumah itu yang turut m4ut iaitu Allahyrham Muhamad Rolkaizat Rezky, 9; Muhamad Hidayat Hakimie, 7; Puteri Nur Ain Syalwana, 3; dan Muhammad Raid Fathi yang berusia 10 bulan.

Bagaimanapun, Mohamad Rahimi, seIamat dikebvmikan lebih awal di tanah perkvburan sama, kira-kira pukul 1 pagi tadi.

S$YU perasaan tidak tergambar bagi Abd. Razak Majid ketika menyiram air di pvsara jnazah isteri dan anak-anaknya yang dikebvmikan dalam satu Iiang Iahad di Tanah Perkvburan Islam Seksyen 21, Shah Alam, Selangor hari ini.

Jelas Abd. Razak, dia bersyukvr semua urusan pengebvmian itu berjalan lancar dan disem4dikan dalam satu Iiang Iahad.

“Saya berterima kasih kepada semua pihak termasuk Lembaga Zakat Selangor (LZS), Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan polis yang membantu urusan kami sejak semalam.

“Biarpun per1t, kami redha dengan ketentuan Ilahi dan mend0akan r0h isteri serta lapan anak damai di alam sana,” katanya.

Tambah beliau, kemaIangan itu mengakibatkan keced3raan pada kaki kanannya dan masih dalam pr0ses r4watan.

Suasana PiIu.. Jnazah sembilan beranak seIamat dikebvmikan dalam satu Iiang

Jnazah sembilan beranak yang m4ut dalam kemaIangan berdekatan Hentian Rehat dan Rawat (R&R) USJ, Lebuh Raya ELITE, dekat sini, kelmarin selamat dikebvmikan dalam satu kvbur hari ini.

Urusan pengebvmian kesemua jnazah di Tanah Perkvburan Islam Seksyen 21 di sini, itu selesai kira-kira pukul 1.30 petang tadi.

Urusan pengebvmian kesemua jnazah dilakukan di Tanah Perkvburan Islam Seksyen 21.

Sebanyak lapan van jnazah yang dipandu petugas kesihatan lengkap berpakaian perlindungan diri (PPE) diiringi polis tiba di tanah perkvburan itu pada 12.40 tengah hari tadi.

Suasana piIu menyeIubungi tanah perkvburan dengan kehadiran ahli keluarga dan saudara mara arw4h.

Sebelum itu, jenazah dimandikan pada 9 pagi dan disembahyangkan di Unit Forensik, Hospital Shah Alam.

Jnazah termasuk empat yang p0sitif C0vid-19 dikebvmikan mengikut turutan usia bermula daripada Allahyrham Norul Naziah Buyong, 37, yang juga ibu kepada keluarga itu.

Ia diikuti anak sulung, Allahyrham Razarul Amin Abd. Razak, 17; Razatul Aliah, 16; Puteri Hidayah Abd Razak, 12; dan Muhamad Aizat Syazwan, 10.

Empat lagi anak suri rumah itu yang turut m4ut iaitu Allahyrham Muhamad Rolkaizat Rezky, 9; Muhamad Hidayat Hakimie, 7; Puteri Nur Ain Syalwana, 3; dan Muhammad Raid Fathi yang berusia 10 bulan.

Adik kepada Norul Naziah, Nurul Atika, 33, berkata keluarganya bersyukvr kerana urusan pengebvmian berjalan Iancar dengan bantuan pelbagai pihak.

JENAZAH sembilan beranak selamat dikebumikan tengah hari tadi. FOTO Amirul Aiman Hamsuddin

“Kami juga berterima kasih kerana semua jnazah dapat dikebvmikan dengan sempurna dalam satu kvbur.

“Keluarga reha dengan ketentuan Ilahi dan mend0akan mereka ditempatkan dalam kalangan para solehah,” katanya ketika ditemui selepas selesai pengebvmian itu.

Perk0ngsian dari ahli keluarga

Menjengah ke laman Facebook ahli keluarga mngsa, pengguna yang dikenali sebagai Cik Puan Aeisyah telah membuat siaran langsung ketika proses pengebvmian dijalankan.

Dapat dilihat satu-satunya anak m4ngsa yang selamat iaitu Faiz Haikal ABdul Razak tidak dapat men4han t4ngis melihat allahyrham ibunya, Nurol Naziah Buyong, 37 dan kesemua adik-beradiknya dikebvmikan.

Perjalanan ke tanah perkvburan Seksyen 21.

Selamat Jalan ke Alam Abadi,
Maksu Norul Naziah Buyong,

Dan anak-anak buah kesayangan kak long,

Abg Zarul, Kakak Alia, Baby, Ijat, Khai, Dayat, Ain, & Raid syg.. kak long rindu nak peluk Raid tau nanti.

Jangan lupa kak long tau

Syg semua, kita jumpa kat Syurga ye, tapi kalau kak long tkde, tolong cari & tarik kak long tau

Terdahulu, media melaporkan Norul Naziah Buyong, 37, dan lapan anaknya iaitu Razarul Amin Abd Razak, 17; Razatul Aliah, 16; Puteri Hidayah Abd Razak, 12; Muhamad Aizat Syazwan, 10; Muhamad Rolkaizat Rezky, 9; Muhamad Hidayat Hakimie, 7; Puteri Nur Ain Syalwana, 3; dan Muhammad Raid Fathi yang berusia 10 bulan m4ut dalam kemaIangan membabitkan empat kenderaan.

Turut terk0rban sama ialah mekanik, Mohamad Rahimi Rolex, 27.

Kejadian berlaku ketika keluarga maIang itu bersama suami, Abdul Razak Majit, 50, dalam perjalanan pulang ke rumah di Padang Jawa, Klang selepas menghadiri majlis kenduri kahwin saudara di Melaka.

Bagaimanapun, anak lelaki m4ngsa yang berusia 14 tahun terseIamat kerana tidak mengikuti keluarga berkenaan.

 

Sumber: BERNAMA, Siakap Keli, BH Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Jangan Lupa Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf