‌‌“Saya Tidak Berminat Menjadi PM Kali Ketiga, Tetapi….”- Tun M

Tempatan

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata beliau tiada keinginan untuk kembali menjadi pemimpin negara buat kali ketiga.

Bagaimanapun jelasnya, beliau bersedia untuk menggaIas tanggungjawab membantu negara dalam mendepani w4bak.

Bagaimanapun katanya, semua pihak perlu akvr dan terima dengan apa yang akan dipvtuskan kerajaan nanti.

Image

“Saya tidak berminat menjadi Perdana Menteri kali ke-3, tetapi bersedia memimpin Majlis PemuIihan Negara bagi menangani p4ndemik C0vid-19,” katanya menerusi siaran langsung hari ini, memetik laporan Bernama.

Menurutnya, pada masa ini keutamaan adalah menangani C0vid-19 kerana terlalu ramai yang mender1ta atas faktor ekonomi, selain ribuan kes meIibatkan kem4tian C0vid-19 serta peningkatan kes bn.0h diri.

“Semua ini kerana mereka tak t4han dengan tek4nan yang dihadapi kini. Jadi, itu yang menjadi masaIah besar kepada kita. Soal nak jadi Perdana Menteri apa semua ini, tak penting kerana masaIah sebenar kita adalah w4bak C0vid-19 ini,” jelasnya dalam Program Ruang Bicara yang disiarkan secara langsung di Bernama TV pada malam Rabu.

Pengerusi Parti Pejvang Tanah Air (Pejvang) itu menambah, Majlis PemuIihan Negara yanga dimaksudkannya sebagaimana mengikut kerangka Majlis Gerakan Negara (Mageran), yang mana ia akan mengambil tempoh sehingga negara benar-benar seIamat dan bebas daripada w4bak berkenaan.

Mahathir's Mageran – what it will look like | Free Malaysia Today (FMT) Foto: FMT

Tambahnya, svkar untuknya memberikan tempoh masa sehingga bila badan itu berfungsi, memandangkan C0vid-19 ini datang dengan pelbagai var1an.

“Sebenarnya saya sudah buat tawaran ini semasa masaIah ini tak begitu besar, ketika itu cuma 2,000 kes sahaja setiap hari. Masa itu mudah, kita ada banyak idea tetapi mereka (kerajaan) tak nak bagi kepada saya dan nak buat sendiri.

“Lihatlah sekarang, naik sehingga lebih 20,000 kes sehari. Itu sebabnya saya minta pada masa awal dulu, saya yakin kita dapat kurangkan k3s tidak sebagaimana sekarang. Begitu juga dengan ekonomi, kita perlukan peIabur untuk kembali pulihkan ekonomi,” jelasnya.

Disebabkan faktor itu, beliau ingin perbetulkan keadaan dan kembali kepada amalan dahulu, khususnya dalam menarik pelabur ke negara ini, seterusnya mengelak daripada pelabur lari ke tempat lain.

“Banyak benda-benda bir0.krasi yang menyebabkan ekonomi kita semakin tervk, dengan pengurusan ekonomi umpamanya tidak menggaIakkan pertubuhan ekonomi.

“Tapi yang lebih utama adalah masalah C0vid-19 ini banyak menghaIang kerja, kita tak boleh nak kerja, tak boleh nak meniaga secara biasa tapi kena guna cara lain.

“Perniagaan secara ‘online’ ini boleh membawa kepada pertumbuhan ekonomi yang lebih besar. Kita lihat apa jadi kepada Amazon. Com dan Alibaba.com yang menjadi besar dengan cepat kerana mereka guna teknologi baru,” ujarnya.

Dalam pada itu, parti Pejvang di bawah pimpinannya dianggap sebagai ‘Third f0rce’ dan tidak akan bergabvng dengan mana-mana parti lain buat masa ini.

 

Sumber: BERNAMA, Siakap Keli, Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.