Mvlut D4rah & Bengk4k, Ibu D4kwa Ustaz T4mpar Anak Di Sekolah, Alasan Tak Masuk Akal!

Keluarga Tempatan Viral

Setiap guru memainkan peranan yang sangat penting dalam pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas bagi membentuk akhlak terpvji pelajar selain berperanan sebagai ‘ibu bapa’ di sekolah. Tak din4fikan, jasa dan pengorbanan insan yang bergelar guru ini memang tiada t0lok bandingnya.

Tetapi lain pula kisah yang berlaku apabila seorang wanita mend4kwa anaknya telah dit4mpar oleh seorang guru di sekolah.

D4kwa anak kena t4mpar

Berdasarkan perk0ngsian di Facebook, Ida Sofea Mohamed meluahkan rasa kes4l dengan s1kap seorang guru di sekolah anaknya. Wanita ini mend4kwa anak lelakinya, Sahin yang baru berusia 7 tahun telah dit4mpar oleh seorang ustaz yang mengajar subjek Bahasa Arab.

Alasannya sebab Sahin men4ngis dan tak ada tanda nak reda dan buat ustaz tadi meng4ku dia h1lang s4bar dan TERT4MPAR Sahin. Dia tak tahu mvlut Sahin bengk4k sebab mask. Mask juga menyel4matkan aku untuk tahu keadaan hari tu.

Bercerita dengan lebih lanjvt, wanita ini mengakvi sangat terkejvt selepas melihat mvlut Sahin sudah berd4rah dan bengk4k, Apabila ditanya, kanak-kanak itu memberitahu bahawa dia telah dit4mpar oleh guru berkenaan.

 Aku nak tanya banyak aku tak faham sebab keadaan mvlut bengk4k buat dia sus4h nak bercerita. Jadi, bila balik sekolah agama, nampak bengk4k mula svsut. Cuma ada leb4m d4rah bekv kat dalam mvlut dengan pipi bengk4k sebelah.

Bila dia bawa balik nasi bvngkus yang dah beli kat sekolah, aku tau, dia tak makan. Dia tak boleh makan, sebab lvka tadi start ped1h. Last dia makan pukul 10 pagi, dan sepatutnya pukul 4 petang dia akan lapar.. Jadi, aku bawa ke klinik untuk ambik ubat keb4skan mvlut supaya dia boleh makan.

‘Ustaz tadi terd1am’

Pada malam itu, Sahin dikatakan telah menceritakan kejadian sebenar kepada ibunya tentang apa yang berlaku di sekolah sehingga dia dit4mpar.

Selepas mengetahui perkara itu, pada keesokan harinya, wanita ini dikatakan telah bersemvka dengan ustaz berkenaan bagi mendengar penjelasan dari pihaknya. Ustaz tersebut dipercayai meng4ku telah men4mpar Sahin tetapi alasan yang diberikan boleh dikatakan tidak ‘masvk akal’.

Jadi, dia cerita, yang selepas ustaz tu lemp4ng, dia tulis kat papan hitam as homework untuk disalin, dan cakap, “NAK SALIN, SALIN! TAK NAK SALIN SUKATI!” pada satu kelas. Budak TAHUN SATU bukan boleh berfikir manfaat dari SALIN dan akibat dari TAK SALIN. Ini bukan pelajar SPM ya.

Jadi esoknya bila bersemvka ustaz tersebut meng4ku memang tert4mpar Sahin. Dan aku tanya isu SALIN tadi depan guru besar, HEP dan ustaz tadi. “Tapi Sahin salin dan buku dia saya dah ambil”. Keb0dohan datang kat situ, sebab aku bagitau, aku check buku anak aku kosong. Dia bawa balik buku semalam. Dan ustaz tadi terdiam.

Tak akan ambil t1ndakan

Wanita ini juga mend4kwa agak terk1lan dengan resp0n ‘bersahaja’ yang diberikan oleh guru besar di sekolah tersebut. Sebagai seorang pemimpin, dia sepatutnya memberi jaminan bahawa kejad1an seperti ini tidak akan berulang lagi dan bukannya bert1ndak seperti tiada apa-apa yang berlaku.

Ayat guru besar mudah, “benda dah jadi”. Ulang ayat yang sama. Aku ulang balik pada guru besar. “Saya benci ayat BENDA DAH JADI”.

Jadi seorang pemimpin, sepatutnya apa yang perlu keluar adalah, “diharap perkara ni tidak berulang” sekurangnya janji kepada aku sebagai ibu supaya sentiasa mem4ntau anak aku juga kepada guru lain supaya lebih peka dengan situasi dan sedar murid-murid ni mata dan telinga kepada ibu bapa.

Dalam kesempatan itu, wanita ini sempat menasihati orang ramai terutamanya ibu bapa supaya mem4ntau aktiviti anak-anak di sekolah. Hal ini kerana bagi mengel4kkan daripada berlakunya kejadian seperti ini. Wanita ini turut berpesan kepada para guru supaya mengajarlah dengan penuh kes4baran dan bukannya dengan em0si.

Thanks pada yang bagi semangat, s0kong aku suruh buat rep0rt polis semua. Cuma bagi aku tak perlulah.

Bukan kata nak tunggu ada orang m4ti baru nak bergerak, tapi bagi aku, ustaz sendiri ada keluarga yang perlu dijaga, kita pun ada mas4lah yang masih belum selesai. Kita sama-sama manusia, sama-sama siIap dan terlepas pandang.

 

Sumber: Ida Sofea Mohamed, Ohbulan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.