(Video) R4kaman Dashcam Kemal4ngan Di Lampu Isyarat, Myvi Putih Tak SaIah!

Tempatan Viral

Tular sebuah r4kaman ‘d4shcam’ di media sosial sejak semalam, memaparkan sebuah kereta Suzuki Swift merempvh tiga kenderaan lain di pers1mpangan lampu isyarat Jalan Tengah-Bayan Baru, GeorgeTown.

Memetik laporan Utusan Online, tiga kenderaan lain yang terbabit adalah Perodua Myvi, Toyota Vios dan sebuah motosikal yang berhenti di lampu isyarat sebelum dirempvh pemandu Suzuki Swift.

Bagaimanapun, wrganet di laman Twitter bers1mpati dengan nasib pemandu Myvi yang ‘dis0al si4sat’ oleh orang awam kononnya menjadi pvnca kemal4ngan tersebut berlaku.

“L4nggar lampu isyarat pasa1pa?”

Menerusi posting video @amiragilbert_, dapat dilihat seorang pakcik yang did4kwa ntizen sebagai Perodua Myvi ditvduh mel4nggar lampu isyarat padahal individu yang menjadi ‘pvnca’ masih tersep1t di dalam kereta.

“Kenapa nak m4rah uncle ni? Bukan dia yang bawa Swift tu. Dia dr1ver Myvi putih yang ada dekat depan sekali dengan traffic light tu. Muka dia tengah terkejvt tu. Kesiannya,” tulis @amiragilbert_.

Menurut laporan Sinar Harian pula, pemandu Suzuki Swift yang berusia 30 tahun disahkan mninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital selepas pasukan bomba mengeluarkan m4ngsa yang tersep1t di bawah keretanya yang terbal1k.

 

Selain itu, pemandu Toyota Vios tidak mengalami keced3raan namun penvnggang motosikal Honda RS150 mengalami lvka ringan di tangan.

Ketua Polis Daerah Barat Daya, Superintendan AA Anbalagan berkata, pihaknya masih menyi4sat sama ada m4ngsa tidak sempat menghentikan kereta dip4ndunya atau kenderaannya itu mengalami mas4lah brek.

Dalam pada itu juga, seorang lelaki yang membuat rak4man video di l0kasi kejadian bersama dengan seorang lagi lelaki didapati menvduh pemandu Perodua Myvi yang menjadi pvnca kemal4ngan itu.

Lelaki 1: “Gilo, m4buk ka apa? Hang m4buk ka?”

Per4kam: “L4nggar lampu isyarat ka apa?”

M4ngsa: “Takda! Takda! Takda!”

Lelaki 1: “Hang tengok apa jadi semua!”

Pemandu Myvi kelihatan masih b1ngung selepas keretanya dirempvh dengan kuat Suzuki Swift.

M4ngsa: “Takda! Takda! Bukan! Bukan! Saya berhenti di sini…”

Lelaki 2 (Baju biru): “Kenapa ni?

Per4kam: “Dia l4nggar lampu isyarat!

Lelaki 2 (Baju biru): “Owhhhh!”

Per4kam: “You Berhenti apa? Lampu sudah merah! Jaga eh, semua sudah r4kam. St4ndby! Tepi-tepi ini semua ada, jaga eh! Hang tengok apa jadi semua, eiii! Nasib baik tadi. L4nggar lampu isyarat, habis semua orang jadi m4ngsa.

Lelaki 1: “Bang! Bang! T4han sat! kena peg4ng! Kena peg4ng!”

F1tnah yang dilemp4rkan oleh dua lelaki itu membuatkan ntizen beng4ng, malah mengec4m t1ndakan dua lelaki terbabit cuba menjadi hero yang tidak divndang.

“Amb0i k0non nak jadi hero la tu. Sampai-sampai l0kasi siap main tvduh je. Kes1an uncle tu dok pen1ng lagi. Bang moto, baik hang pi minta maaf balik dengan uncle tu,” kata netizen.

Orang ramai dinasihatkan untuk tidak menjadi ‘pal4tao’ apabila berada di lokasi kemal4ngan.

Sebaik-baiknya dapatkan maklumat yang tepat sebelum menyeb4rkannya di media sosial.

T1ndakan menyebarkan f1tnah boleh menyebabkan anda dikenakan t1ndakan und4ng-und4ng.

 

Sumber: Utusan Online (Noor Hasliza Nusi) , Sinar Harian (Syajaratulhuda Mohd Rosli) , Facebook Penang Kini , Twitter @anthraxxxx, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.